Nagelsvamp behandling

Du är inte ensam! Svampinfektioner är en av de vanligaste infektionerna hos oss människor. Det är vanligast att få en svampinfektion i hårbotten, på fötter eller händer. Trådsvampar (Dermatofyter), jästar och mögel är de tre huvudsakliga svamparna som ansvarar för hudinfektioner. I den här artikeln förklarar vi vad nagelsvamp är, vad som orsakar den, vilka symptom den ger och behandlingar.

Axelsons SPA fot

Vad är nagelsvamp?

Svampinfektioner är vanliga i stora delar av den naturliga världen. Hos människor förekommer svampinfektioner när en invaderande svamp tar över ett område i kroppen och är för mycket för immunsystemet att hantera. Det finns också vissa svampar som lever naturligt i människokroppen. Svampar kan leva i luften, marken, vattnet och i växter.

Liksom många mikrober finns det användbara svampar och skadliga svampar. När skadliga svampar invaderar kroppen kan de vara svåra att döda, eftersom de kan överleva i miljön och återinfektera personen som försöker bli av med svampen.

Nagelsvamp är en vanlig infektion i tånaglarna. Det är smittsamt, så det kan ofta börja i en tånagel och spridas till flera andra.

Varför får man nagelsvamp?

Svampinfektioner i naglarna kan orsakas av olika svamporganismer (svampar). De vanligaste orsaken är en typ av trådsvamp som kallas dermatofyt. Samtidigt kan jäst och mögel också orsaka nagelinfektioner. Dessa svampar finns inte naturligt i huden utan kan överföras via husdjur eller fuktiga golv i gym eller badhus. Infektionen kan också komma från fotsvamp som sprider sig till naglarna.

Svampspikinfektion kan utvecklas hos människor i alla åldrar, men det är vanligare hos äldre vuxna. När nageln åldras kan den bli spröd och torr. De resulterande sprickorna i naglarna gör att svampen kommer in. Andra faktorer såsom minskad blodcirkulation till fötterna och ett försvagat immunsystem kan också spela en roll.

Det finns vissa faktorer som kan öka risken för att utveckla nagelsvamp, exempelvis:

 • Äldre personer kan lättare få nagelsvamp på grund av minskat blodflöde, fler års exponering för svampar och långsammare växande naglar.
 • Du svettas kraftigt.
 • Att gå barfota i fuktiga gemensamma områden så som badhus, gym, duschrum.
 • Har tidigare haft fotsvamp/nagelsvamp.
 • Om du har en mindre hud eller nagelskada.
 • Vissa hudtillstånd så som psoriasis ökar risken.
 • Om du har diabetes, cirkulationsproblem eller ett försvagat immunsystem.

Nagelsvamp symtom – Hur vet jag om jag har nagelsvamp?

Nagelsvamp är ett vanligt tillstånd som börjar som en vit eller gul fläck under spetsen på nageln eller tånageln. När svampinfektionen går djupare kan nagelsvamp få din nagel att missfärgas, bli tjockare och smulas vid kanten. Det kan också spridas och påverka flera andra naglar. Även om nagelsvamp kan påverka fingernaglar är det vanligare på tånaglarna.

Du kan ha nagelsvamp om en eller flera av dina naglar är:

 • Förtjockad
 • Vitaktig eller gulbrun
 • Skör, smulig eller trasig
 • Förvrängd i form
 • En mörk färg, orsakad av skräp som byggs upp under nageln
 • Luktar illa

Nagelsvamp huskur

Nagelsvamp huskur

Det finns en del huskurer du kan testa ifall du inte vill handla läkemedel på apoteket. Vi har bara tagit med nagelsvamp huskurer som det har forskats på och där resultaten visat förbättring. Den dåliga nyheten är att de flesta studier kommit fram till att mer studier behövs inom området. Den goda nyheten är att det är billigt och lätt att testa en nagelsvamp huskur själv!

Teträdolja (Tea tree-olja) – Den antiseptiska, bakteriedödande teträdoljan utvinns från teträdet och har länge använts mot bland annat hudinfektioner och svamp. Oljan går att köpa på hälsokostbutiker runt om i Sverige eller på nätet. Måla på oljan på din nagel två gånger om dagen i minst två månader.

Bikarbonat – En annan huskur mot nagelsvamp som det forskats på är bikarbonat. Du kan köpa bikarbonat på de flesta livsmedelsbutiker. Bikarbonatet suger upp fukten som kan orsaka nagelsvamp. Perfekt för att förebygga nagelsvamp.

Samtidigt har en liten studie visat att bikarbonatet inte bara suger upp fukten, den förhindrade fotsvamp hos 79 procent av försökspersonerna samtidigt som den minskade svampen hos 17 procent av de som testades. Behandlingen kan du göra genom att blanda lite bikarbonat med vatten så det bildas en kräm som du sedan smörjer på.

Oregano olja – Oljan från oregano innehåller ett ämne med antiseptiska egenskaper som heter Tymol. Precis som med teträdsoljan kan du smörja på nageln två gånger dagligen. Vissa väljer även att blanda oregano oljan och teträdsoljan.

Vitlök – Det är allmänt känt att vitlök har svampdödande effekt. Du kan pressa vitlöken och massera in nageln försiktigt. Håll kvar i 30 minuter och upprepa dagligen.

Behandla och bota nagelsvamp

Behandla nagelsvamp

Ju tidigare du påbörjar behandling av nagelsvampen desto större chans har du att bli av med tillståndet. Att behandla svampinfektioner kan vara en utmaning eftersom infektionen är inne i nageln och kan vara svår att komma åt.

Det finns flera olika receptfria läkemedel som kan användas för att behandla nagelsvamp, bland annat nagellack, kräm eller salvor.

För att friskförklara en nagel helt behöver den gamla nageln helt ersättas av en ny frisk nagel. Under tiden som den nya nageln växer ut behöver du behandla de infekterade området.

Behandlingen av en tånagel kan ta upp till 1 år innan en ny nagel helt växt ut. För fingernaglar kan processen ta upp till sex månader. För att bli av med infektionen krävs tålamod och det är viktigt att inte avsluta behandlingen innan du är säker på att du eliminerat svampen. Skulle behandlingen avslutas för tidigt kan rester av svampen som finns kvar börja växa igen.

Nagelvård och att klippa naglarna regelbundet tillsammans med att hålla de drabbade området svalt och torrt är viktigt för att minimera risken för återkommande nagelsvamp.

Ytverkande behandlingar

Om nagelbandet inte är infekterat kan nagelsvampen behandlas med receptfria alternativ så som salvor, krämer eller nagellack som innehåll antisvampmedel. Dessa behandlingar bryter ner svampcellerna som oftast orsakar nagelsvampen.

Det kan också hjälpa att trimma naglarna rakt över, släta ut kanterna med en fil och fila ner tjockare områden på nageln. Om du känner dig osäker kan du ta hjälp av en medicinsk fotvårds terapeut för att få professionell hjälp att få ordning på din nagelsvamp. Du kan läsa mer om vår medicinska fotvårdsbehandling via länken. 

Invärtes behandlingar

Om ytliga behandlingar inte hjälper och nagelsvampen har spridit sig till nagelbanden kan det behövas annan medicinering. Invärtes receptbelagda läkemedel mot svamp används endast i svåra fall av nagelsvamp. Prata med din läkare om dina ytliga behandlingar inte har hjälpt.

Andra behandlingar av nagelsvamp

I vissa svårare fall av nagelsvamp där inga andra metoder fungerar kan man behöva operera bort nageln och sedan behandla med anti-svampkräm. Andra metoder är ultraljud, ljusterapi eller laser.

När ska jag söka vård

Du kanske vill träffa en läkare om nagelsvamp behandlingarna hemma inte har hjälpt och nageln blir alltmer missfärgad, förtjockad eller deformerad. Ett svårt fall av nagelsvamp kan vara smärtsamt och kan orsaka permanent skada på naglarna. Det i sin tur kan leda till andra allvarliga infektioner som sprids bortom dina fötter. Speciellt om du har ett nedsatt  immunsystem på grund av medicinering, diabetes eller andra tillstånd.

Ifall du har diabetes riskerar du i större grad att få större problem om du får fotsvamp. Det beror på att du som diabetiker ofta har en sämre blodcirkulation i fötterna. Skulle du därför få en liten skada på dina fötter eller en nagelsvampinfektion kan det leda till en allvarligare problem. Därför kan det vara en bra idé att kontakta din läkare om du har diabetes och tror att du fått nagelsvamp.

Förebygg och bota

Kan jag förebygg nagelsvamp?

Absolut finns det saker du kan göra för att minska risken för nagelsvamp! Följande vanor kan hjälpa till att förhindra nagelsvamp och fotsvamp som i sin tur kan leda till nagelsvamp.

11 Tips för att förebygga nagelsvamp

 1. Tvätta händer och fötter regelbundet.
 2. Tvätta händerna efter beröring av en infekterad nagel.
 3. Fukta naglarna efter tvätt.
 4. Trimma naglarna rakt över, släta ut kanterna med en fil och fila ner tjockare områden.
 5. Desinficera nagelklipparna efter varje användning.
 6. Bär svett-absorberande strumpor eller byt strumpor under dagen
 7. Välj skor gjorda av material som andas.
 8. Kasta gamla skor eller behandla dem med desinfektionsmedel eller svampdämpande pulver.
 9. Använd inneskor vid poolområden och omklädningsrum.
 10. Välj en nagelsalong som använder steriliserade manikyrverktyg för varje kund.
 11. Undvik nagellack och konstgjorda naglar.

Det finns receptfria krämer och oljor att köpa på apoteket eller behandlingar hos oss på Axelsons SPA som hjälper dig att få kontroll på dina besvär. Tänk på att ta tag i och påbörja behandling av din nagelsvamp så fort som möjligt.