Peptider

Peptider för elastisk och spänstig hud!

Kanske har du hört talas om peptider för hudvård som fungerar. Peptider är precis som retinol ett ämne som kan påverka din huds kollagenproduktion. Det är därför som ämnet är så populärt inom hudvård. Peptiderna finns naturligt i din hud men när din hud åldras kan du behöva en skjuts med mer av detta ämne både via kosten och med smarta hudvårdsprodukter.

vad är peptider

Vad är peptider?

Peptider kallas också för polypeptider. Det här är en sammansättning av 13 eller fler aminosyror. Aminosyrorna sammanlänkas av peptidbindningar och är i grund och botten en form av protein som huden måste ha för att vara frisk. Kollagen består av tre olika polypeptidkedjor.

När du behandlar din hud med peptider kan du alltså stimulera produktionen av kollagen. Med mer kollagen i din hud kan den se yngre ut eftersom den blir mer elastisk och fyllig. Det kan i sig leda till att rynkor och linjer jämnas ut. På grund av detta används peptider ofta i krämer som just är till för att föryngra hudens utseende.

Det är förstås så att din kropp skapar kollagen på helt naturlig väg. Men med åldern så kommer kollagenproduktionen att minska. Det är då som du kan behöva en boost utifrån. Den kan du få med peptider hudvård såväl som med peptider kosttillskott.

fördelar med peptider

Fördelar med peptider i hudvård

Peptider har en struktur som gör att de kan ta sig igenom huden. På grund av detta går det att behandla med bioaktiva peptider i krämer och serum på hudens yta och få en djupare effekt. Det finns många fina fördelar med peptider i hudvård och här ska vi se på några av dessa.

Ett bättre skydd mot yttre påfrestningar

När du behandlar din hud med antimikrobiella peptider i hudvårdsprodukter kan det hjälpa hudens naturliga skydd mot yttre påfrestningar på flera sätt. Den ökade kollagenproduktionen kan skapa en bättre barriär mot yttre påfrestningar som solljus, luftföroreningar och sådant som leder till att huden skrapas av.

Det är inte bara avgaser, cigarettrök och andra luftföroreningar som kan skada huden om den har en svag skyddsbarriär. Faktum är att saker som dålig sömn också kan verka negativt för din hud. Här kan preparat med peptider gå in och öka ditt naturliga skydd på ett helt fantastiskt sätt.

Axelsons SPA behandlingar Malmö Stockholm

Elastisk hud som ser frisk ut

En annan god anledning till att köpa peptider som hudvårdspreparat är att det här kan göra din hud mer elastisk. Utöver kollagenproduktion så innebär peptidbehandling även att din hud får elastin fibrer. Det är en typ av protein som gör att huden ser stramare ut. Den blir mer elastisk och det gör att den ser yngre ut.

Dessutom är elastisk hud något som gör att du får en friskare ton på huden. Det är en fördel även om du har rynkor som är djupa och svåra att få bort. Här har vi återigen en fördel med peptider aminosyror som du kan få utan några ingrepp.

Mindre rynkor och linjer

Det är svårt att få bort rynkor och linjer utan injektioner och operationer. Men peptider har ju den funktionen att de är med och ökar kollagenproduktionen i underhuden. Det här är något som kan få rynkor och linjer att jämnas ut helt enkelt för att huden blir fylligare.

Ibland är det så att rynkorna som finns där syns mer på grund av att huden tunnas ut då kollagenproduktionen minskar. Då är peptider i hudvård ett utmärkt val som kan göra stor skillnad i hur huden i ditt ansikte uppfattas.

Huden blir jämnare och det är också något som kan få dig att framstå som yngre. Det kan bli en föryngrande effekt som också ser hälsosam och naturlig ut. 

En naturlig hjälp mot akne

Antimikrobiella peptider har en viss bakteriedödande effekt. Det gör att hudvårdsprodukter med peptider kan fungera mot akne. Det är ju bakterier som är den stora boven i utveckling av akne som sedan leder till akneärr.

Därmed kan vi se att peptidbehandlingen inte bara kan fungera då aknen redan är konstaterad utan också i förebyggande syfte. För dig som lider av akne är det dock viktigt att diskutera vilka hudvårdsprodukter du bör använda med en hudterapeut. Det kan finnas preparat som kombinerar peptider med fler ingredienser som du har behov av för att mildra och behandla utbrotten.

Inflammationshämmande effekt

Samtidigt som peptider kan ha en antibakteriell effekt kan de också verka inflammationshämmande. Det är en god hjälp då du vill behandla akne men faktiskt också för andra typer av hudproblem. När inflammationer kan hämmas är det möjligt för huden att reparera sig snabbare. Det här kan också vara något som bidrar med en jämnare hudton. Vackert och friskt med andra ord!

Lika bra som Botox?

Det här har du kanske hört och visst kan det stämma om du väljer att injicera peptider i likhet med Botox. Faktum är att många likställer peptider som en slags mirakelkur med samma ordalag som Botox. Det beror på att neurotransmitterande peptider tillfälligt kan blockera kemikalier som leder till att muskler dras samman. Fast det här kan inte jämföras med hur effektivt Botox är. Det är två olika saker som båda kan ha sin plats men som inte kan jämföras rätt av.

Hur väljer du rätt peptid produkt?

Det är aldrig dumt att boka en tid för analys och konsultation med en hudterapeut. Visst kan du läsa om hur en peptid kur fungerar och testa själv. Men med tanke på att det kan vara ganska dyrt att köpa peptider i Sverige så är det klokt att veta precis vilken typ av behandling du kan tänkas dra nytta av.

Det finns så många olika preparat med peptider att köpa och även om de är tillåtna och säkra är det ju dumt att chansa. Några saker som kan vara bra att tänka på är:

  • Välj rätt produkt. Produkter som kommer att vara i kontakt med ditt ansikte lite längre är de som kan fungera bäst när du vill komma åt peptidernas magiska kraft i underhuden. Om du använder en toner med peptider kan det absolut vara bra men det är särskilt med serum med bioaktiva peptider som ligger kvar på huden längre som du får effekten.
    En ansiktstvätt som du sköljer av kommer inte att ge samma effekt.
  • Hur mycket peptider har produkten? Om du vill ha en riktigt boost med peptider ska du lägga märke till hur mycket som finns av ämnet i produkten. En tumregel då det kommer till innehållsförteckningar är att de största beståndsdelarna alltid listas först. Du bör alltså se peptider eller ordet palmitoyl långt upp i ingredienslistan.
  • Vilka andra ingredienser har produkten? Det finns vissa ämnen som är en bra match med peptider. Ett exempel på detta är C vitamin. Andra ämnen som fungerar fint ihop med peptider är antioxidanter, niacinamid och hyaluronsyra.
    Fast undvik en produkt som blandar C vitamin och niacinamid, det kan vara farligt för din hud! Dessutom bör du inte använda en blandning med AHA syra och peptider eftersom detta kan leda till att peptiderna inte fungerar lika effektiv.

Du kan få testa dig fram för att hitta rätt. Det kan ta lite tid att hitta produkterna med peptider som är bäst för din hud. Det går snabbare med konsultation men det är klart att du finner en hel del information om peptider. Fast att grunda ditt beslut på snack om peptider på Flashback och andra forum går inte att jämföra med en korrekt analys av en hudterapeut!

Finns det peptider biverkningar?

Vad gäller peptider biverkningar är de få och inte vanliga. Det har hänt att personer utvecklat peptider allergi men det är verkligen ovanligt. För dig som är gravid eller ammar kan det också vara bra att undersöka om det är säkert att använda preparat och hudvårdsprodukter med peptider.

Det som är viktigt att tänka på är att möjliga peptider biverkningar påverkas av hur du använder ämnet. Det går ju att ta peptider kosttillskott och då kan det vara tal om helt andra biverkningar än då du använder en hudkräm med peptider.

Finns det nackdelar med peptider?

Det finns några nackdelar med peptider som kan vara bra att känna till. Dels är det här ett ganska dyrt ämne och det påverkar förstås priset på hudvårdsprodukterna med det. Dels är det ett ämne där det krävs mycket mer forskning. För vissa kan det kännas säkrare att använda ämnen som AHA syror och retinol som backas upp av mycket mer forskning.

Utöver detta måste du vara medveten om att det finns en rad olika typer av peptider. Vissa är inte lika effektiva som andra. Det gäller att hitta rätt bland de olika produkterna. Det är ytterligare en anledning att få lite hjälp av en hudterapeut som känner till skillnaderna. Det är tyvärr så att ordet peptid ibland används lite felaktigt för att göra reklam. Då är det bra att få vägledning av ett proffs!

Andra användningsområden

Peptider är inte bara av intresse för dig som vill behandla din hud mot ålderstecken och akne. Det här ämnet är också vanligt förekommande i andra sammanhang. 

Tre exempel på detta är:

Peptider kosttillskott 

När du tränar hårt eller har ett ökat behov av proteiner kan du använda dig av kollagen peptider som ett kosttillskott. Det här är en produkt som går att blanda med dryck och som är säker att använda. Så länge som du håller dig till instruktioner för användning och inte överskrider det rekommenderade intaget bör du inte uppleva några peptider bieffekter när du tar dem som ett pulverkosttillskott.

För viktminskning och fettförbränning

Det finns också peptider för viktminskning som du tar som ett tillskott. Här handlar det om peptider steroider som kan bidra till att du får en minskad matlust och därmed äter mindre. Det är dock viktigt att undvika att använda peptider olagligt. Om du köper från seriösa hälsokostbutiker bör det inte vara några bekymmer. 

Peptider för fettförbränning ska liksom peptider för hudvård användas på rätt sätt och i enlighet med de instruktioner du får i produktens produktbeskrivning. När du vill använda dig av peptider för träning är det förstås också smart att diskutera saken med personer som har erfarenhet av detta.

Tandkräm med peptider

Peptider och tänder kan också vara ett område att lägga lite extra märke till. Det finns redan nu tandbehandlingar där man använder sig av aminosyror som bildar peptider. Det hela går ut på att tänder förses med skador som liknar kariesangrepp och därefter placeras peptider på tanden. Resultatet är en re-mineralisering och då blir det självläkning i tandens!

Det krävs mer forskning med det skulle alltså kunna vara så att tandkräm med peptider hjälper tanden att läka hål på egen hand. Det finns produkter på marknaden som har peptider och som uttryckligen är gjorda för att erbjuda självläkning. Tandläkare ger dock i första hand rådet att hålla rent och äta tandvänlig kost för att undvika hål!