Retinol

Retinol – Allt du behöver veta

Retinol som också kan kallas för A-vitamin är ett mycket populärt inslag inom hudvård. Det är föga förvånande med tanke på att retinol kan ge flera viktiga effekter då ämnet stimulerar hudens naturliga cellförnyelse. Reglering av talg-produktion, reducerad hudpigmentering och behandling av akne är några exempel på hur retinol används i hudprodukter. Men det finns mycket mer att säga om detta ämne så häng med!

Vad är retinol

Vad är retinol?

Retinol är en form av retinoid. Det här är ett A-vitaminderivat som framförallt används inom hudvård för att behandla de symtom som uppstår till följd av hudens åldrande. Den retinol som du finner i hudvårdsprodukter är inte samma sak som de retinoider som läkare kan skriva ut för svåra hudproblem.

Retinolen är dock känd för att vara mycket kraftfull och därför är produkter med detta ämne mycket populära bland de som lider av hudproblem som: 

 • Akne och akneärr 
 • Stora porer
 • Ojämnheter 
 • Pigmentering 
 • Rynkor
 • Psoriasis
 • Solskador

Retinolen har mycket små molekyler och det är det som gör att ämnet lyckas penetrera det övre lagret av huden på ett effektivt sätt. Det är när detta effektiva A-vitamin når det undre hudlagret, dermis, som det händer saker. Där kommer retinolen nämligen att påverka hudcellerna som lever och stimulera på ett sätt som gör att de blir fler.

Det som händer i dermis märks snart i epidermis som är det yttre skiktet av huden. Retinolen kan tack vare denna penetrerande effekt ge mycket bättre resultat än ämnen som mest verkar i hudens yttre lager där det i stort sett bara finns döda hudceller.

Vad är retinol bra för

Vad är retinol bra för?

Det är inte för inte som du ser retinol som viktigaste ingrediensen i flera olika typer av hudvårdsprodukter. Det här beror på att ämnet är så pass effektivt för flera olika sorters hudproblem. Låt oss se lite närmre på hur retinolen kan användas för att ge synliga resultat.

Behandling av akne

Oavsett graden av akne kan retinol göra skillnad. Idag rekommenderar American Academy of Dermatology retinoider för behandling av akne. Ämnet kan fungera reglerande för din huds talg-produktion och därmed kan detta verka mot akne såväl som pormaskar. Det går alltså att använda retinol-produkter som förebyggande hudvård mot akne såväl som när huden har flammat upp med infekterade porer.

I och med att retinolen tar sig långt ner i hudlagren kan ämnet också ge viss effekt mot akneärr. Det är en god anledning till att både ungdomar och vuxna kan se god mening med att använda hudvård med retinol för att försköna huden i ansiktet såväl som för andra områden på kroppen som kan drabbas av finnar och akne.

Retinol mot rynkor

Hudvård mot hudens åldrande fokuserar ofta på linjer och rynkor. Det beror givetvis på att det här är problem som de allra flesta upplever då huden åldras. Det finns studier som har visat att retinol på ett effektivt sätt stimulerar kollagenproduktion. Ökad kollagenproduktion kan vara synonymt med minskad rynkbildning. 

Det betyder i praktiken att du kan använda en kräm med retinol för att få huden att se slätare och stramare ut. Vi skulle kunna säga att retinolen får cellerna i din hud att bete sig mer som då de var unga. Det är något som kan ge märkbara resultat och detta utan något kirurgiskt ingrepp eller injektioner.

Förebyggande hudvård

När rynkorna börjar dyka upp tar vi gärna till produkter som retinol serum för att släta ut och snygga till. Men det kan vara bra att tänka på att retinoider fungerar på ett förebyggande sätt i din hud. Retinolen fungerar som en antioxidant och det finns gott om studier som visar hur våra kroppar reagerar på ett inflöde av antioxidanter.

Om du till exempel har en diet som är rik på antioxidanter kan det förebygga mot cellskador såväl som för tidigt åldrande av huden och mot hudsjukdomar. När du smörjer in huden dagligen med en retinol kräm så kan det fungera som en hjälp mot de fria radikaler som annars hade påskyndat hudens åldrande.

Resultatet kan vara så kraftfullt att du på kort tid ser skillnad i spegeln. Testa att göra egen retinol före och efter rapport genom att ta bilder dagligen då du börjar använda en bra retinol kräm. Men det gäller förstås att välja retinol produkter som är väl anpassade för din hud och din ålder. Med konsultation med en hudterapeut kan du ta reda på vilken hudkräm med retinol som skulle kunna fungera bäst för dig just nu.

Behandling av hudskador

Vi har redan varit inne på det att retinol tar sig djupt ner i hudlagren för att där stimulera cellförnyelse. Det är på grund av detta som ämnet faktiskt kan fungera effektivt mot olika typer av skador på din hud.

Med retinol kan du reducera pigmentering och därmed minska på fläckar i ditt ansikte som du kan ha fått av att sola för mycket och utan skydd. Frisk cellförnyelse kan också innebära att du får en jämnare hudton. Och du kan som nämnt också behandla akneärr med detta ämne.

behandlingar Axelsons SPA

När ska du börja med retinol produkter?

Det kan vara dags att börja med hudkräm med retinol i 30-årsåldern. Det är då som hudens naturliga kollagenproduktion saktar av. Det kan leda till att huden upplevs som mindre spänstig såväl som tunnare och utan volym. Om du börjar med den bästa retinol krämen för dig i detta läge kan det göra stor skillnad både på kort och på lång sikt.

Kan det vara farligt med retinol?

Det finns inte många retinol biverkningar att tala om och det här kan inte kallas för ett farligt ämne. Men det finns de som är känsliga mot retinol. Du bör vara lite försiktig med ämnet som du har:

 • Torr hud
 • Eksem
 • Rosacea

Dessutom avråds du från retinol som gravid och om du ammar. Det här beror inte på att man vet att det skulle vara farligt för gravid med retinol. Det är istället så att det inte finns tillräckligt med bevis för att det inte är det. Då är det bättre att undvika hudkräm med retinol under graviditeten.

Tänk på att retinolen kan ge en mycket stark effekt. Detta oavsett om det gäller en ögonkräm med k vitamin och retinol eller ett rent retinol serum. Det är alltid klokt att börja försiktigt. Retinol hudvård ges ofta stegvis. 

Följ anvisningarna på den retinol hudkräm som du köper så bör det inte vara farligt att använda den. Tänk också på att du bör vara noga med att ha ett gott UV-skydd och att undvika direkt solljus mot huden där du har behandlat med retinol produkt. Vitamin A och retinol har en viss exfolierande effekt och därmed kan du vara lite extra känslig mot ljus då du behandlar med detta ämne.

Det finns en viss risk för pigmentering då du använder retinol och sedan utsätter huden för starkt solljus utan UV-skydd. Det är viktigt att vara medveten om.

Tips för dig som vill testa retinol produkter

Det går bra att köpa retinol serum bäst i test och använda hemma. Men du ska veta att du får den bästa effekten om du väljer en produkt som är särskilt anpassad till din hudtyp och det hudproblem som du vill förebygga och behandla.

Retinol kräm test är av intresse men de säger ju inte hur produkten kommer att fungera för dig. Du får bäst resultat om du först undersöker vilken hud du har och vilka problem du faktiskt har. Det är aldrig dumt att gå till en hudterapeut som kan analysera och ge dig råden du får bästa resultat av.

Minska risken för hudirritation

Utöver att du börjar använda en retinol kräm stegvis är det klokt att vänta lite efter ansiktstvätt med att applicera den. Om du väntar en halvtimme från ansiktstvätt till användning av retinol serum kan det minska risken för hudirritation.

Det är ganska vanligt att få rådet att börja med ansiktskräm med retinol varannan dag. Det kan leda till att hudens tolerans ökar och snart kan du applicera varje dag för att få den fulla effekten av ämnet.

Ett annat tips är att inte använda flera retinol produkter samtidigt om du inte får det rådet av din hudterapeut. Om du använder flera samtidigt kan risken för retinol biverkningar öka. Om du köper retinol serum och andra hudprodukter med ämnet online bör du vara noga med att se hur produkterna kommer att fungera tillsammans.

Tänk också på att du kanske redan använder dig av en produkt med retinol. Kika lite på de produkter du använder för hudvård just nu. Bli inte förvånad om du ser att din toner, din hudkräm och mer har detta ämne. Det är mycket vanligt eftersom retinol ger så god effekt.

Kommer det att fungera med vanlig retinol kräm?

Det är ganska troligt att du kommer att se effekt av en bra retinol kräm. Men om du känner att det inte riktigt fungerar som tänkt och du lider av svåra hudproblem ska du prata med en hudläkare. Det kan vara så att du kan få recept på starkare varianter av retinol.

Några exempel på starkare typer av retinol är:

 • Isotretinoin. Detta ämne kan skrivas ut vid mycket svår akne.
 • Tazaroten. Det här är retinol för hud med svåra problem med rynkor. Kan bara fås via en hudläkare.
 • Adapalene. Det här är ytterligare en variant mot akne.
 • Tretinoin. Det här är en typ av retinol som används mot rynkor.

Det du måste komma ihåg är att de typer av retinol som inte är receptfria också är mycket starkare. Det betyder att de kan ge biverkningar som vanlig retinol inte ger. Det är mycket viktigt att du följer din hudläkares instruktioner för behandling.

Hitta rätt retinol produkt för dig

Oavsett om du behöver något starkare som kräver recept eller om det kan fungera med en vanlig kräm med retinol är det viktigt med rådgivning. Du kan läsa mycket online. Det finns retinol bäst i test artiklar där du kan hitta information om de retinol krämer som anses vara de bästa. Det är en bra start.

Men som vi redan har tagit upp är det verkligen A och O med skräddarsydd hudvård. Boka in ett möte med en hudterapeut som kan tala om för dig vad som händer med din hud just nu. Kanske behöver du ett extra gott stöd mot talg-produktion eller för fina linjer som med tiden kan bli till djupa rynkor.

Lär dig mer om hur du kan vårda och förebygga med retinol för ansikte och dekolletage. Var också medveten om att du kommer att behöva en komplett hudvårdsrutin för att retinolen ska ge bästa möjliga resultat. Och återigen, glöm inte att skydda dig mot solen för att förhindra risken för solskador och mer pigmentering oavsett vilken typ av retinol kräm du använder!