Solbränna - Bli brun snabbt Axelsonsspa

Hur får man den där jämna snygga solbränna, gärna snabbt och utan att bränna sig?

Här svarar vi på vad du kan göra innan du ger dig ut i solen för att få en jämn och snygg solbränna. Vi delar med oss med 6 tips och råd för att bli brun och 4 tips på hur du behåler din solbränna. Om du råkar bränna dig har vi givetvis tips till din solskadade hud.

SPA & Skin Clinic

Jämn och snygg solbränna

För att få en jämn och snygg solbränna är det viktigt att fixa en ordentlig grund. Att skrubba kroppen och få bort döda hudceller innan solning ger större chanser för att få en jämn och fin solbränna.  För att hålla huden jämn och len under hela säsongen bör du regelbundet peela kroppen och ansiktet. Peela med duschvante, tvättsvamp, peelingverktyg, luftsvamp eller duschkräm med peeling.

Eller varför inte bli strandklar med Axelsons egna kroppsbehandling som både innehåller kroppspeeling och inpackning? En perfekt grund för din solbränna. Boka här:

Det är framför allt i början av sommaren som du lägger en viktig grund för jämn och snygg solbränna, men det är lika viktigt att underhålla under säsongen, tänka på hur man solar, skyddar sig och återfukta.   

Sola och bli brun

Vad kan man tänka på när man vistas i solen för att få den perfekt solbrännan?

6 tips för jämn och snygg solbränna!

 1. Använd solskydd med hög solskyddsfaktor. Solskydd med hög solskyddsfaktor (SPF), mellan 30 och 50 är att rekommendera. Glöm inte kontrollera så att solkrämen skyddar mot både UVA och UVB strålar från solen.
 2. Sola i skuggan. I början av våren eller sommaren är det viktigt att vänja huden innan man ger sig ut i solen staka strålar. Sola i skuggan för att vänja huden och för att inte bränna dig. Du får fortfarande färg och blir brun eftersom även i skuggan utsätts du för 50% solens UV-strålar.
 3. Undvik eller var försiktig mellan klockan 11.00 – 14.00. Mellan vissa tider på dagen är solen extra stark och skadlig. Försök att undvik att vistas i direkt solljus under dessa timmar. Går dessa timmar inte att undvika bör du skydda dig med mer än solkräm, använd skyddande kläder, keps eller hatt.
 4. Undvik att bränna dig. Det är viktigt att undvika att bränna sig av flera anledningar. Det viktigaste är för att du skadar huden och ökar risken för hudcancer, men det gör också ont och bli fläckigt. Satsar du på att få en hållbar och snygg solbränna vill du undvika att bränna dig eftersom huden kommer flagna av till följd av brännskadad hud och bli torr. Sola lite i taget och låt din perfekta solbränna ta lite tid.
 5. Drick vatten! När vi vistas mycket i solen och blir varm gör du av med mycket energi, vätska och salt. Det är därför viktigt att du dricker ordentligt med vatten för att undvika värmeslag eller uttorkning.
 6. Återfukta huden efter solning. Genom att ta hand om huden både för, under och efter solning så håller solbrännan längre. Efter en dag i solen blir huden torr och behöver återfuktas. Smörj in med after sun lotion eller fuktgivande kräm, så undviker du också att huden flagnar av lika lätt.

Nu vet du vad du kan tänka på under tiden du vistas i solen, men vad kan du göra för att behålla solbrännan så länge som möjligt?

Solbränna - Solbränd AxelsonsspaBehåll eller få bort solbränna snabbt

Behåll brännan längre

Vi vill alla behålla den där solkyssta hudfärgen så länge som möjligt. Men hur gör man för att inte tappa all färg direkt solen inte finns i sikte längre? Vi ger dig de bästa tipsen för att behålla brännan och ge den nytt liv även när sommaren börjar gå mot sitt slut.

 1. Använd after sun lotion eller fuktgivande kräm både morgon och kväll även om stranddagarna är slut. After sun lotion hjälper brännan att vara fräsch längre eftersom den innehåller ingredienser som lugnar och återfuktar huden. Fukt är det absolut viktigaste när brännan börjar falna. Det finns produkter för både kropp och ansikte som hjälper dig att behålla solbrännan.
 2. Rengör med olja istället för gel för att värna om fuktbarriären. Genom att byta ut löddrande ansiktstvätt mot en mer skonsam oljerengöring som inte stör hudbarriären kan du behålla solbrännan längre. Axelsons har flera produkter som är skonsamma och snälla mot huden.
 3. Undvik att peela huden när sommaren går mot sitt slut. Även om det är viktigt att inför och under sommaren peela huden för en jämn och hållbar bränna bör du dra ner på att använda exfolierande produkter som skubbar eller peelar huden. Undvik även kroppslotion som innehåller peelande syror när sommaren närmar sig slutet. Om du peelar för hårt eller för ofta är risken att din solbränna försvinner tidigare än du önskat.
 4. Använda brun utan sol produkter för att underhålla färgen. Genom att använda brun utan sol produkter kan du ge din solbränna en ny lyster, känna dig fräsch och solkysst en lång tid efter att solen gått i moln. Eller varför inte ge huden en härlig boost med Axelsons SPAs Sommarenzym ansiktsbehandling. 

På Axelsons SPA har vi produkter från flera kända märken med hög kvalitet. Kom in till oss så ger vi dig tips på solskydd, after sun lotion, fuktkrämer och brun utan sol som passar dig. 

Behandla solbränd hud

Vad kan man göra för att lindra och behandla solbränd hud? Ibland är vi alla oförsiktiga. Om olyckan är framme och du kommer hem och ser ut som en kräfta behöver du inte stressa upp dig.

Eftersom huden är skadad och behöver läka går det inte direkt att bota solbränna. Du måste låta kroppen läka och återhämta sig. Det du kan göra är att underlätta läkningsprocessen genom att lindra svedan och obehaget. För som du redan vet kan det göra riktigt ont när du bränner dig ordentligt.

 • Undvik solen. Så fort du upptäcker att du bränt dig ska du undvika att vistas mer i solen för att inte förvärra skadan.
 • Kyl ner! Kyl ner de solbrända områden genom att ta en kall dusch eller använd en handduk eller trasa med kallt vatten.
 • Fukta. Du kan lugna huden genom att använda fuktkräm på den solbrända huden. Krämer med Aloe vera kan ge en svalkande känsla och minska obehaget. Var noga med att inte använda krämer som innehåller alkohol eftersom det kan torka ut och irritera huden ytterligare.
 • Skydda huden med kläder som inte släpper igenom för mycket sol.

Troligtvis kommer huden fjälla av på de utsatta området. Dra inte av huden när den flagnar utan låt den trilla av naturligt.

Var rädd om dig, ta hand om huden och undvik för mycket sol. Vi önskar dig en fin sommar med jämn och perfekt solbränna som varar långt in på hösten!