Ansiktsrengöring

Ansiktsrengöring som basen för din hudvårdsrutin

Ska du verkligen tvätta ansiktet varje dag? Kanske växte du upp med en förälder som var noga med att du sköljde av ansiktet varje morgon och kväll. Om så var fallet så hade din förälder rätt. Regelbunden ansiktsrengöring är något som kan göra mycket stor skillnad för din hud. Rengöringen av ansiktet kan avgöra om din hud ser ren ut och känns hälsosam.

Se till att du använder dig av rätt typ av rengöringsprodukter för ditt ansikte. Du finner god variation i vår webbutik och produkter som är säkra att använda. När du grundar med ansiktsrengöring som är aktiv så kan det få följande hudvårdsrutin att ge mycket bättre resultat!

varför är Ansiktsrengöring viktig

Varför är ansiktsrengöring så viktig?

Det finns goda skäl till att inte missa ansiktsrengöringen innan du går och lägger dig eller på morgonen innan sminkning. Smuts som finns på huden i ansiktet är inte alltid synbar men den finns där. Bakterier som får lov att härja okontrollerat kan stimulera högre förekomst av akne och inflammationer.

3 goda skäl till regelbunden ansiktsrengöring är:

1. Du får bort lager av döda hudceller och smuts

En stor fördel med regelbunden ansiktsrengöring är att den hjälper dig att få bort lager av smuts, olja och döda hudceller. Under dagen så kommer din hud i ansiktet på ett helt naturligt sätt utsättas för olika typer av föroreningar.

Det syns inte men du samlar på dig allt från pollen till bilars utsläpp. Samtidigt så går din hud genom en naturlig process och döda hudceller samlas på ytan. När du tvättar ansiktet så får du bort dessa ytliga orenheter. Det är något som genast kan leda till en fräsch look och givetvis också till en skön känsla.

När detta lager av smuts och döda hudceller tas bort så kommer följande hudvårdsrutin att få större effekt. Den kräm du använder kan ju tränga ner bättre på djupet då det inte finns ett lager av smuts som blockerar.

2. Du ökar hudens fuktighet

Det är ganska vanligt att lida av torr hud och det är lätt att tro att regelbunden tvätt av ansiktet skulle torka ut huden ännu mer. Men du kan ju välja en fuktgivande ansiktstvätt som ger din hud ett extra stöd.

Faktum är att vi idag vet att ansiktsrengöring som är fuktgivande fungerar som ett fint stöd till andra produkter som du väljer för att motverka torr hud i ansiktet. Torr hud ser inte bara trist och livlös ut. När fukthalten är låg så kan det också leda till att du får rynkor och att din hud ser äldre ut.

När du gör rent i ansiktet med en bra produkt så kommer det att vara en hjälp för att behålla goda PH-nivåer. Det är också något som hjälper din hud att behålla de produkter som du sedan applicerar för att justera och återfukta.

3. Ren och vacker hud

Huden har ju ett eget försvarssystem och det finns körtlar som tillverkar en slags olja som har denna funktion. Körtlarna använder sig av hårsäckar som en väg ut till huden. Det här skapar en slags barriär som hindrar bakterier från att ta sig in under huden.

Om det finns en massa smuts och hudavlagringar på hudens yta så kan dessa öppningar blockeras och då får du en ansamling av fett och döda hudceller i ihåligheten. Det är detta som kan leda till infektioner på grund av bakterier och som kallas för akne.

När du är noga med ansiktsrengöring så kan du dra ner risken för denna typ av inflammation. Du håller din hud ren och vacker. Du minskar helt enkelt på risken för att få finnar och inflammationer som skapar ett fläckigt utseende.

Det finns fler fördelar…

Det finns förstås fler fördelar än ovan nämnda med att rengöra huden regelbundet. Det kan till exempel vara så att du vill förebygga mot rynkor och behandla de du redan har. Även ansiktsrengöring kan vara med och hjälpa till med detta. Dels genom återfuktning och dels genom att lägga grunden för bättre effekt av dina hudvårdsprodukter.

Dessutom kan du använda en toner som påverkar dina porer så att de får en normal storlek. När vi blir äldre är just större porer ofta något som känns jobbigt. Dessa kan du behandla med korrekt rengöringsprodukt för ansiktet.

ger dina hudvårdsprodukter en skjuts

Viktigt att ge dina hudvårdsprodukter en skjuts

Oavsett vilken typ av hudkräm, serum och andra hudvårdsprodukter du använder dig av så är det klokt att grunda med ansiktsrengöring. Ibland är det bäst att använda en ansiktstvätt som är särskilt utvecklad för produkter från samma företag.

Ibland spelar detta mindre roll. Det viktigaste är att du förbereder huden för de hudvårdsprodukter du kommer att använda. När produkten får bättre chans att tränga ner och verka i din hud så är chansen till goda resultat mycket större.

olika typer av rengöringsrutiner

Olika typer av rengöringsrutiner för hälsosam hy

Det finns olika typer av ansiktsrengöring. Den enklaste formen är vanligt vatten som du sköljer med. Det gör du ju på helt naturlig väg då du duschar. Men ansiktstvätt med vanligt vatten kan inte rekommenderas om du vill få mer fukt och samtidigt vårda din hud med tvätten.

Några exempel på olika typer av ansiktsrengöring är:

Ansiktstvål eller ansiktsgel

När du tvättar ansiktet i duschen eller över handfatet så är det inte att rekommendera att få bort smink och smuts med handtvålen. Den är alldeles för stark för den känsliga huden i ansiktet. Välj istället en ansiktstvätt med tvål, skum eller gel som är till för detta.

Med denna tvål kan du lätt få bort smink omkring ögon och i resten av ansiktet. Då den är gjord för ansiktet kommer den att vara mild och inte svida i ögonen. Detta samtidigt som du får bort all smuts, hudavlagringar såväl som smink från hudens yta.

Ansiktsvatten, så kallad toner

En toner kan du använda efter att ha tvättat ansiktet med vatten eller ansiktstvål. Tonern kan också användas direkt på morgonen utan föregående tvätt då du inte har något smink i ansiktet. Ansiktsvattnets uppgift är att prima, det vill säga förbereda, din hud för produkterna som följer.

Du kan finna en favorit från ett märke som du gillar. En rekommendation är dock att välja en toner som är särskilt framtagen för de hudvårdsprodukter som du använder dig av.

Ansiktsmask

En annan form av ansiktsrengöring som dessutom är vårdande är ansiktsmasken. Det finns många olika typer. Du kan välja en ler-mask som gör rent och återfuktar på ett effektivt sätt. Det finns också masker med särskilda oljor som tränger ner på djupet.

Du låter masken torka och sedan tvättar du bort den. Om det är en mask som ska dras av huden så är det viktigt att veta hur stark den är. Klistermasker som du drar av kan vara mycket smärtsamma. De är dock väldigt effektiva och drar bort en massa smuts och död hud i ett ryck.

Peelande ansiktsmask eller ansiktstvätt

Peeling är också ett vanligt förekommande inslag i produkter som är till för ansiktets rengöring. Små peeling-kulor av plast eller kärnor från frukter river i huden så att den liksom skalas av. Det här betyder att du måste vara noga med att välja en peelande ansiktsrengöring som passar din hudtyp.

Om du använder peelingprodukter i ansiktet på fel sätt så kan det leda till att du skadar huden. Det här gäller till exempel kemisk peeling som är mycket stark. Ska du utföra den ensam hemma ska du verkligen vara noga med att göra så med en bra produkt och helt enligt instruktionerna du får.

hur väljer du rätt produkter för din Ansiktsrengöring

Hur väljer du rätt produkter för ansiktsrengöring?

Rengöringen av huden i ansiktet bör ske med produkter som är väl anpassade till dina behov. Om du kan börja med att få en analys av en hudterapeut så kommer det att vara en stor hjälp för dig. Då får du reda på om du har torr, oljig eller kanske blandhud.

Det är också viktigt att veta om du är särskilt känslig för vissa ämnen som salicylsyra och vissa peelingprodukter. Med så många möjliga produkter så är det inte så dumt att tänka till lite om vad som kommer att fungera bäst för dig.

Ansiktsrengöring tips

Några tips på vägen till bästa ansiktsrengöringsprodukten:

Lär dig mer om din hudtyp

Om du har torr hud så kan det vara klokt att undvika ansiktstvätt med alkohol. Om du har oljig hy så behöver du en produkt med lågt PH-värde. Om du har känslig hud så är det bra att välja en produkt som inte har substanser som kan vara problematiska för dig. En mild produkt utan stark doft.

Ska du ta bort makeup?

Om du vill få bort smink när du tvättar ansiktet så bör du välja en produkt som klarar detta. Det bör vara en produkt som uttryckligen är till för sminkborttagning och inte bara för återfuktning eller rengöring av huden.

Kräm, skum eller gel…

Krämprodukter är bra om du har torr hud eftersom de ofta återfuktar på ett effektivt sätt. Gel och skum är att föredra om du har oljig hudtyp.

Om du tränar och svettas mycket

Den som tränar och svettas mycket kan dra nytta av produkter som är särskilt till för att rengöra porer och få bort orenheter som blockerar.

Om det är viktigt med naturligt

Betänk också om du helst vill ha naturliga ingredienser. Det kan vara på grund av att du är allergisk och känslig för vissa kemikalier. Det kan också bero på att du föredrar naturlig hudvård med ingredienser som du kan uttala namnet på.

Jämför produkter och läs omdömen

Om du vill testa något nytt så är det också smart att jämföra flera produkter inom samma kategori. Du kan även läsa omdömen från andra som använder samma ansiktstvätt eller mask. Välj sedan den som du tror kommer att passa din hudvårdsrutin allra bäst.

vad händer om du slutar göra rent ansiktet

Vad händer om du slutar med rengöring av ansiktet?

Det är en högst hypotetisk fråga. Om du använder smink kommer du ju att behöva sminka av och då rengör du ju din hy samtidigt. Men låt oss bara göra ett tankeexperiment där du helt hoppar över ansiktsrengöring i flera veckors tid.

Det mest troliga är att dina porer kommer att fyllas på och täppas igen. Därmed är risken för problem med akne väldigt hög. Det är också troligt att din hud blir irriterad av bakterier som samlas på den och då kan du få områden som är röda och lite svullna.

Utöver detta kan det bli så att din hud torkar ut när du inte hjälper till med korrekt ansiktsrengöring och efterbehandling. Det är något som skulle kunna leda till irritation i form av klåda.

Det finns alltså god anledning till att se till att rengöra ansiktet regelbundet med produkter som är hälsosamma och som behandlar din hud på rätt sätt!

Summering

Med regelbunden ansiktsrengöring kommer du att lägga grunden för riktigt god hudvård. Se till att du använder bästa produkterna för din hud och att du lär dig hur dessa ska användas. God hudvård som bygger på korrekt rengöring kan göra stor skillnad både i känsla och i utseende!