celluliter och hur du blir av med dem

Celluliter – Bli av med celluliter!

Groparna som får huden att se ut som skalet på en apelsin kallas för celluliter och är ett problem för många. Det är särskilt kvinnor som drabbas av celluliterna men män kan också besväras av apelsinhud. Hur blir du av med celluliter? Det är en fråga som många vill ha svar på.

Det är ojämn fettfördelningen under huden ger den gropiga effekten. Det går att behandla celluliter men det är viktigt att förstå vad olika behandlingar gör för att använda dem på rätt sätt. Dessutom kan det vara smart att tänka på att du kan få bättre effekt mot celluliterna genom att applicera flera metoder samtidigt.

vad är celluliter

Vad är celluliter?

Det är som sagt så att celluliter bildas då underhudsfettet pressas uppåt och skapar en ojämn hudyta. Det här är ingen sjukdom även om det finns typer av hudproblem som klassas som celluliter som till exempel Erisypelas. Den som lider av celluliter lider inte av värk utan snarare av att huden ser gropig ut.

I 9 av 10 fall är det kvinnor som drabbas av celluliter och de syns normalt sett på:

  • Rumpan
  • Armar
  • Lår

Partier av kroppen där mer fett kan samlas under huden är också de områden där celluliterna tenderar att visa sig. För den som inte känner att celluliterna är ett kosmetiskt problem finns det ingen anledning till oro. Fast det är klart att kraftig övervikt kan vara en anledning till att huden blir gropig och då är det ändå vettigt att göra något åt saken, celluliter eller inte!

Bråckliknande förtätningar i vävnaden

Det ska nämnas att det faktiskt finns lite olika teorier om vad celluliter är. Man har via undersökningar sett att celluliterna framstår som bråckliknande förtätningar i hudens fettvävnader.

Om du går upp i vikt kan det bli så att fettvävnaden sträcks men inte på ett jämnt sätt. Två andra möjliga anledningar till att celluliterna bildas är:

  • Det bildas ödem i underhudsfettet.
  • Försämrad cirkulation i det lymfatiska systemet och i vener leder till att celluliter bildas.

Är det celluliter?

Det är mycket ovanligt att personer som är mycket smala eller vältränade har celluliter. Om du är överviktig och har gropig hud över bak, överarmar eller lår är det med största sannolikhet tal om detta fenomen.

Det ska dock sägas att celluliterna kan synas olika mycket. För vissa syns bara groparna då huden trycks ihop eller då muskler flexas. Andra kan ha kraftiga gropar som alltid syns. Det kan vara bra att vara uppmärksam om hur huden ter sig då du trycker ihop den eller spänner musklerna.

Celluliter som lämnas obehandlade tillsammans med en fortsatt viktuppgång kan mycket väl utvecklas till ett permanent tillstånd där en gelémassa i din vävnad blir alltmer fast och synlig.

bli av med celluliter

Bli av med celluliter med celluliter behandling

Du kan behandla celluliter på olika sätt, och det fina är att de här behandlingsmetoder ofta går hand i hand. Till exempel. Om du väljer en riktigt bra skulpterande kräm som Body Strategist Cream Gel så får du en djupgående effekt på två sätt. Dels har du ingredienser som är till för att behandla ödem-celluliter och dels kommer du att massera in krämen.

Just massage har visat sig vara effektiv. Den som tar en helg på spa med olika massagebehandlingar mot celluliter kan se skillnad redan efter helgens slut. Det är inget hokus pokus med detta.

När du använder en kräm som Body Strategist Cryo Leg Gel kommer svullnader att dämpas. Känslan är uppfriskande och med mindre svullnad är det inte så konstigt att celluliter ser mindre ut.

Omorphia 20

En populär behandling som hjälper mot celluliter är Omorphia 20 som vi på Axelsons SPA erbjuder. Det är en fettreducerande behandling som spränger sönder fettcellerna. Det i sin tur kan hjälpa att förbränna fettet vid motion. Behandlingen innehåller även tekniker som gör att din blodcirkulation ökar, minskar ödem och stramar upp huden. Läs mer om cellulit behandlingen här.

behandling av stora celluliter

Behandling av stora celluliter

När du har celluliter som syns oavsett vad du gör behöver du en effektivare kräm och behandling. Du kan välja Body Strategist Thermo Cream som är en skulpterande kräm. Den här krämen är intensiv och kan till och med ge en känsla av värme och rodnad för att den är så effektiv.

Det är viktigt att du väljer krämer som ha en kliniskt bevisad effekt. Det är sant att det är svårt att helt få bort celluliter med kräm. Men metoden är inte utan verkan och det särskilt när den är testad och bevisligen fungerar.

Body Strategist Thermo Cream är ett exempel på en kräm som genomgått kliniska tester. På lår kunde man visa att reduktionen låg på 1 cm i genomsnitt för 20 personer som testade under en månads tid.

Massage är mycket positivt

När du använder kräm är det som sagt så att du masserar in den i din hud och massagen är också en viktig typ av cellulit behandling som har en god effekt. Med massage får du nämligen igång blodcirkulationen i vävnaderna och det kan också få stor betydelse.

Du kan massera med helt vanlig massageolja när du inte använder din anti-cellulit kräm. Dessutom kan du se på möjliga hjälpmedel som massagedynor och kuddar som ytterligare kan stimulera området på ett bra sätt.

Motionera och träna dina muskler

Personer som är vältränade har sällan celluliter. Träningen ger god blodcirkulation vilket i sig är ett sätt att få stramare och välmående hud. Samtidigt kommer muskler att trycka ut huden på ett sätt som gör att den ser jämnare ut. Det här är viktigt att notera.

Om du grubblar på hur du kan bli av med celluliter och tänker att det är kört för att skadan redan är skedd ska du tänka om. Du kan mycket väl börja med rätt typ av motion och tona de områden som är gropiga. Med muskler under huden kan celluliterna förminskas och kanske helt sluta att synas.

Torrborstningen är inte att förakta

Många hävdar bestämt att torrborstningen är det som får deras lår och gump att se så jämn och fin ut. Det finns inga studier som bevisar detta men du ska veta att torrborstning är ett bra sätt att stimulera blodcirkulationen på.

Om du kan ta för vana att torrborsta eller skrubba när du gör ren din hud kan det vara en hjälp. Det här är inte bara bra som cellulit behandling. När du får bort döda hudceller på ett effektivt sätt kan din hud överlag få en vacker lyster.

Din diet spelar roll

Vi måste också ta upp hur du äter. Din diet är en del av din livsstil och något som kan påverka hur effektiva metoderna för att bli av med celluliter är. Om du äter för mycket och mat som bara tillför mer fett i regionerna som är gropiga är det inte säkert att du får någon skillnad med kräm och massage.

Här ska vi dock säga att yo-yo-bantning inte är att rekommendera. Hud som blir slapp och sedan fylls med fett igen på kort tid ser ojämn och gropig ut även om den inte är full av celluliter. Det är viktigt att ha en diet och en livsstil som är förenlig med målet om att få bort celluliter.

Försök att få i dig mer C vitamin eftersom det är bra för hudens kollagenproduktion. Många hudkrämer har också vitamin C som en ingrediens för att det är känt att detta vitamin har en fin effekt på huden. Om du har höga östrogennivåer i din kropp kan det också vara så att intaget av mer vitamin C påverkar detta på ett positivt sätt. Det finns samband mellan hög östrogennivå och celluliter.

En livsstil som främjar vacker hud

Du kan lära dig mer om vilka vitaminer din hud behöver och vilka krämer som kan strama upp och ge djupgående effekt. Glöm inte bort att din livsstil också påverkar hur effektiva dina behandlingar och intag av vitaminer blir.

Om du stressar mycket kan det vara svårt att hålla en stadig diet. När du blir nervös och inte sover ordentligt kanske du dämpar stressen med mat som absolut inte kan klassas som bra mot celluliter.

Det är ganska vanligt att försöka dämpa stress med socker, kolhydrater och mer salt. Det här är saker som inte är bra när du samtidigt vill jobba med effektiv cellulit behandling. Genom att se på din kropp och din hälsa på ett holistiskt sätt kan du få större effekt av dina behandlingar mot celluliter.

Det här är helt i linje med tanken om att tänka på ett förebyggande sätt oavsett vad det är för åkommor du vill undvika.

varför celluliter

Varför får du celluliter?

För att kunna jobba med förebyggande behandling av celluliter gäller det att förstå varför de uppstår. När du blir medveten om vad som kan leda till uppkomsten av celluliter blir det lättare för dig att ta de steg du behöver ta för att stoppa en dålig utveckling.

Några vanliga exempel på vad som gör att du kan få celluliter är:

  • Dålig blodcirkulation – Motverka med motion, massage och torrborstning.
  • Dålig kost – Motverka med en diet som är bra för dig.
  • Hormonella rubbningar – Se över om något du gör kan vara en anledning till att du får hormonella rubbningar. Som till exempel att du väljer ett hormonellt preventivmedel.
  • Stillasittande – Den som sitter dagen lång kan också få större problem med celluliter. Res dig med jämna mellanrum och rör på dig för att motverka detta.
  • Gener – Om du vet att din mamma och hennes mamma har haft stora problem med celluliter är det ganska troligt att du också kommer att få det. Minska på uppkomsten genom att tänka på punkterna här ovan.

Det finns mindre vanliga anledningar till att du får celluliter som sjukdomar som har med lymfcirkulationen och blodcirkulationen att göra. Om du inte är överviktig och heller inte har haft stora skiftningar i din kroppsvikt men ändå har apelsinhud och svullnader bör du be en läkare att se på detta.

Huden blir äldre

Det är förstås så att hud som åldras blir mindre elastisk. När detta sker kan huden se hängig ut. Särskilt då du förlorar en hel del vikt fort. Vätska och fett kan samlas i fickor omkring höfter såväl som i ansiktet som en del av det naturliga åldrandet.

Det här är dock inget som du bara måste acceptera. Om du lever på ett hälsosamt sätt och tar hand om din hud kan du bromsa åldrandet. Du behöver göra saker som skyddar hudens elasticitet och som stramar upp den.

Fortsätt träna, massera och göra sådant som minskar på stressen i ditt liv. En fin effekt av detta kan bli att celluliter syns minimalt eller kanske inte alls.

Behöver du professionell hjälp?

Det kan vara så att du behöver hjälp med att ändra din livsstil för att behandla celluliter. Om du mår bra och mest känner att du irriterar dig på den gropiga huden kan du börja med de råd som vi ger dig här ovan.

Du behöver inte få recept från läkare på kräm mot celluliter. Det går bra att testa sig fram för att hitta en bra väg mot cellulitfri hud. Tänk dock på att du måste vara regelbunden. Celluliterna försvinner inte på några dagars tid. Men om det du gör för att minska på och få bort celluliter samtidigt ger dig andra positiva hälsoeffekter kan du ju se en stor nytta med att fortsätta motionera, massera och använda bra cellulit kräm.