vad är medicinsk fotvård

Vad är medicinsk fotvård?

Egentligen borde det vara alldeles självklart att ta väl hand om fötterna. Det här är ju den delen av vår kropp som vi litar på dag ut och dag in utan närmare eftertanke. Vi förväntar oss att foten ska ta vår tyngd och följa vår hjärnans kommandon när vi står, går och springer.

De som drabbas av allvarliga fotsjukdomar inser hur svårt livet blir utan fötter som mår bra. Men det är också ganska vanligt att folk dras med mindre krämpor i fötterna som ignoreras. Med medicinsk fotvård så får du rätt behandling och det går att jobba förebyggande för att dina fötter ska orka med och må bra.

När foten har drabbats av allvarligare skador till följd av sjukdom eller olycka så är det verkligen viktigt att få hjälpen så snart som möjligt.

Vad innebär medicinsk fotvård?

Med medicinsk fotvård så menas för det mesta behandlingar som man genomför för att undvika större problem med fothälsan. När det finns sår som inte läker ordentligt så kan man med fotvården som är medicinsk undvika att de uppstår. Det här är ett problem som särskilt diabetiker kan drabbas av.

Fotvården kan också handla om fotens ställning eller vara något som krävs efter en amputation av tår eller större delar av foten. Det finns alla grader av fotproblem men oavsett om det handlar om att få ordning på liktornar eller att förebygga svårläkta sår så är det medicinsk fotvård som ska till.

Medicinsk fotvård kan vara akut för att behandla värk och problem som gör det svårt att stå och gå. Den kan också vara förebyggande och se till att du får rätt typ av avlastning till exempel av särskilda sulor och skoinlägg.

Något som kan vara bra att tänka på är att den medicinska fotvården inte alltid stannar vid tår och fotdynor. Det är inte sällan så att man måste behandla vidare upp på benet för att det till exempel finns utslag eller på grund av att fotens och det nedre benets ställning måste påverkas till det bättre.

pedikyr och medicinsk fotvård

Är pedikyr och medicinsk fotvård samma sak?

Medicinsk fotvård kan innebära pedikyr men vanlig pedikyr är inte medicinsk fotvård! Det är bra att få pedikyr med jämna mellanrum. Det kan rentav vara något som gör att du inte behöver medicinska fotbehandlingar för att vissa typer av fotproblem aldrig uppstår.

Pedikyr är både till för att foten ska kännas frisk och behaglig och för att den ska se fin ut. Man får bort förhårdnader och behandlar torr hud på foten med denna behandling. Medicinsk fotvård kan också verka förebyggande men är som nämnt ovan något som blir aktuellt vid faktiska besvär eller då risken för dessa finns.

Medicinsk vård av fötter lindrar problem som finns och behandlar både fötter och underben. Ibland kan de metoder som används under den medicinska fotvårdsbehandlingen vara desamma som under pedikyr.

Fast du bör vara medveten om att alla hudterapeuter och pedikyrister inte är skolade i medicinsk vård av fötter. Pedikyr har mycket mer fokus på att det ska bli fint och kännas skönt.

Den medicinska fotvårdsbehandlingen är momsfri och kan till och med vara gratis med hjälp av remiss och högkostnadsskydd. Det finns specialister på medicinsk vård av fötter som också kan erbjuda unika typer av sulor och andra produkter för din hållning och avlastning av foten.

Under den medicinska behandlingen kan det även vara aktuellt med behandling av fotleder och att man jobbar med massage för att behandla stela tår och ömma partier. Vissa fotterapeuter jobbar med redskap som massagepistoler för riktigt kraftfull effekt.

Notera dock att medicinsk fotvård inte bara är för den som lider av sjuka fötter. Man kan ha friska fötter men riskera problem på grund av en sjukdom som diabetes eller något annat. Då är det också viktigt att boka in förebyggande fotvård som är medicinsk för att undvika svårare problem med fötterna.

Medicinsk fotvård kan täckas av högkostnadsskyddet

Kan du få gratis medicinsk fotvård? Det finns tillfällen då högkostnadsskyddet kan täcka för medicinska fotvårdsbehandlingar. Det krävs först och främst en remiss från en läkare för detta. Det måste vara en specifik remiss som talar om precis vad som ska behandlas.

Diabetiker kan också få remiss från en diabetessköterska eller från en distriktssköterska. I vissa fall krävs det att remissen kommer från specialistläkare eller från en behandlande läkare. Det här beror helt och håller på din situation och vad det är som ska behandlas.

Det kan vara så att du har rätt till fyra behandlingar per år med högkostnadsskyddet. När det handlar om psoriasis på fötterna så kan det vara tal om sex behandlingar. Det här beror förstås också på vilket landsting du tillhör.

Rent allmänt så kan du få medicinsk fotvård som täcks av högkostnadsskyddet vid:

 • Deformiteter (missbildningar)
 • Nedsatt känsel
 • Skadade nerver
 • Nedsatt cirkulation
 • Kärlsjukdom
 • Amputation
 • Svårare förhårdnader
 • Diabetessår

Den här typen av medicinsk fotvård går alltså hand i hand med andra sjukdomar och rör problem som är så pass svåra att det inte går att fungera på ett normalt sätt om de inte åtgärdas.

Nu kan det förstås vara så att det är möjligt att klassa medicinsk fotvård som friskvård och få avdrag för vården. Skatteverket har regler för vad som räknas som friskvård och det är inte säkert att pedikyr räknas som friskvård. Det är då det rör sig om enklare fotvård som den kan ses som friskvård av Skatteverket.

medicinsk fotvård är viktig för alla

Medicinsk fotvård är viktig för alla!

Det är lätt att tro att medicinsk fotvård bara är för äldre personer och de som lider av svårare sjukdomar eller av deformiteter i fötter och underben. Men det kan vara bra att veta att vi alla behöver ta hand om våra fötter.

Det är inte alls ovanligt att ha väldigt ont av lite enklare problem som nageltrång. Detta är ju inget som går att ignorera. På sätt och vis kan vi se på fotvården som tandvården. Den behövs av de allra flesta.

Intressant att notera är att det finns problem som kan vara på gång men som inte märks förrän det börjar göra riktigt ont i fötterna. Genom att få medicinsk fotvård i tid så går det att förebygga. Det kan handla om att upptäcka behovet av skoinlägg innan det börjar göra ont i ben och rygg för att skor inte ger rätt stöd då du springer och sportar.

Pedikyr är bra och har sin plats men om du verkligen vill ta hand om dina fötters och underbens hälsa så är det klokt att dra nytta av förebyggande medicinsk fotvård. Då kan du upptäcka problem innan de blir till verkliga problem!

när bör du få fotvård

När bör du få fotvård som är medicinsk?

Ofta är det ju så att du vänder dig till en fotvårdsklinik då det inte går att gå normalt längre. Men det behöver inte vara så att du har så ont att du inte kan gå till jobbet för att det ska vara dags för medicinsk fotvård.

Goda anledningar till att boka medicinsk fotvård är:

 • Svamp
 • Nageltrång
 • Liktorn
 • Vårtor

För den som har problem med hälsporre, ont i hälsena, ont i knän samt höftproblem kan lösningen ligga i fötterna. Det är väl värt att boka in en tid för medicinsk fotvårdsbehandling som kan ge nyckeln till lösningen på den här typen av problem.

Det krävs förstås alltid en konsultation först. Kanske får du behandling samma dag eller så bokas den in för att det krävs mer tid. En medicinsk fotvårdsbehandling ska anpassas efter dina specifika behov för att ge de önskade resultaten.

regelbunden medicinsk fotvård

Regelbunden fotvård är mycket viktig för fothälsan

Regelbunden fotvård är en investering i hela kroppens hälsa. Betänk att du kan få problem med andra delar av kroppen då du inte kan stå och gå på ett normalt sätt. Värk i fötter kan också verka störande för din sömn vilket i sin tur kan ha en negativ hälsoeffekt.

Man kan börja som barn med medicinsk fotvård och sedan fortsätta med regelbundna behandlingar upp i vuxen ålder. Om du vill ha förebyggande fotvård kan det vara bra att boka in ett besök med behandling per kvartal.

Om du inte har möjlighet att ta hand om dina fötter hemma så kanske du behöver fler besök än så per år. Detta kan du diskutera med din hudterapeut eller fotspecialist efter att ni har sett närmre på hur dina fötter mår och vilken typ av behandling som du kan tänkas behöva.

Olika årstider kan också innebära olika typer av besvär. På vintern går du kanske i varma instängda skor som blir trånga av tjocka strumpor. Då kan du få problem som nageltrång och liktorn.

Svamp och sprickor i huden på foten är också vanligare under vintern när du inte luftar dina fötter så som du gör på sommaren. Torr hud med sprickor ökar risken för vårtor och svamp så här kan vi se hur vanlig pedikyr kan verka förebyggande för att behöva medicinsk pedikyr!

tips fotvård hemma

Tips på saker du kan göra hemma för dina fötter

Det finns en hel del som du kan göra själv hemma för att få len och välmående hud på fötterna. Fotbad är en enkel sak som dessutom känns skönt. Du måste inte fila fötterna efter ett fotbad men det kan vara en möjlighet om du har problem med hudavlagringar.

Försök att:

 • smörja in dina fötter med fotkräm varje kväll innan du går och lägger dig.
 • undvika att gå barfota på allmänna platser där folk med vårtor kan ha lämnat viruset efter sig.
 • använda rätt storlek på skor för att undvika att det blir för trångt vilket kan ge problem med nageltrång och liktorn.
 • tvätta dina fötter varje dag för att hålla undan bakterier.
 • byta strumpor varje dag och tvätta de som är smutsiga på minst 60 graders värme.

Tänk på att du bör välja en fotkräm som är väl anpassad till dina fötter. Om du har fotsvett så kan du välja en fotkräm med antiperspirerande effekt. Det finns också krämer för fötter som gör att foten luktar gott trots att den blir svettig när det är varmt.

Har du torr hud på fötterna är det viktigt med kräm för foten som återfuktar på ett effektivt sätt. Om du är noga med detta kanske du inte behöver pedikyr och medicinsk fotvård lika ofta. Dessutom kan det leda till att du klarar dig med enklare och snabbare behandlingar som inte är lika dyra som de som måste reda ut kraftiga förhårdnader.

Summering

Ta hand om dina fötter och ponera att du kan dra nytta av medicinsk fotvård såväl som pedikyr oavsett om du anser att du har fotproblem eller inte. Både pedikyr och medicinsk fotvård verkar förebyggande. Förebyggande fotbehandlingar kan vara avgörande och leda till att du aldrig drabbas av den typen av fotproblem som kan innebära att du inte ens kan gå till jobbet på grund av smärtor och svårigheter att stå och gå på din fot!