ansiktsvatten

Ansiktsvatten – Så använder du ansiktsvatten på rätt sätt!

Ansiktsvatten är samma sak som toner och det här är en hudvårdsprodukt som du använder direkt efter din grundläggande ansiktsrengöring. Tonerns uppgift är i grund och botten att behandla din hud utan att torka ut den. Ett bra ansiktsvatten kommer att ge en fräsch känsla och du finner goda alternativ för din hudtyp här hos oss.

Ansiktsvattnet förbereder din hud för de produkter som du kommer att behandla med. Därmed kan vi säga att tonern har en viktig roll i din hudvårdsrutin då den kan påverka slutresultatet.

vad är ansiktsvattenVad är ansiktsvatten?

Det svenska ordet för toner, ansiktsvatten, ger en bra bild om vad det är för något. Produkten ser lite ut som färgat vatten. Den kan också vara helt genomskinlig. Nu finns det förstås en rad olika ansiktsvatten. Vissa företag tillverkar flera olika typer med tanke på de behov som finns hos den som ska använda tonern.

Men om vi ser på en gemensam nämnare för alla ansiktsvatten så är det att de ska:

 • Fungera balanserande vad gäller PH
 • Förbereda inför efterföljande hudvårdsbehandlingar

Normalt sett så använder du en toner efter att ha tvättat ansiktet. Detta gör du ju på morgonen och på kvällen och det är också då som du ska applicera ditt ansiktsvatten.

effekten av en toner

Effekten av en toner

Toners kan ge lite olika effekter beroende på vad de innehåller. Det är viktigt att tänka på för du bör välja ett ansiktsvatten som ger det stöd som du är ute efter. Precis som att du finner olika hudkrämer, serum och krämer så finns det olika ansiktsvatten.

Ett ansiktsvatten kan:

 • Ge lyster
 • Fungera exfolierande
 • Återfukta
 • Verka lugnande

Det är inte konsistensen på tonern som avgör hur effektiv den är för din hud. Det är ingredienserna som kommer att spela roll. Nu behöver du inte lära dig allt om hur olika ämnen påverkar din hud.

Det kommer att stå på ett ansiktsvatten vilket syfte det har och vilken typ av hudproblem som det är bra för. Det är till exempel känt att trollhassel kan fungera mot stora porer så det är en ingrediens som kan förekomma i ansiktsvatten mot fet hy och stora porer.

varför ska du använda ansiktsvatten

Varför ska du använda ansiktsvatten?

En del menar att ansiktsvatten är överflödigt. Att du inte behöver göra mer än att tvätta ditt ansikte och behandla med en välgörande kräm. Fast många hudterapeuter är noga med att nämna en toner som ett grundläggande steg i varje hudvårdsrutin.

Ansiktsvattnet är ju en del av rengöringen som lägger grunden för hela din hudvård. På grund av detta kan det finnas skäl till att vara lite extra noga med att inte hoppa över tonern. Särskilt inte för dig som har torr hy och behöver effektiv återfuktning.

Några viktiga anledningar till att använda ansiktsvatten är:

Med ansiktsvattnet får du bort all smuts

När du applicerar en toner efter att ha använt en ansiktstvätt får du ett lager till i din rengöring. Om det fortfarande finns sminkrester eller smuts på huden så får du bort dem med ansiktsvattnet. Det blir som en extra säkerhet mot att inte kapsla in smuts med hudkrämen som du sedan använder.

Betänk hur lätt det är att missa rester av smink vid hårlinjen, runt näsan och omkring ögonen. Här får du verkligen ett fint stöd om du använder dig av en effektiv toner som är en perfekt matchning för din hudtyp.

Du kan återställa din huds PH-värde

Att bara tvätta med vatten är inte att rekommendera eftersom kranvatten har ett PH-värde som är högre än vår huds PH-nivå. Huden har en lätt sur PH-balans. När du bara tvättar med vatten kan det leda till att balansen rubbas. Då kan du drabbas av yt-torrhet vilket känns stramt och obehagligt.

Med en toner så balanserar du istället PH-värdet till bästa möjliga läge för din hud. Det är något som bidrar till att du får en mjuk och skön känsla av att använda ansiktsvatten. Dessutom så är det så att hudens fuktbarriär bara fungerar som den ska då du har en god PH-balans.

Du grundar för dina hudvårdsprodukter

När du använder en hudkräm så kan din hud dra åt sig allt gott som den för med sig. Men om din hud inte är så mottaglig för krämen så får du inte den önskade effekten. Många hudterapeuter tycker om att jämföra detta med en disktrasa.

När du har en torr disktrasa så absorberar den inte så mycket vatten. Det är först när den är blöt som du ser att trasan drar åt sig stora mängder vatten. Det är då som du kan torka av diskbänken och suga upp det som finns där i trasan.

Om vi tänker oss huden i ansiktet som den där trasan så är ansiktsvattnet till för att förbereda den så att du verkligen får en uppsugande effekt av de hudvårdsprodukter som du sedan masserar in.

Serum och hudkräm kan absorberas av huden på ett mycket bättre sätt om den har fuktats med ansiktsvatten innan du applicerar.

så applicerar du din toner

Så applicerar du din toner

Det är inte svårt att applicera ansiktsvatten och det finns i grund och botten tre vägar att gå:

 1. Du använder en bomullsrondell som du häller lite toner på. Därefter sveper du bomullsrondellen över ditt ansikte och över dekolletage. Rörelsen bör gå utåt och uppåt över ansiktet.
 2. Du kan badda in ansiktsvattnet med händerna. Detta är en metod som innebär att du inte slösar så mycket toner på bomullstussen. Var bara noga med att ha rena händer om du gör på detta vis.
 3. Du kan använda dig av en spray som du riktar mot ansiktet och som med puffar sprider din toner över huden.

Toner ska appliceras direkt efter rengöring. Du kan vänta en liten stund innan du fortsätter med serum och kräm men det är inte ett måste. Ibland kan det rentav vara så att en toner ingår i en viss rutin och ska följas av en viss kräm direkt efter applikation. Då är det viktigt att du följer de instruktioner som finns för produkternas samverkan.

När du väl har applicerat ditt ansiktsvatten så är din hud ren. Då kan du alltså fortsätta med de andra behandlingar som du vill ha på morgon och kväll.

Tänk på om det är så att du behöver skaka din toner innan användning. Håll också ett öga på om den är gammal. Ibland kan det vara så att du har så mycket ansiktsvatten att det räcker väldigt länge. Om du inte använder så ofta så kan det bli så att du får köpa nytt för att tonern blir gammal och inte längre ger samma effekt.

vem bör använda ansiktsvatten

Vem bör använda ansiktsvatten?

Om du frågar en hudterapeut får du kanske höra att det först och främst är den som har problem med akne eller som alltid har smink på sig som bör vara noga med att använda ansiktsvatten. Men det är förstås så att en toner är för alla!

I och med att ansiktsvatten ger så många fina fördelar för huden så är detta en insats som de allra flesta kan ha nytta av. Var bara noga med att använda en toner som är utformad för din hud. Om du har oljig hud och problem med akne kan du välja ett ansiktsvatten som attackerar detta lite extra effektivt.

Har du akne kan det också vara klokt att välja en toner med salicylsyra som vårdar och behandlar grundorsaken till problemet med akne och finnar.

Använd ansiktsvatten om du vill ha:

 • Återfuktad och mjuk hud
 • Finare hudlyster
 • Hud som ser frisk ut
 • En skön känsla och god doft

Den sista punkten är faktiskt inte mindre viktig. Känslan av att ta hand om huden i ansiktet är också något att beakta. Du kanske inte lägger mer än några minuter på morgonen och på kvällen på att ta hand om huden men det är så viktiga minuter.

När du har en toner som doftar gott och känns skön mot din hud så tar du hand om dig själv. Det här ger en lugn och fin känsla som givetvis påverkar hur du upplever resten av dagen eller läggdags.

Summan av kardemumman är att bra ansiktsvatten kan erbjuda fördelar för alla hudtyper. Det finns toners för torr, oljig och blandhud. Det finns ansiktsvatten som är delar av serier för holistisk hudvård.

är det verkligen nödvändigt med ansiktstvätt och toner

Är det verkligen nödvändigt både med ansiktstvätt och toner?

Många ställer denna fråga för det kan ju verka som kaka på kaka. Först tvättar du ditt ansikte med en bra ansiktstvätt och så ska du göra rent igen med en toner. Är det verkligen nödvändigt med denna dubbelbehandling?

Om vi ser på hudhälsa så är det inte nödvändigtvis så att du måste följa ansiktstvätt med toner. Har du en bra ansiktstvätt så är det klart att det kan räcka gott och väl med den. Fast om du sminkar dig så kommer du att uppskatta tonerns extra lager av rengöring.

Det är få som inte märker lite rester av smink på bomullstussen då de använder ansiktsvatten. Om du inte sminkar dig kan du ändå se fördelar med tonern som till exempel att du får bättre återfuktning. Glöm inte bort att även en bra ansiktstvätt kan verka uttorkande. Det fixar du med ditt ansiktsvatten!

välj bästa ansiktsvattnet för dig

Välj bästa ansiktsvattnet för dig

Vilket ansiktsvatten ska du välja? Bästa ansiktsvatten för din mamma är inte nödvändigtvis det som passar dig bäst. Det gäller att se på egenskaper och faktiskt också på doft och känsla. Du kan börja med att använda en toner som hör ihop med det serum och den ansiktskräm som du använder.

Om du inte tycker att samma märkes toner är så bra så går det att kombinera med andra märkens tonerprodukter. Testa dig fram tills du hittar en toner som ger helt rätt känsla för dig. Du kan få många fina tips från andra som använder ansiktsvatten online. Men om du läser omdömen och uttalanden så får du inte glömma bort att ta reda på vilken hudtyp och vilka hudproblem personen som uttalar sig har.

Det går att få prover av ansiktsvatten vilket kan vara smart. Fast när du väljer ett bra märke så tar du sällan någon stor risk. Det ligger i tonerns natur att ha en trevlig doft och att ge en skön känsla.

Summering

Med ett bra ansiktsvatten lägger du grunden för en komplett hudvårdsrutin. Ansiktsvatten som också kallas för toner är en del av den rengörande delen av din dagliga hudvårdsrutin och kommer också att hjälpa dig med att få bort smuts och sminkrester från huden.

Det är viktigt att välja en toner som passar din hud och som känns fräsch att använda. Tonern gör så mycket mer än att rengöra din hud. Den kan verka PH-balanserande och kan också påverka huden till exempel med en åtstramande effekt av porer. Se till att du lär dig hur du ska använda dig av din toner på rätt sätt för att få ut mesta möjliga av den!