Liktorn

Liktorn – Orsaker, symptom och behandlingar

Liktorn och förhårdnader är inget ovanligt att du får på fötterna. När din hud vill skydda dig mot tryck, friktion eller skador är det vanligt att du får dessa symptom.

I den här artikeln kommer vi främst lägga vårt fokus på vad som orsakar liktornar, vilka symptom som finns, vilka behandlingar du kan använda sig av och slutligen hur du förebygger liktornar.

Axelsons SPA

Vad är en liktorn?

Liktornen är en varningsklocka som huden sätter igång när den upplever för mycket friktion eller tryck. En smärtsam sådan då liktornar ofta är lika ömmande som fula att se på. Liktornar dyker oftast upp där friktion uppstår, exempelvis på utsidan av lilltån eller mellan lilltån och tån bredvid, trampdynan eller på övriga tår.

När vi går eller står belastar vår kroppsvikt hälen och fotsulan. Trots att huden är tjockare på just dessa områden för att motstå detta kan dina fötter reagera på tryck eller friktioner.

När dessa blir för stora kan vissa områden på huden tjockna och leda till liktornar och förhårdnader. Detta är ett skyddande svar på kroppens reaktion på friktion av hud som gnider mot ben, sko eller marken.

Hur känner du igen en liktorn?

Liktornar har ofta en hård kärna, omgiven av inflammerad hud. Det är därför du kan uppleva en smärta när den hårda kärnan pressas in i foten. Känslan kan liknas  en tagg som trycks in och det är även därifrån liktornar har fått sitt namn (från torn d.v.s tagg).

Det finns olika typer av liktornar:

  • Mjuka liktornar – har oftast en vit gummiliknande struktur, med en hård yta. Du hittar oftast dessa mellan tårna och uppstår av för trånga skor som gör att tårna gnider mot varandra i kombination med fuktiga fötter.
  • Hårda liktornar – identifieras som mindre i storleken och är oftast belägna i områden av förhårdnader. Uppstår oftast i kombination med att fötter och tår inte har en optimal funktion men kan även uppkomma av illasittande skor.
  • Utsädes-liktorn (även kallade seed) – precis som namnet avslöjar, en liten torr frö-liknande grupp av liktornar som oftast hittas på hälen och kan se ut som gropar i huden. Dessa orsakar oftast ingen smärta.
  • Vaskulära-liktornar (kärl) – detta är liktornar som har både nervfibrer och blodkärl i sig. De kan vara mycket smärtsamma och kan blöda mycket om du skulle skära i dem.
  • Fibrösa liktornar (bindväv) – dessa uppstår när liktornar har varit närvarande under en lång tid och är mer bundna till de djupare vävnaderna än någon annan typ av liktorn. Dessa kan också vara smärtsamma.

Låter det läskigt? Oroa dig inte. I den här artikeln kommer du få de tips du behöver för att bli av med dina besvärande liktornar.

Liktorn eller vårta

Liktorn eller vårta?

Liktorn eller vårta? – är en fråga som många ställer sig och det är inte alltför sällan som en liktorn misstas för en vårta. Så låt oss börja med att klara ut detta frågetecken.

Vad är då skillnaden mellan en vårta och en liktorn? Det är som vi nämnt tidigare inte helt ovanligt, och fullt förståeligt, att en liktorn misstas för en vårta. Det är dock viktigt att vara medveten om att dessa är två helt olika saker. Men för att lära oss att se skillnad ska vi just titta på utseende, placering och antal för att konstatera om det är en liktorn eller en vårta.

  • Vårtor kan finnas på hela kroppen, men liktornar hittar du endast på fötterna.
  • Tittar du riktigt noga så har liktornar inga röda eller svarta prickar i sig som vårtor har.
  • Vårtorna förekommer oftast på hälen, trampdynan eller på undersidan av stortån, liktornar hittar du främst mellan och ovanpå tårna men kan även ibland hittas på trampdynan och hälen.
  • Vårtorna utvecklas oftast i en grupp medan liktornar alltid är ensamma.
  • Vårtor är smittsamma och sprids oftast i publika områden som simhallar och gemensamma duschar när du går barfota medan liktornar inte smittar.

Tecken på liktorn på foten

Förutom vårtor kan liktornar ofta misstas för att vara förhårdnader på foten. Främst på främre fotsula, mellan och utanpå dina tår eller hälar. Förhårdnader är ofta över större områden och har inte samma cirkulära form som en liktorn. Det kluriga är att en liktorn kan utvecklas i området där en förhårdnad finns. Tur i oturen är att du kommer snabbt uppfatta liktornen då den till skillnad från förhårdnaden oftast orsakar smärta.

Såhär kan du känna igen liktornar:

  • En upphöjd förhårdnad knuta
  • Smärta under huden
  • En tjockare förhårdnad del av huden

Vem råkar ut för liktornar?

Det finns som sagt olika orsaker till liktornar och alla kan råka ut för en. Oftast är det illasittande skor som gör att en belastning hamnar på ett specifikt område på foten så att det blir för trångt. Ett klassiskt exempel på det är högklackade skor som skapar en belastning för främst tårna. Vet du av dig att du ofta har fuktiga fötter kan det vara bra att vara vaksam. Ifall du står upp under långa perioder av dagen med få tillfällen för avlastning av fötterna löper du även större risk.

Förutom det kan liktornar även utvecklas hos personer som har felställning i foten. Oftast är orsaken att felställnignen medför en felaktig belastning på foten. Kort sagt är den främsta anledningen till att liktornar uppstår för att trycket och belastningen blir fel.

Ta bort liktorn

Ta bort liktorn

Till att börja med vill vi inte rekommendera dig att skära i en liktorn själv då det ökar risken för både smärta och infektioner. Gå istället till en fotspecialist. De har rätt kunskap och verktyg för att reducera liktornen och avlasta de områden som utsätts för tryck. Du vill inte bara få bort liktornen du vill ju även försöka ta bort orsaken till att den uppkommer.

Det du kan göra själv är att först och främst se över dina skor och hur du belastar foten när du går. På så sätt tar du bort orsaken innan du går vidare med olika behandlingar, för annars är risken stor att liktornarna kommer tillbaka.

När det är klart finns det flera plåster och kuddar tillgängliga på apoteket som hjälper till att avlasta smärtan. Det du ska veta att dessa hjälper dessa inte till att ta bort själva liktornen utan verkar enbart som smärtlindring.

Om du har diabetes eller nedsatt blodcirkulation är det extra känsligt att göra något själv. Kontakta alltid en läkare först för att få en remiss till en fotspecialist för rätt vård.

Du ska alltså aldrig försöka ta bort liktorn själv genom att skära bort den! Istället kan du testa på lite huskurer som kan hjälpa dig att få bort liktorn på egen hand:

Axelsons SPAs huskurer mot liktorn

Många människor kan klara av att bli av med sina liktornar med hjälp av effektiva huskurer och produkter. Du hittar bra produkter i många butiker och framförallt på apotek eller hos Axelsons SPA.

Liktorn huskur:

  • Börja med att sätta dina fötter i ett varmt fotbad i mellan 5 och 10 minuter. Därefter kan du varsamt fila och skrapa det drabbade området med en pimpsten. Gör cirkulära rörelser och gärna i sidled för att hjälpa till att ta bort den döda huden.
  • Tänk på att smörja in fötterna med mjukgörande kräm dagligen. Gärna med kräm som innehåller salicylsyra, karbamid eller ammoniumlaktat som hjälper till att mjuka upp den torra huden och förbereda den för att fila och skrapa.
  • Införskaffa skor och strumpor som sitter bra runt foten. Skoinlägg och sulor kan också hjälpa.

Förebygga liktornar

Du kan förhindra och förebygga att liktornar uppstår. Än en gång, använd ordentliga skor som hjälper dig att ha en bra belastning över hela foten! Har du skor som passar illa eller upplever att du har en felbelastning så är det bra att börja med att byta skor och kanske inhandla skoinlägg som kan hjälpa dig med att få en bättre belastning.

Torra och välsittande strumpor mår foten bra av. Underskatta inte heller effekten att då och då få avnjuta ett varmt fotbad. Att smörja in fötterna med fotkräm kan också hjälpa mot att få förhårdnader och liktorn.

Vi rekommenderar att minst en gång per år även gå på en fotbehandling. Förutom att du får friskare fötter, mår bättre så kan du även få fler tips på sätt att undvika liktornar och förhårdnader från riktiga experter. Råden blir då även anpassade efter just dina fötter och dina behöv.

Önskar du att få professionell hjälp med dina liktornar eller bara ta hand om dina fötter har vi på Axelsons SPA flera behandlingar för dina fötter. Läs mer här: medicinsk fotvård Stockholm och medicinsk fotvård Malmö. Du kan även läsa om vad medicinsk fotvård är här.