ansiktsvård

Ansiktsvård – Guide för effektiv ansiktsvård

Vacker hud är verkligen inte bara fråga om genetik. Det finns gott om studier som visar att god hudvård kan göra skillnad. För att få den effekt du vill ha med hudvårdsprodukter så gäller det att du skapar en god rutin för dagliga behandlingar. 

I grund och botten så handlar det om några minuters insats varje morgon och kväll. Oavsett om du sminkar dig eller inte så bör du grunda med rengöring, toning och behandling. I denna grundläggande guide ska vi se på 5 steg som du bör ha koll på för effektiv ansiktsvård som gör skillnad!

rengör huden ordentligt

Steg 1 – Ansiktsrengöring – Rengör huden ordentligt

Innan du börjar fundera på vilken kräm eller vilket serum du ska behandla med så måste du betänka hur du ska göra rent på bästa möjliga sätt. Det här är grunden för god ansiktsvård. Ansiktstvätt är inte alls komplicerat men så betydelsefullt för dig som vill ta hand om din hud.

Rekommendationen från ledande dermatologer är:

Tvätta ditt ansikte två gånger per dag. En gång på morgonen och en gång på kvällen.

Syftet med att tvätta ansiktet på detta vis med lämplig produkt är att undvika igentäppta porer vilket i sin tur kan leda till akne och rödflammig hud.

Välja rätt ansiktsrengöring för dig

När du använder rätt typ av ansiktsrengöring så kommer den att göra till och inte från. Den ger dig ett gott stöd utan att slita på huden eller irritera. Ett råd är att inte överdriva till exempel med skrubbtvättar som är till för att få bort död hud.

De olika typerna av tvätt för ansiktet kan vara olika bra beroende på den hudtyp du har. Några exempel på detta är:

 • Skum-tvätt – Ansiktstvätt som skummar är bra för hud som är fet och som ofta drabbas av akne. Skummet aktiveras med vatten och hjälper till med att få bort smuts samt att lösa upp fettet i porerna.
 • Kräm eller lotion – Tvättar som har en konsistens som liknar ansiktskräm är bra för torr hud. Om du har problem med eksem och ofta får röd och irriterad hud kan detta vara bra för dig. I den här typen av ansiktstvätt finns det ofta ämnen som sheasmör som både rengör och smörjer huden.
 • Oljetvättar – Det finns också oljor som du använder för att göra rent med. Dessa är till för dig som har känslig hud. Det kanske inte känns som att göra rent när du använder olja men beakta att olja drar till sig olja. Arganoljan är ofta en ingrediens i den här typen av ansiktsrengöringsprodukter.
 • Rengöringsbalsam – Det finns också balsam som är till för rengöring. Det blir lite som att smörja in med smör som blir till flytande vätska då det gnids i ditt ansikte. Det här är ett mycket bra val för mogen hud som behöver fukten.
 • Ansiktsvatten – I Frankrike är micellärvatten som ansiktsvård mycket vanlig. Detta vatten är utan tvål och drar till dig smutsmolekyler utan att torka ut huden. Micellärvatten passar de flesta hudtyper och så kan du välja en toner som är särskilt till för din typ av hud.

behandla med toner

Steg 2 – Toner – Behandla med toner

När du har gjort rent huden är det dags för toner. En toner använder man normalt sett innan annat appliceras i ansiktet. Det vanligaste är att du använder en liten bomullstuss eller bomullsrondell och masserar in tonern i ditt ansikte.

Fast experter menar att det är mycket bättre att hoppa över bomullstussen. Om du använder rena händer så förlorar du inte så mycket av produkten. Eller så kan du använda mindre bomull så att den inte suger upp så mycket av din toner. Du vill ju få majoriteten i ditt ansikte.

Toner brukar vara till för användning morgon och kväll. Hur ofta du ska använda beror lite på innehållet. Om det finns någon form av syra i tonern kan det vara klokt att inte använda på morgonen innan du ger dig ut i solen.

Vad gör tonern i ditt ansikte?

Med toner så bygger du vidare på det som du startade med din ansiktstvätt. Tanken är att du här fångar upp smuts som du missade med tvätten. Men din toner kan göra mycket mer än så. Den kan till exempel ha en minskande effekt på dina porers storlek.

En toner kan ha ingredienser som inte finns i de andra produkterna som du använder för din dagliga hudvårdsrutin. Därmed blir den en viktig del av ett komplett paket.

En toner kan:

 • Få bort döda hudceller till exempel med syror men också för att du återigen rengör i ansiktet.
 • Minska irritation i huden med lugnande ingredienser som rosvatten och grönt te. Tonern kan rentav ge en antiinflammatorisk effekt.
 • Återfukta på ett effektivt sätt med ämnen som hyaluronsyra. Huden får en fin boost med denna behandling.
 • Bidra med viktiga vitaminer och antioxidanter som E och C som hjälper huden att klara kampen mot de fria radikalerna som kan öka takten på hudens åldrande.

Välja rätt toner för dig

Det finns en rad olika typer av toners med lite olika syfte. Ofta så är det så att den hudkräm du använder har en toner som hör ihop med den hudvårdsrutin som förespråkas. Företag som tar fram produkter för ansiktsvård kan ha flera olika toners som du kan välja från.

Det är inte så att du måste använda en toner från samma märke som du har ansiktstvätt och serum från. Men visst kan det vara en fördel då det ändå finns viss tanke bakom de olika produkterna och hur de kan samarbeta för bästa möjliga resultat.

ge din hud en boost med ett serum

Steg 3 – Serum – Ge din hud en boost med ett serum

Serum är hudens bästa vänner. Det här är koncentrerad hudvård som är till för att behandla det som du behöver hjälp med. Det kan handla om rynkor, mörka solfläckar, irriterad hud och ojämnheter.

Ett serum är extra starkt och det används punktvis. Det kan innebära att du behandlar med det i området omkring ögonen för att minska på mörka ringar och påsar. Men det är inte så att du måste ha ett specifikt problem för att dra nytta av serum.

Serum är en form av ansiktsvård som de allra flesta har nytta av. Därmed bör du se till att ha ett serum som du applicerar när du är klar med din toner. På morgonen kan det till exempel vara smart att i förebyggande syfte applicera ett serum som kommer att skydda dig mot fria radikaler.

Serum kan:

 • Hjälpa huden att behålla sin naturliga fukt och skapa en barriär mot smuts och föroreningar i luften.
 • Lyfta huden och ge lyster med ingredienser som vitamin C.
 • Behandla mörka fläckar och jämna ut.
 • Stimulera hudens naturliga produktion av kollagen och därmed fungera mot rynkor och hud som hänger.
 • Verka lugnande och behandla områden som blir röda av irritation så att de ser finare ut och läker snabbare.

Om du har flera bekymmer som påsar under ögonen och partier med akne kan du behöva använda flera olika serum. Men det finns också kombinationsprodukter som går att använda för flera olika problem.

Ett C-vitamin-serum kan du använda över hela ansiktet och sedan kan du dutta på lokalt med andra serum för att behandla alla områden på ett effektivt sätt.

Viktigt att ge serumet sin tid

Det kan verka som en bra sak att blanda serum med din hudkräm för att på så vis spara tid. Men det finns faktiskt en mening med att applicera serum för sig självt. Du bör låta huden dra till sig serum innan du fortsätter med nästa steg och använder din natt- eller dagkräm.

Idag tycks hudvårdsexperter vara eniga om att ansiktsvård som fungerar innebär att du applicerar produkt för produkt. Dessutom kan det ju vara så att de ingredienser som finns i ett serum inte kommer att ge samma effekt om du blandar med en hudkräm.

Betänk också när på dygnet du använder ett serum. Antioxidanter på morgonen är klokt eftersom detta ger dig bättre skydd under dagen mot föroreningar i luften. Andra ingredienser är bättre att applicera på kvällen.

När du använder retinol så bör detta ske på kvällen eftersom detta ämne inte bör exponeras för solljus. Läs på etiketten för att komma fram till när ett serum ska appliceras för bäst effekt. Ofta står det i instruktionerna men om inte ska du tänka på om det finns hinder som att solljus kan försämra effekten av krämen.

återfukta med en bra hudkräm

Steg 4 – Återfukta med en bra hudkräm

Efter serum så är det dags för hudkräm. På morgonen applicerar du en dagkräm och på kvällen en nattkräm. Nattkrämen kan vara intensivare och ha en fetare konsistens. Dagkrämer är gjorda för att vara lätta att ha under smink.

Med hudkrämen så mjukar du upp huden samtidigt som den behandlas och skyddas. Hudkrämen kan ha ingredienser som fortsätter det arbete som toner och serum har varit med och stimulerat.

Grundeffekten i en hudkräm är att den hindrar fukt från att lämna huden i alltför stora mängder. Huden blir sämre på att behålla fukten när vi blir äldre. Det blir alltså viktigare för var år som går att applicera hudkräm åtminstone en gång per dag.

Några exempel på hudkrämer är:

 • Gelkrämer – Den här typen av hudkräm absorberas snabbt och har en behaglig känsla. Den passar mycket bra för oljig hud.
 • Hudlotion – En lotion är i grund och botten den klassiska hudkrämen med krämkonsistens. Den känns fetare än en gel-kräm men brukar också sugas upp på ett effektivt sätt. Hudlotion passar bra för normal hud såväl som för kombinationshud.
 • Mjuk hudkräm – Den här typen av hudkräm brukar ha en bas av olja och den känns som regel tjockare än hudlotion. Den mjuka hudkrämen passar mycket bra för torr hud.
 • Hudbalsam – Ett balsam är väldigt effektivt för den som har torr och irriterad hud. Det passar bra för känslig hud där det inte finns problem med akne.

skydda huden med solskyddsfaktor

Steg 5 – Skydda huden med solskyddsfaktor!

Sist men inte minst ska vi ta upp vikten av att ha med solskyddsfaktorn som en del av din ansiktsvård på morgonen. Det är sant att ingredienser som antioxidanter ger ett visst skydd mot solens strålar men inte på ett perfekt sätt.

Om du inte har en dagkräm som har ett UV-skydd bör du se på en komplimenterande kräm som du använder under sminket. Detta såvida ditt smink inte har denna effekt. Att skydda huden mot solens skadliga strålar är otroligt viktigt.

Du minskar på det slitage och synliga åldrande som oskyddad solning kan innebära. Det är alltså av högsta intresse att vänja sig vid denna rutin. Inte bara för dagar då du tänker ligga på stranden eller sitta vid en pool.

En helt vanlig dag då du vistas då och då utomhus kräver också ett gott UV-skydd. Om du har det med som en del av din ansiktsvård så kan du känna dig lugn. Då är det bara att dra på solbrillorna och njuta av det fina vädret!