aha-syra, pha-syra, bha-syra

I den här artikeln kommer du få reda på allt det viktiga om AHA-, BHA- och PHA-syror. Syra har inom hudvård använts i över 2000 år och är än idag en väldigt populär behandling på många olika SPA-anläggningar. I vår enkla guide utforskar vi syrorna på djupet. Du behöver inga förkunskaper och när du läst klart kommer du veta vilken syra som passar just dig!

SPA & Skin Clinic

Varför en artikel om AHA, BHA och PHA?

Vi får många frågor gällande just AHA-, BHA- och PHA.-syra. Våra besökare undrar ofta vad skillnaden är och vilken syra som passar just dem. Därför tänkte vi dela med oss med vår långa erfarenhet, kunskap och vad man ska tänka på när det kommer till de populära syrorna.

Inom skönhet och ansiktsvård talar man främst om AHA – Alfa Hydroxy Acid, BHA – Beta Hydroxy Acid och PHA – Poly Hydroxy Acid. Dessa tre syror kan vara syntetiska men finns också som naturliga varianter.

AHA, BHA och PHA är olika syror som är mycket effektiva hudvårdsingredienser när det kommer till att exfoliera huden, det vill säga hjälpa huden att få bort döda hudceller. Det syrorna har gemensamt är att de minskar fina linjer och rynkor, vilket leder till att huden både ser och upplevs fastare samt att de jämnar ut hudtonen.

Är det säkert med syra?

Att använda syra i ansiktet känns inte helt naturligt för alla. Ordet syra är för många inte direkt positivt laddat. Är du en ev de som tycker det låter lite obehagligt kan vi lugna dig. Faktum är att redan för över 2000 år sedan användes sur mjölk (mjölksyra) för att få mjukare hud. Syra i hudvård har alltså använts väldigt länge. Du kanske redan vet att mjölksyra är en vanligt förekommande syra i just hudvårdsprodukter för hemmabruk. Det du kanske inte vet är att den tillhör gruppen AHA-syror. Men vad är egentligen AHA-syra och vad används den till?

AHA syra

AHA är en förkortning för Alpha Hydroxy Acid, och består av flera olika sorters syror. Det finns i huvudsak sex olika AHA-syror som utvinns ur tre olika källor: sockerrör, mjölk och frukt. De 6 syror som i huvudsak ingår bland AHA syror är:

  • Glykolsyra
  • Mjölksyra
  • Vinsyra
  • Citronsyra
  • Äppelsyra
  • Mandelsyra

Vad används AHA-syra till?

AHA-syror används ofta inom hudvård för att snabba på cellförnyelsen och exfoliera (peela) bort gamla, förbrukade celler. Syran höjer även hudens fuktnivåer, tar bort pigmenteringar och hjälper till att lugna och förebygga akne. När man får bort den glåmiga och tråkiga ytan så lämnas plats för en fin slät hud.

AHA-syror kan framställas både naturligt och syntetiskt. Den används förutom i skönhetsvård även i mat, medicin och i industrin. Ibland används även AHA-syror som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter. Läser du innehållet på produkten med AHA syra hittar du de oftast ganska långt ner i ingredienslistan. AHA syror har flera användningsområden och någon annan hudvårdsingrediens som så snabbt gör så mycket gott för huden är svår att hitta. Men vad gör syran så effektiv som hudvårdsprodukt?

Mjölksyra och Glykolsyra

De två vanligaste och mest effektiva syraingredienserna i hudvård är glykolsyra och mjölksyra. Glykolsyran är den minsta molekylen av AHA-syror vilket innebär att den kan penetrera huden väldigt effektivt. Den kan framställas på ett naturligt vis ur sockerrör och på syntetisk väg. Glykolsyrans främsta egenskaper är att avlägsna döda hudceller vilket förebygger torr och fnasig hud. Den kan även reducera fina linjer och rynkor i huden.

Mjölksyra framställs ur sura mjölkprodukter, jästa frukter och grönsaker. Den är mildare än glykolsyran men fortfarande mycket effektiv. Mjölksyra är balanserande och är att föredra om du har obalanserad eller fetare hy. Syran främjar även hudens förmåga att binda fukt och därför kan även torr hy drar nytta av syrans egenskaper. Eftersom mjölksyra är antibakteriell verkar den mot synliga porer och akne samt pigmentering som är orsakad av solen.

Nu vi vet vad AHA-syra används till och vad som gör den så effektiv kan vi undersöka hur egentligen den fungerar?

Hur fungerar AHA-syra?

AHA syror verkar genom att lösa upp de limliknande lipider som håller samman cellerna och kan tränga djupt in i huden för att lossa de bindningar som bildats. När de döda cellerna försvinner, blir det färre sprickor i huden. Sprickor i huden vill man undvika då de kan leda till irritation. Det i sin tur gör att huden verkar hälsosammare och ser yngre ut. AHA syror hjälper även till att jämna ut ytliga linjer och ta bort de döda celler som täpper till porerna.

Genom att forsla bort pigment som har byggts upp på hudytan accelererar AHA syran även cellförnyelsen. Cellförnyelsen gör att cellerna blir tätare och mer kompakta, vilket ger huden en mer effektiv barriär mot irriterande ämnen.

Något som är bra att veta är att AHA behandlingar inte kommer att ta bort rynkor eller fläckar helt och hållet. Djupa rynkor och vissa åldersfläckar ligger djupare i huden, så här blir förändringar inte bli lika märkbara.

BHA Syra

BHA-syra (Beta Hydroxy Acid) eller salicylsyra finns naturligt i bland annat pilträd, men görs också syntetiskt. BHA-syra används ofta på oren hud eftersom den har antiinflammatoriska egenskaper. Syran är också bra på att behandla pigmenterad hud, rynkor och att peela bort döda hudceller. Den största skillnaden mellan AHA och BHA är att AHA-syran är vattenlöslig medan BHA är oljelöslig. Men vad mer gör BHA syran till ett alternativ och vad används den till?

Vad används BHA-syra till?

BHA syra är mycket bra när det kommer till att lösa upp talg, smuts och fett i porerna just tack vare att den är oljelöslig. Perfekt för tillexempel pormaskar. Faktum är att en del använder serum med BHA enbart på sina problemområden som tex näsan om de har synliga pormaskar.

En annan egenskap som gör BHA syran lite unik är dess antiinflammatoriska egenskaper. Därför funkar den bra mot akne och problemhud. Den antiinflammatoriska effekten hjälper också till att lugna huden. Lustigt nog blir BHA-syran mindre irriterande på huden trots att den jobbar på djupet i porerna.

Självklart kan en mycket känslig hud ändå få en reaktion av BHA, precis som vilken annan syra eller ingrediens som helst. Med det sagt ska vi titta på den sista och kanske mest skonsamma syran, PHA-syran.

PHA Syra

PHA är en förkortning för Poly Hydroxy Acid. Precis som AHA- och BHA-syra exfolierar den huden samtidigt som den binder mycket fukt. Har du känslig hud kan den här syran vara rätt för dig så låt oss titta lite på vad den används till.

Vad används PHA-syra till?

PHA syran är perfekt för en känslig hud som ibland kan bli röd och irriterad av andra syror. PHA har nämligen större molekyler än AHA-syrorna. Det gör att det tar längre tid för den att komma ner i huden tillskillnad från de andra syrorna som har mindre molekyler.

I och med att den penetrerar huden långsammare blir den inte lika kraftig. Men låt dig inte luras av att den inte är lika stark! Den kan nämligen vara lika effektiv om inte bättre än de andra syrorna för vissa personer.

PHA-syrorna kan till exempel binda massor av fukt till huden samt verka som antioxidanter. Dessa milda syror är utmärkta för alla typer av känsliga och torra hudtillstånd som eksem eller rosacea. En mogen hud kan dra fördel av de antioxidativa fördelarna som skyddar hudens kollagen mot nedbrytning.

PHA syra är kort sagt en mild syra som passar bra för dig med känslig hy eller om du vill använda syror oftare. Låter bra inte sant? Men vad gör PHA så effektiv?

Glukonolakton och Laktobionsyra

De två vanligaste PHA-syrorna är glukonolakton och laktobionsyra. Det är bland annat dessa två PHA-syror som ger de stora fördelarna.

Glukonolakton är en syra som ger huden ett skydd mot solskador och hjälper till att stärka hudbarriären. Syran är en kraftfull antioxidant som hjälper huden på många olika sätt. Glukonolakton är också återfuktande vilket hjälper till att återställa fuktbalansen i huden.

Laktobionsyra är även den mycket återfuktande. Den hjälper framförallt till att hantera tecken på åldrande, pigmentproblem, stora porer och ojämn hudstruktur. Syran minskar också nedbrytningen av kollagen och minskar de ålderstecken som finns på huden.

Precis som de andra syrorna ger även PHA en effektiv exfoliering vilket ger huden en fräsch lyster. Dessutom är PHA syror en antioxidant vilket hjälper till att skydda huden mot yttre påfrestningar och skador.

Att kombinera AHA-, BHA- och PHA-syror

Många frågar oss om man kan kombinera syrorna hur man vill. Svaret är att man kan kombinera syrorna men det gäller att vara försiktig. Till exempel har PHA-, BHA- och AHA syra produkter ofta en mix av alla syror. Kom bara ihåg att dessa är sammansatta till olika hudtyper och tillstånd och riktar sig till personer med olika behov.

Syrorna kan lätt krocka med varandra och bli för starka. Saker som till exempel pH-värde gör att de kan ha olika effekt på huden. Även om de ofta går bra att kombinera olika produkter speciellt inom samma märke kan det vara bra att titta en extra gång så att det blir optimalt för din hud. Förutom kombinationen av alla syror finns det en del andra saker som kan vara bra att tänka på.

3 saker att att tänka på när du använder syror.

1. Använd solskydd

Syror ökar hudens känslighet varför det är extra viktigt att använda solskydd (med minst SPF 30) när du ska vistas utomhus. Använd solskydd både de dagar du behandlat huden med syra, men även efteråt då det tar tid för huden att reparera sig.

2. Syror är uttorkande

Alla syror har en uttorkande effekt när de används i för stora doser, eller för ofta. Men AHA syra är mer benägen att skapa irritation. Speciellt glykolsyran på grund av dess mindre molekylstorlek. BHA-syran och PHA-syran är mindre irriterande på grund av den större molekylstorleken och de antiinflammatoriska egenskaperna.

3. Syror kan störa bakteriefloran

AHA och BHA syran kan störa hudens naturliga bakterieflora. Bakteriefloran på huden är den som finns utanpå på huden och hjälper att stärka hudbarriären. Därför gäller det att vara försiktig med att använda syrorna alltför ofta!

Där har ni det, det viktigaste om AHA- , BHA- och PHA- syror. Vi vet, det är en del information att ta in och smälta. Du undrar dessutom säkert vilken syra som passar dig bäst?
Oroa dig inte! Det är dags för en sammanfattning och att kolla vilken syra som är bäst för dig.

Välj rätt syra – En sammanfattning

Beroende på vad du är ute efter lämpar sig olika syror för olika personer och hudtyper. Nedan hittar du vår egna sammanställning över AHA, BHA och PHA så du snabbt kan se vad vilken syra passar dig bäst. Vi har sammanfattat de viktigaste egenskaperna och användningsområden för varje syra så du enkelt kan få en överblick!

AHA

  • Behandlar pigmenteringar, solskador och ojämn hudton
  • Minskar linjer, rynkor, ojämnheter och ärr
  • Ger lyster och binder fukt
  • Passar för en torr eller mogen hud
  • Exfolierar huden och ökar cellförnyelsen

BHA

  • Löser upp fett i porerna
  • Anti-inflammatoriska egenskaper
  • Dämpar rodnad
  • Exfolierar huden och ökar cellförnyelsen
  • Effektiv vid behandling av acne och pormaskar

PHA

  • Passar för en känslig hud och vid rosacea
  • Exfolierar skonsamt huden
  • Ökar cellförnyelsen
  • Binder massor av fukt
  • Verkar som antioxidanter

Fortfarande osäker?

Vi nämnde tidigare att många reagerar på ordet syra när det kommer till hudvård. Är du en person som tycker det låter läskigt eller känner du dig osäker på vilken syra som är rätt för dig?

Då är du välkommen in till oss på Axelsons SPA där vi både kan hjälpa dig med behandlingar, hudanalyser och vägledning.