Pigmentfläckar och hyperpigmentering

Bli av med dina Pigmentfläckar och hyperpigmentering

Har du fått pigmentfläckar eller områden som är mörkare än övrig hud? Eller oroar du dig att du kommer få pigmentfläckar?

Du är inte ensam! Det kan vara hyperpigmentering som orsakar dessa. I denna artikel går vi igenom vad som orsakar dessa mörka fläcka och vilka alternativ som finns för att ta bort pigmentfläckar.

För dig som inte har några pigmentfläckar har vi även tips på hur du bäst förebygger dessa!

SPA & Skin Clinic

Pigmentfläckar, hyperpigmentering och ojämn hudton

Hyperpigmentering är en läkarterm som beskriver hudfläckar som blir mörkare än omgivande hudområden.  Denna typ av pigmentfläckar inkluderar åldersfläckar, melasma och postinflammatorisk hyperpigmentering. Var och en av dessa har olika orsaker och en rad behandlingar. Det finns även en del produkter såsom krämer och även kosmetiska procedurer som kan hjälpa. Givetvis går vi igenom allt detta i denna artikel. Men först ska vi titta på vad som kan ligga bakom dessa pigmentförändringar.

Vad orsakar pigmentfläckar?

Hyperpigmentering är ett vanligt hudtillstånd och kan påverka människor med alla hudtyper.

Pigmentfläckar är i det här fallet en annan färg på huden. Förändringar av hudtonen kan inträffa när huden producerar mer melanin vilket är pigmentet som ger huden sin färg.

Det fungerar som så att speciella celler i huden producerar melanin. När dessa celler blir skadade påverkar det melaninproduktionen. Om din kropp producerar för mycket melanin blir din hud mörkare och det kan uppstå som fläckar eller mörkare områden på huden. Vissa pigmenteringsstörningar påverkar bara hudfläckar andra påverkar hela kroppen.

Sol

Det finns flera olika orsaker till varför pigmentfläckar kan uppstå på huden. Visas former av hyperpigmentering påverkar hudområden som utsätts mycket för sol, så som ansikte, armar och ben. Dessa kallas åldersfläckar eller solfläckar. UV-strålar är de största boven som utlöser överproduktion av melanin som kan skada cellerna och skapa pigmentförändringar.

Oftast blir skadorna från UV-strålning inte synliga direkt, utan visar sig långt efter skadan är gjord. Om du nyligen har utvecklat pigmentfläckar i ansiktet kan det vara ett resultat av skador på din hud för ungefär ett decennium sedan!

Om du varit noga med att alltid använda solskyddsfaktor hela livet och ändå upplever pigmentering på huden kan det bero på en annan orsak. Det finns nämligen flera faktorer som kan påverka pigmentering på huden, några av dem är:

 • Hudskador orsakade av skada (även kallad postinflammatorisk pigmentering)
 • Hormonella förändringar under graviditeten
 • Hudutslag
 • Hudinfektion (t.ex. akne)
 • Medicinska tillstånd

Hudinflammation

Hudområden kan bli mörkare efter att människor har fått inflammation i huden. Detta kan inkludera akne, eksem eller annan skada på huden. Andra faktorer som hudirritation till följd av vaxning och hård hudskrubb kan också orsaka mörka fläckar. Ifall du har en mörkare hud är du mer benägna att utveckla post-inflammatorisk hyperpigmentering

Melasma

Melasma är en typ av hyperpigmentering som kännetecknas av fläckar som liknar åldersfläckar men som täcker ett större område på huden. Dessa fläckar uppkommer vanligtvis på grund av hormonella förändringar. Till exempel kan hormonerna utlösa överproduktion av melanin under graviditeten och det i sin tur orsaka mörkare hud.

Fräknar

Fräknar (efelider) är också en typ av pigment som orsakas av exponering för solen och visas som små prickar och fläckar i ansiktet och axelområdet.

Är det farligt?

Hyperpigmentering är vanligtvis ofarlig men kan ibland orsakas av ett underliggande medicinskt tillstånd. Ifall du går på någon medicin kan det vara så att vissa av dina mediciner också kan göra att din hud blir mörkare. Det kan vara skönt för dig att veta att för det mesta är pigmentfläckar ett kosmetiskt problem.

Pigmentfläckar och hyperpigmentering Axelsons SPA behandling av pigmentfläckar

Behandling av pigmentfläckar

Oavsett orsaken till dina pigmentfläckar finns det flera olika vägar att gå för att bli av med dessa. Hyperpigmentering är ett ofarligt hudtillstånd som människor oftast kan bli av med genom att  använda borttagningstekniker så som kosmetiska behandlingar, krämer och hemma-behandlingar.

Vad kan man göra för att bli av med mörkare områden och pigmentfläckar undrar du säkert nu? Var lugn – vi kommer ge tips på både naturliga hjälpmedel och kosmetiska alternativ.

Ta bort pigmentfläckar hemma

Det finns flera sätt att behandla hyperpigmentering hemma. Framförallt blir det viktigt att förebygga kommande problem. Vi ger tips på 5 naturliga alternativ som kan fungera för att ta bort eller minska mörkare pigmentfläckar och hyperpigmentering.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger innehåller ättiksyra som kan minska melaninavlagringar och därmed bleka pigmenteringen. Såhär gör du:

 • Kombinera lika delar äppelcidervinäger och vatten i en behållare.
 • Applicera på dina mörka områden och låt sitta på i två till tre minuter.
 • Skölj med ljummet vatten.
 • Upprepa två gånger dagligen tills du uppnår de resultat du önskar.

Grönt te-extrakt

Forskning visar att extrakt av grönt te kan ha en depigmenterande effekt när den appliceras på huden. Du kan köpa extrakt av grönt te och applicera det på det utsatta området. Du kan också köpa ekologiskt grönt te och göra det hemma själv! Det är busenkelt vi lovar:

 • Koka vattnet i en kastrull och häll det i en skål eller kopp.
 • Lägg den gröna tepåsen i det varma vattnet i 5 minuter.
 • Ta bort påsen och låt den svalna.
 • Gnid tepåsen på det drabbade området.
 • Upprepa detta två gånger dagligen.

Mjölk

Mjölk, kärnmjölk och till och med surmjölk har alla visat sig ljusa upp missfärgad hud. Det kan vi tacka mjölksyran för. Det är nämligen den ingrediens som ansvarar för denna effekt.

Behandla pigmentering med mjölk såhär:

 • Blötlägg en bomullstuss i mjölken.
 • Gnid det över mörkare hudfläckar två gånger om dagen.
 • Upprepa dagligen tills du ser resultat.

Aloe Vera

Även Aloe vera kan hjälpa till att behandla hyperpigmentering och pigmentfläckar. Aloe vera innehåller Aloesin som kan hjälpa mot dina problem. Det fungerar som så att Aloesinet hämmar produktionen av melanin i huden.

Du kan applicera aloe vera gel direkt från växten vilket är helt naturligt eller genom att köpa en gel i butiken. Ett tips är att använda aloe vera över natten. Gör såhär:

 • Applicera ren aloe vera eller gel på det pigmenterade området före sänggåendet.
 • Skölj med varmt vatten nästa morgon.
 • Upprepa dagligen tills din hudfärg förbättras.

Svart te-vatten

Vatten från svart te kan hjälpa till att ljusa upp mörka fläckar på huden. Extrakt av svart te sägs ha en hudblekande effekt eftersom extraktet hämmar utvecklingen av melanocyter och minskar på så sätt hyperpigmenteringen.

Vill du testa bli av med pigmentfläckarna med svart te hemma kan du göra så här:

 • Koka teblad och vatten på låg värme i 2 timmar.
 • Låt avkokningen svalna innan du silar den i en skål.
 • Blötlägg en bomullspinne i teet och applicera den på det drabbade området.
 • Upprepa detta två gånger varje dag.

Ta bort pigmentfläckar

Ta bort pigmentfläckar – Andra behandlingar

Olika behandlingar kan passa dig bättre beroende på orsaken till din hyperpigmentering. Är du osäker kan du prata med din hudläkare eller hudterapeut för att veta vilka behandlingar av pigmentfläckar som passar för just dig. Vi kommer här nämna några av de behandlingar som är vanliga och kan användas för hyperpigmentering vid de flesta orsakerna.

Kemisk peeling

I en kemisk peeling används olika syror för att behandla det önskade hudområdet. Genom att peelingen tar bort döda hudceller och den översta huden minskar uppkomsten av hyperpigmentering och pigmentfläckar. Djupare typer av kemisk peeling kan tränga längre ner i huden och ge mer resultat.

Det finns kemiska peelingar tillgängliga i hudvårdsbutiker och kan göras hemma. Överväg att få en kemisk peeling av professionell kvalitet hos din hudterapeut. Behandlingarna du får på en klinik är kraftfullare och ger snabbare resultat än de du kan göra hemma. Dessutom bör du vara väldigt försiktig vid användning av syror själv och inte blanda eller använda för dessa för ofta. Vid användning på fel sätt kan nämligen blåsor, rodnad, irritation och ärr uppstå. Läs mer om kemisk peeling i vår artikel: Vad är kemisk peeling?

Kom ihåg att om du regelbundet är ute i solen kanske kemisk peeling inte är rätt alternativ eftersom det gör fin hud känsligare för solens strålar. Du bör vidta extra försiktighetsåtgärder i minst en vecka efter din kemiska peeling.

C-vitamin

C-vitamin är en antioxidant som hjälper till att hindra fria radikaler från att orsaka oxidativ skada på huden. Oxidativ skada orsakar framförallt rynkor och tråkig hud, men kan också vara en faktor till mörkare fläckar på huden. C-vitamin hämmar kan också hämna produktionen av melanin i huden. Det är på så sätt som c-vitamin kan hjälpa till att förhindra och bli av med pigmentfläckar. Ytterligare en fördel är att C-vitamin inte gör all hud ljusare utan istället riktar sig till områdena där den oönskade pigmenteringen sker.

Laser

Laser är den dyraste men mest effektiva behandlingen för att minska mörka fläckar och pigmentering. En laser använder en fokuserad ljusstråle för att bryta upp och eliminera pigmentpartiklarna i huden.

IPL (intensivt pulserat ljus) kan behandla oönskad pigmentering. Det ger emellertid mindre fokuserat ljus och kan ha en oönskad effekt på den omgivande huden. Det här är särskilt fallet om du har mörkare eller solbränd hud som även den kan bli lite ljusare.

Andra typer av behandlingar mot pigmentfläckar:

 • Lightning krämer som hjälper till att bleka och ta bort pigmenteringen på huden
  (kortikosteroider, hydrokinon, retinoider, C-vitamin etc.)
 • Kryoterapi –  högtrycksstråle bestående av flytande dikväveoxid som fryser hudförändringen.
 • Microdermabrasion (diamantpeeling) – skonsam hudslipning för att bli av med hudproblem och pigmentförändringar.
 • Dermabrasion – huden sandslipas så att ett nytt och mjukare hudlager kan träda fram.

Få rätt hjälp

Om du vill behandla hyperpigmentering av kosmetiska skäl kan du söka råd hos en hudläkare eller hudterapeut som kommer att kunna ge råd om de bästa tillgängliga behandlingsmetoderna just för dig.  Här på Axelsons SPA hjälper gärna dig ifall du känner dig osäker!

Har du inga pigmentfläckar? Risken är att du kan få de i framtiden så låt oss titta på vad du kan göra idag för att slippa det.

Förebygg pigmentfläckar

Förebygg pigmentfläckar

Att förhindra oönskad hudförmörkning är det första steget för att undvika hyperpigmentering i framtiden. Huvudregeln är att du måste ta väl hand om din hud och begränsa exponering för solen. Här är några tips du kan följa för att förhindra pigmentfläckar.

Undvik solen

Undvik exponering för solen. Exponering för UV-strålar utlöser solfläckar, åldersfläckar, mörka fläckar och hyperpigmentering. Glöm aldrig att applicera solskyddsmedel på alla utsatta områden. Överdriven exponering för sol aktiverar melaninproduktionssystemet och kan leda till pigmentförändring.

Kom ihåg att ett bra solskyddsmedel hjälper till att förhindra det eller ännu bättre undvik för mycket mycket sol. Läs mer om hur du solar säkert i vår artikel om solbränna och soleksem här.

Ät hälsosamt

En hälsosam och balanserad kost håller din hud och din kropp frisk. Din kropp kan använda vitaminer och näringsämnen som kommer med kosten för att utlösa snabbare läkning. Du kan bland annat tänka på få i dig mycket vitamin C, men det visste du redan!

Applicera antiinflammatoriska hudvårdsprodukter

Oavsett om det är akne eller hudinflammation lämnar dessa ofta märken bakom sig som är svåra att få bort senare och så småningom gör att din hud ser mörk och pigmenterad ut. Låt din hud läka genom att använda antiinflammatoriska hudvårdsprodukter och låt bli att peta och skrapa så sår, akne eller inflammationer på huden.

Nästan alla av oss har någon form av hyperpigmentering. Dessa naturliga sätt hjälper till att minimera utseendet av pigmentfläckar och eventuella framtida skador. Vi hoppas du har nytta av denna artikel och att du kan hitta rätt behandling som fungerar för dig.

Källor:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3663177/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323808.php

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-pigmentation

https://medlineplus.gov/skinpigmentationdisorders.html

https://www.mapsofindia.com/my-india/society/12-home-remedies-to-get-rid-of-pigmentation-dark-spots-naturally#

https://www.stylecraze.com/articles/5-simple-tips-to-reduce-skin-pigmentation/#gref

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hyperpigmentation-treatment

https://emedicine.medscape.com/article/1069191-treatment

https://www.self.com/story/dark-spot-treatments