Kemisk peeling

Kemisk peeling finns på mångas läppar idag och allt fler använder sig av den effektiva metoden för att förbättra sin hud. Men vad är egentligen kemisk peeling?

Önskar du att du skulle kunna börja om och ta bättre hand om din hud? En kemisk peeling kan ge dig den möjligheten. Peeling kan dramatiskt minska linjer, rynkor, akneärr, mörka fläckar och grovhet orsakad av åratal av sol.

Här går vi igenom vad kemisk peeling är, vilka ämnen man använder i behandlingen och vilka effekter den ger. Så du kan få lika bra förståelse för den populära peelingen och kan hänga med i samtalsämnet. Kanske letar du svar på om en kemisk peeling skulle kunna hjälpa dig? Följ med så visar vi hur du hittar rätt i djungeln.

SPA & Skin Clinic

Kemisk peeling

Kemisk peeling är olika kosmetiska behandlingar som kan utföras på ansikte, nacke eller händer. Kemisk peeling är egentligen ett samlingsnamn för flera olika hudbehandlingar som görs med hjälp av aktiva ämnen som läggs på huden. Ofta används olika typer av syror, så som AHA syror. De används för att förbättra hudens utseende eller känsla. Proceduren i en kemisk peeling är att den kemiska lösningen appliceras på det område som du vill behandla, vilket får huden att exfoliera och så småningom trilla av.  Effekten blir att den nya huden under blir jämnare, stramare och har mindre skador.

Det finns flera olika skäl till att välja att göra en kemisk peeling. Framför allt arbetar de aktiva ämnena med hudförbättring och hudföryngring. De vanligaste problemen som behandlas är:

  • Rynkor och fina linjer
  • Solskador
  • Pigmentering
  • Ärr
  • Ojämn hudton eller rodnad
  • Acne och acneärr
  • Fräknar

Som du ser finns det mycket som kemisk peeling kan användas till. Men vad kan man räkna med för effekter vid en behandling?

Effekter

Först och främst finns det kemisk peeling med olika styrka. Från milda till mer aggressiva och starka peelingar. De utförs på samma sätt men med olika ämnen och syror. Det kan ingå en eller flera olika syror i en behandling beroende på ditt problem och vilket resultat som önskas. De vanligaste och milda kemiska peelingarna används för uppfräschning av huden, för att få glans och lyster, reducera linjer och fina rynkor och ger en djuprengöring.

De mildare kemiska peelingarna kan utföras av hudterapeut medans de starkaste peelingarna görs av läkare.

Det syrorna och peelingen egentligen gör är att hjälpa till att avlägsna gamla och skadade hudceller vilket bidrar till ökad cellförnyelse. De bidrar också till att få bort orenheter som sitter på huden eller ner i porerna som kan vara svårt att få bort med en vanlig ansiktstvätt. Effekterna av peelingen blir en smidigare hud med mer lyster, hudens förmåga att behålla fukt förbättras och bidrar till att jämna ut linjer och finare rynkor.

Acne

Kemisk peeling kan hjälpa vid acne eftersom peelingen löser upp instängt talg på djupet. Dessutom hjälper peelingen att tömma ut den överproduktion av talg som ligger instängd i talgkörteln. Ofta bildas en ”propp” av keratin som stänger in talgen. Det gör att din hy kan utlösa utslag och finnar. Det är just denna propp som kan tas bort med en kemisk peeling.

Svårare rynkor

Hudpåsar eller svårare rynkor svarar inte så bra på kemisk peeling. I dessa fall kan det behövas andra typer av kosmetiska kirurgiska ingrepp eller laserbehandling. Du kan alltid komma in till oss på Axelsons SPA i Stockholm eller Malmö ifall du vill ha konsultation och hjälp med rynkor.

Behandlingen

Behandlingen görs vid behov och vid enstaka tillfällen, dock rekommenderas en kur med behandlingar för bästa resultat.

Under en peeling används oftast en borste eller pensel för att applicera den kemiska lösningen på det området som ska behandlas. Den kemiska lösningen verkar i varierande tider beroende på syra och behandling. Den mildare behandlingen kan ge en stickande eller lätt brännande känsla i huden. Starkare peelingar kan däremot ge lite mer obehag. När syran verkat klart avlägsnas den genom att man tillsätter en neutraliserande lösning. Efter det tvättas ansiktet och torkas rent.

Efter en kemisk peeling är den nya huden mer känslig och bör skyddas med solkräm om du ska vistas i solen. Efter en mild behandling kan man tillfälligt få lite rodnad och känna torrhet. Vid starkare peelingar kan återhämtningstiden vara längre och med fler bieffekter. Det är bra för dig att veta att det kan variera mycket mellan olika hudtyper och mellan de olika behandlingarna. Kontrollera med din hudterapeut vad du kan förvänta dig av just din behandling.

För att resultatet ska bli så bra som möjligt kan man följa upp med kompletterande hudvårdsprodukter som är anpassade efter just din hudtyp.

Prata med din hudterapeut om vilka resultat du önskar och om vilken behandling som skulle passa dig. Vi hjälper även dig med kompletterande hudvårdsprodukter om det är något du önskar. Du kan enkelt boka behandling via vår hemsida:


Kemisk peeling Stockholm och Malmö