dagcreme

Dagcreme – Ta hand om din hud med dagcreme!

Innan du lägger på smink på morgonen så kan du se till att din hud får en boost och skyddas av en riktigt bra dagcreme. Dagcremen är en av grundpelarna i en effektiv hudvårdsrutin och den kan göra skillnaden mellan hud som åldras snabbare och ett friskt lyster. Hos oss finner du dagkrämer som är särskilt anpassade till din hud och som går att använda tillsammans med andra viktiga hudvårdsprodukter för ditt ansikte.

vad är en dagcreme

Vad är en dagcreme?

Dagcreme, dagkräm, day cream… Kärt barn har som bekant många namn. Precis som du hör på de svenska och svengelska namnen så är det en kräm som är till för dagen. Det vill säga en kräm som ger din hud det stöd som den kommer att behöva under dagtimmarna.

Dagkrämen appliceras på morgonen efter ansiktsrengöring och toning. Beroende på vilka egenskaper den har så kan krämen vara allt du behöver. För många är det förstås viktigt med en kräm som fungerar som fin bas för sminkningen som följer.

En dagkräm kan:

  • Verka återfuktande för din hud på djupet
  • Ge en matt effekt
  • Skydda huden mot föroreningar i luften
  • Skydda mot solens skadliga strålar
  • Verka mildrande mot hudproblem

skillnad mellan dagcreme och nattcreme

Vad är skillnaden på dagkräm och nattkräm?

Det kan verka som att det är samma sak. Särskilt när du köper dag- och nattkräm från samma märke och produkterna har en liknande doft och konsistens. Dagcremen och nattcremen kan vara mycket lika men de har olika funktion.

I grund och botten så är det så att dagkrämen är gjord för dagens utmaningar i form av solljus och högre exponering för smutspartiklar i luften såväl som från dina händer. Nattkrämen är gjord för att verka behandlande och återfuktande då du sover. Den kan vara tjockare i sin konsistens och täcks inte av sminkprodukter.

är det viktigt med dagcreme

Är det så himla viktigt med dagcreme?

Om du har hört att det räcker gott och väl med vatten och sedan på med sminket så ska du veta att det är en myt. PH-nivån i vattnet matchar inte PH-nivån i huden i ditt ansikte. Om du inte rengör med produkter som återfuktar och sminkar direkt på ett ansikte som torkas ut av vatten så kan det till sist ge dig dålig hy i ansiktet.

Men varför ska du hålla på med en dagkräm varje morgon? Svaret är enkelt:

Dagkrämen skyddar din hud!

Även om du använder dig av mycket bra rengöringsprodukter så kommer de att avlägsna en del av din huds naturliga skydd. Samtidigt som du får bort smuts så kommer en del av det naturliga skyddet att tvättas och torkas bort. Då är det viktigt att återföra skyddet i form av en bra dagcreme.

Dagcremen är viktigt för att återfukta, ge näring och skydda din hud. Samtidigt så kan den ha en mjukgörande effekt som känns väldigt bra. Det ska också sägas att du kan använda din dagcreme i behandlande syfte. 

Dagcreme kan verka för att:

  • Röda fläckar lugnas och försvinner
  • Rynkor och linjer behandlas
  • Det blir mindre blänk i ansiktet
  • Torra områden slutar klia och fjälla

En annan sak som är väldigt viktig med dagkrämen och som liknar tonerns effekt är att den grundar för övriga produkter. Du kan absolut använda en bra dagkräm som en form av förberedelse för följande produkter som du vill att huden ska suga upp på ett effektivt sätt. 

Det här är något som inte så många tänker på. Det är lätt att tro att enbart toner och serum har denna funktion. Men precis samma viktiga roll kan tillskrivas en dagkräm som sedan följs av produkter som du använder för att jämna ut ojämnheter, behandla torrhet och mer.

viktiga skyddet mot solen

Det viktiga skyddet mot solen bör inte förkastas

Något som många helt missar är att det behövs ett skydd mot UV-strålar även då du inte ger dig ut med en segelbåt på öppet hav. Om du går omkring med solglasögon en kylig höstdag men inte skyddar huden i ansiktet så har du inte tänkt hela vägen.

I och med att det kan vara lätt att glömma bort solskyddet för ansiktet vanliga vardagar så är det verkligen smart att ha med det i en dagkräm. Så länge som du sköter din hudvårdsrutin så vet du att du har det viktiga skyddet.

Här ska det också sägas att det finns helt naturliga ingredienser som ger denna effekt som vissa antioxidanter. Men det du behöver titta på är om krämen du använder ger ett faktiskt UV-skydd och i sådant fall hur starkt skyddet är.

Om du har en dagcreme med lägre naturlig solskyddsfaktor så kan det vara klokt att lägga på ett lager till med en solkräm. Även för de dagar då du kommer att befinna dig i stadsmiljö. Du kan förstås också använda smink som ger solskydd. När du gör det ovanpå din dagkräm så är det inte så att både smink och kräm måste ha högsta effekt för att din hud ska skyddas på bästa vis.

hur väljer du bästa dagcremen

Hur väljer du bästa dagcremen?

Hur ska du välja en dagcreme som passar för din hud? Det första steget är att ta reda på vilken hudtyp du har. Här kan det vara så att du behöver boka in en tid på hudklinik. Samtidigt som du får en välgörande behandling så kan hudterapeuten fastställa vilken hudtyp du har.

Då får du också råd för hur du kan sköta din hy på bästa möjliga sätt. Med mer kunskap om hur din hud mår och vilken kategori den tillhör så kan du välja bästa dagkrämen för dig.

Några exempel på bra val av dagcreme:

Torr hud

Om du till och med ömsar hud av torrhet under de kalla och torra vintermånaderna så behöver du en ultra-dagkräm. Det vill säga en dagkräm som för andra skulle kunna passa bättre som nattkräm. Här gäller det att motverka förlusten av talg som gör att huden blir så torr.

Det är också bra att välja en hudkräm som absorberas väl om du har torr hy. Det är ju extra viktigt då den är lite fetare. Tanken är ju inte att du ska uppleva att det blir för kladdigt och fett när du applicerar din dagkräm.

Normal hy och bland-hy

För dig som har hy som kan klassas som normal eller kombinations-hy, vilket kan vara att det är lite oljigt i t-zonen men normalt på andra ställen, så kan kräm med matt-effekt vara bra. Du kan välja en kräm med lätt konsistens som inte kommer att bli för mycket för din hudtyp.

Oljig och fet hud

Om hela ditt ansikte lätt är lite glansigt av mycket olja så behöver du en dagkräm som kommer att ge näring och verka balanserande för din talg-produktion. Detta är något som kan ge en matt effekt som får bort den glansiga effekten.

Här kan det också vara en fördel att använda en kräm som har en lite lättare konsistens. Du vill inte chocka med ingredienser som ger motsatt effekt och får huden att bli ännu oljigare. Målet är att nå en balans som gör att du på naturlig väg får hälsosam och vacker hy.

Känslig hud

Med känslig hud kan det vara så att du lätt får utslag och röda fläckar i ansiktet. Det kan bero på allergi såväl som att du lätt upplever irritation av olika ämnen. Här behöver du en kräm som är till för känslig hud. Den bör inte ha ingredienser som kan verka irriterande.

Ibland kan det fungera med naturliga och milda dagkrämer. Men naturlig dagkräm är absolut inte samma sak som bästa krämen för känslig hy. Naturliga ingredienser kan också vara väldigt kraftfulla. Det bästa är att välja en kräm som uttryckligen är till för att motverka röda flammor och inflammation.

dagcreme och livsstil

Tänk också på din livsstil

En annan sak som är bra att tänka på när du ska välja en dagkräm är hur ditt liv och din livsstil ser ut. Det är inte troligt att du över en natt kommer att känna dig redo för en intensiv hudvårdsrutin som kräver mer än några minuter på morgonen och kvällen.

Som väl är så behöver du verkligen inte lägga mer än några minuter på morgonen och sedan på kvällen för att se resultat. Det du kan tänka på är om du känner att det vore bra med snabbast möjliga rutin.

Du kan till exempel välja att använda en dagcreme som inkluderar effektfull behandling av dina hudproblem såväl som fullgott skydd mot solen. Om du inte sminkar dig kan du också ponera om du vill använda en hudkräm som också ger lite matt effekt eller till och med aningen pudereffekt i ditt ansikte. Denna kräm kallas för BB eller CC kräm.

Livsstil handlar ju också om var du befinner dig under dagens gång. Om du är utomhus mycket så behöver du ett bättre skydd mot solen. Om du sitter mycket framför skärmar som har en uttorkande effekt så ska du välja en dagcreme som återfuktar på djupet.

Ta en titt på vad du gör under dagen och vad det innebär för din hud. Om du tränar mitt på dagen och duschar och tvättar ansiktet så kan det ju vara väldigt bra att ha en kräm särskilt för detta som kan skilja sig lite från den som du använder på morgonen.

njut

Glöm inte bort att själva applikationen kan vara en njutning!

Det är inte för mycket begärt att den hudkräm du använder på morgonen är väldoftande och ger en skön känsla. När du tycker om doften och konsistensen så kommer du också att njuta av att applicera dagcreme. Det är också viktigt.

När vi tycker om vår hudvårsrutin för att den doftar gott och känns behaglig så är chansen större att vi håller oss till den. Då blir det ju också bättre resultat både på kort och på lång sikt. Med tanke på detta så bör du välja produkter som har en doft och känsla som tilltalar dig.

Ibland är det så att du får prova dig fram med lite olika produkter. Men du kan också ta reda på vilka dofter som fungerar bra för dig. Om det är citrusdofter så hittar du ofta bra produkter i serier som erbjuder C-vitamin dagkräm.

Dofter som lavendel och geranium är också vanligt förekommande i krämer och toners. Dessa känner du säkert igen så då vet du ju hur en kräm kan tänkas dofta innan du ens provar den. Men var inte rädd för att testa nytt. Det är ändå rätt så vanligt att hudkrämer har dofter som gillas av de flesta.

Summering

Med din dagcreme så skyddar du och behandlar huden i ansiktet under dagen. Den här krämen är mycket viktig för dig som vill förebygga samtidigt som du behandlar hudens åldrande. Det finns en dagkräm som är perfekt för din hudtyp. Det är viktigt att du använder rätt typ av kräm och att du kombinerar den med produkter som ökar krämens effekt och ger dig en komplett hudvårdsrutin som leder till bästa möjliga resultat och känsla.