känslig hud

Känslig hud – Vad kan du göra åt känslig hud

Det är ganska vanligt att drabbas av känslig hud vid något tillfälle i livet. Det här behöver inte bero på hudsjukdom men det är förstås viktigt att vara uppmärksam om vad som orsakar utslag och irritation. Du kan skydda din hud och undvika irritation genom en god hudvårdsrutin.

Dessutom kan du se till att använda rätt typ av hudvårdsprodukter för att förebygga och behandla de hudproblem som du ofta upplever. Hos oss finner du produkter som är särskilt framtagna för att behandla känslig hud och få den att må bra igen.

Är känslig hud farligt?

När du har partier i ansiktet som är röda och svullna så kan det se obehagligt ut. Men känslig hud är ingen hudsjukdom i sig. Den kan vara ett tecken på att du har någon form av underliggande sjukdom men många gånger så är det inte så.

Det kan vara så att du inte ens är medveten om att du har känslig hud förrän du använder en viss tvål eller kosmetisk produkt som huden reagerar på. Om det är så att du är känslig för att visst ämne så kan du ju undvika det.

Vad gäller hudvårdsprodukter som du inte har testat så kommer det att framgå i produktbeskrivningen om produkten är ett bra val för känslig hud eller inte. Dessutom så finns det produkter som kräver en invänjningsperiod för att de är så effektiva. Då behöver en rodnad inte betyda att du ska sluta med produkten.

Du bör vara uppmärksam om hur din hud reagerar och när det känns som att det är mer än lite rodnad som går bort efter någon minut eller två. Om du är allergisk mot vissa ämnen så är det klart att det kan vara farligt att fortsätta utsätta huden för dessa.

För det mesta räcker det att ändra din hudvårdsrutin och ta bort det som orsakade irritation. Men ibland så kan det förstås vara så att du behöver läkarhjälp och medicin för att motverka en irritation eller behandla hudsjukdomar som eksem.

orsaker till känslig hud

Vad beror den känsliga huden på och vad kan du göra?

När det blir rött och irriterat så undrar du vad detta beror på och vad du kan göra. Det finns många olika saker som kan klassas som känslig hud. Eksem och nickelallergi är inte samma sak. Därmed inte sagt att du inte kan få lindring för båda med liknande metoder.

Vi ska ta en titt på vanliga hudproblem som klassas som känslig hud men som har olika orsaker och som kan behandlas på olika sätt. Tänk på att du bör gå till en hudläkare om du har ett ständigt återkommande problem med din hud. Om du behöver medicinering så är det ju viktigt att du får den.

Torr hud kallas också för känslig hud

Känslig hud är många gånger synonymt med torr hud. Huden blir torr när den förlorar för mycket fukt och olja. Det kan ha olika skäl. En del har på ett helt naturligt sätt torrare hy än andra.

Symptom på torr hy är:

 • Hud som flagar
 • Klåda
 • Hud som känns sträv
 • Hud som spricker och blöder
 • Hud som har en rödaktig ton

Du kan ha torr hud över hela kroppen men det är särskilt vanligt med torr hud på händer och fötter. I ansiktet kan det vara så att du har torr hud över hela ansiktet eller bara i vissa zoner.

För att få fukten tillbaka kan du använda dig av hudvårdsprodukter som återfuktar. Det kan vara allt från en återfuktande ansiktstvätt till en kräm som skapar en spärr så att huden får hjälp med att behålla fukten.

Välj hudvårdsprodukter som är till för torr och känslig hud för att inte irritera med produkterna som du behandlar med. Satsa på bra ansiktstvätt, toner som återfuktar såväl som serum och rätt typ av kräm för bästa möjliga resultat.

Eksem är också en form av torr hud

Det är ganska lätt att förväxla eksem med torr hud. Ett annat namn på eksem är atopic dermatitis. Detta är en form av hudsjukdom som försämrar hudens förmåga att skydda sig från irriterande ämnen. Det kan vara smuts som finns i luften såväl som kemikalier i tvättmedel.

Om du ofta upplever irritation efter att ha använt produkter som de flesta andra inte påverkas av så kan det vara så att du har eksem. Eksem märks som torr hud, klåda, röda och bruna partier på huden och svullnader. Det finns receptfria eksemkrämer som kan fungera. Om inte så kan du behöva få professionell hjälp.

Om du har eksem ska du använda dig av milda hudvårdsprodukter som är för känslig hud. Det är viktigt att undvika de kemikalier som kan verka irriterande på din hud.

Kontakteksem är också en form av eksem som beror på att det skyddande lagret av din hud har skadats av något. Här är det samma symptom som för vanlig eksem med röd färg på huden, klåda, blåsor och flagnande hud. Men kontakteksem går normalt sett över av sig själv och här behöver du bara vara noga med att använda hudvårdsprodukter som är milda och vårdande.

Allergiska reaktioner kan ge känslig hud

Det kan också vara så att du har utsatt din hud för ett ämne som du är allergisk mot. Ett gott exempel på detta är när huden i örsnibbarna flammar upp vid kontakt med nickel. Men det kan också vara så att du är allergisk mot ämnen som finns i tvål, krämer och parfym.

Om du vet med dig att du kan reagera på produkter som har inslag av parfym och andra ämnen så bör du testa nya produkter försiktigt. Eller så väljer du alltid allergivänliga hudvårdsprodukter som har testats noga för att kunna klassas som säkra för känslig hud.

Vid en allergisk reaktion på en hudvårdsprodukt är det viktigt att omedelbart sluta använda produkten. Utöver detta så går det att behandla med antihistaminer och kräm som motverkar problem med klåda.

Rosacea är en hudsjukdom

Rosacea är en hudsjukdom som yttrar sig som röda hudpartier i ansiktet. Om du har denna hudsjukdom så har du extremt känslig hud. Det kan innebära att du reagerar väldigt starkt på vissa hudvårdsprodukter. Det känns som att de svider och bränner i huden.

Om du ofta har röd hud i ansiktet och det ser ut som att du är solbränd trots att du inte varit i solen så kan det röra sig om Rosacea. Då bör du gå till e hudläkare för att få hjälp med krämer som kräver recept.

Utöver detta så är det viktigt att du väljer ansiktstvätt, toner och hudkrämer för känslig hud. Du kan också vilja ha smink och CC kräm som täcker den röda färgen som Rosacean ger. En bra hudkräm kan vara en stor hjälp mot den hudirritation som denna hudsjukdom kan ge upphov till. Det finns också särskilda krämer som motverkar utvecklingen av röd och svullen hud.

Viktigt att ta reda på vad som irriterar din hud

Det är verkligen viktigt att du tar reda på vad det är som orsakar hudirritationen du lider av. När du vet vad som leder till svullnad, klåda och annat så kan du ju se till att inte utsätta dig för det ämnet.

Vi kan ofta själva upptäcka matämnen såväl som kosmetiska ingredienser som vi är känsliga för. Men det går också att gå till en professionell allergiklinik och göra ett test. Då kan du få reda på vilka ämnen som irriterar dig för att sedan undvika dessa.

När det handlar om hudsjukdomar som eksem och Rosacea så är det förstås viktigt att du konstaterar om det rör sig om dessa sjukdomar. Då kan du ju behandla på rätt sätt och kombinera eventuell medicinering med de hudvårdsprodukter som kommer att lindra symptomen du upplever.

När är det dags att gå till hudläkaren?

Om du får allvarliga problem som problem med din andning eller svårighet att svälja efter att ha använt en ny hudvårdsprodukt ska du genast uppsöka läkare. Om det rör sig om enklare former av irritation som förvisso inte är så roliga men inte livshotande behöver du inte komma till läkare akut.

Då kan du istället hålla ett öga på hur irritationen utvecklar sig. Om den inte går bort av sig själv kanske du bör boka en tid för att se om du lider av en hudsjukdom och för att ta reda på hur den i sådant fall ska behandlas.

För de allra flesta handlar det snarare om att försöka identifiera vad som ledde till irritationen och att i fortsättningen undvika denna mat, ämne eller metall.

känslig hud tips

Några smarta tips för dig som har känslig hud

Oavsett om det är en hudsjukdom eller något annat som torr hud som leder till känsligheten så finns det vissa saker du kan göra för att minska risken för irritation.

Försök att:

 • Använda produkter för rengöring och behandling av känslig hud
 • Badda huden torr istället för att gnida med handduk mot den
 • Tillsätta dina hudvårdsprodukter direkt efter en dusch
 • Testa nya produkter på ett diskret område som till exempel i armvecket
 • Testa en ny produkt minst en dag innan du använder den över hela ansiktet
 • Undvika kraftfulla produkter och starka ansiktsskrubbar

Skydda din känsliga hud!

Glöm inte bort att du med rätt hudvårdsprodukter kan skydda din känsliga hud. Du kan till exempel använda en dagcreme som fungerar som en form av barriär mot smuts och ämnen som kan verka irriterande för din hud.

Det här kan också vara något som gör det lättare att använda vissa former av smink. Om vi utgår från att du väljer rätt typ av produkter för känslig hud så bör det leda till att du minskar på utslag, rodnad och klåda till följd av kontakt med ämnen som du är känslig för.

Du kan behandla din känsliga hy!

Både män och kvinnor kan uppleva känslig hy som otroligt problematisk. Inte bara för att det är jobbigt med klåda, hud som svider och torra hudflagor. Det är viktigt att inse att du även påverkas känslomässigt av hur du ser ut i ansiktet. Det är en viktig aspekt av den här typen av hudproblem.

Viktigt att påpeka är att du kan behandla din känsliga hud. Det är absolut inte så att du måste gå omkring med svullnader och blåsor i ansiktet för all framtid. Genom att testa dig fram och bena ut vad det är som orsakar irritationen kan du få sund och vacker hud igen.

Det här kan kräva en del detektivarbete och att du få professionell hjälp av hudterapeut men ge inte upp. Idag kan vi mycket om hudproblem och dessutom kan du se på det hela holistiskt för att ta reda på vad i din livsstil och kost som kan förvärra eller tvärtom förbättra din känsliga hud.

Det finns mycket att göra och dessutom kan du ha stor glädje av hudvårdsprodukter som både förskönar och tar bort problem med irritation och klåda.

Summering

Ta reda på vad som leder till din känsliga hud och behandla problemet från roten. Använd också bra hudvårdsprodukter som mildrar symptom samtidigt som de är med och behandlingar orsaken till irritationen. För det mesta kan du hantera känslig hy på egen hand med rätt produkter. Ibland kan du behöva hjälp av en läkare men även då ska du tänka på att bara använda hudvårdsprodukter som ger din hud ett fint stöd och får den att kännas mjuk och irritationsfri.