Rosacea

Rosacea – Behandla och förebygg mot rosacea

Ibland kallas rosacea för vuxenakne men rosacea och akne är inte samma sak. Då huden i ansiktet flammar upp på grund av rosacea kan det se ut som akne men det är två helt olika saker. Rosacea är en hudsjukdom som resulterar i rodnader och en stickande känsla i huden. Det går att behandla och förebygga men det finns ännu inget botemedel.

Det är viktigt att poängtera att rosacea inte är en farlig hudsjukdom. Den smittar hellre inte. Fast det är inte roligt att leva med utslagen som kan upplevas som väldigt irriterande. Därför är det viktigt att veta hur du kan behandla och förebygga för att mildra obehaget så gott det går.

vad är Rosacea

Vad är rosacea?

Per definition är rosacea en typ av hudinflammation. Idag vet vi inte säkert vad som orsakar denna inflammation. Studier har visat att det finns en koppling mellan sjukdomen och livskvalitet. Därmed handlar behandling inte bara om att använda hudvårdsprodukter som kan lindra och förebygga. Det är också viktigt att se över livsstil och försöka minska på saker som stress och oro.

Forskare och läkare tycks vara eniga om att denna hudsjukdom uppstår både på grund av arv och miljö. Om du har föräldrar med rosacea är risken större för att du drabbas, men samtidigt kan din livsstil och miljön du lever i ha en positiv effekt i motsatt riktning.

Saker som kan göra rosacea sämre är:

 • Sol
 • Kyla
 • Blåst
 • Kryddig mat
 • Alkohol
 • Värme
 • Stress

Betyder det att du inte kan äta kryddig mat och dricka vin om du har rosacea? Riktigt så behöver det inte vara. Men det kan vara klokt att vara uppmärksam om hur de här sakerna kan påverka utvecklingen av sjukdomen.

Det som händer rent fysiskt i ditt ansikte om du drabbas av rosacea är att dina blodkärl blir mycket känsliga mot faktorer som de vi beskrivit ovan. Det här leder till en stimulerad cirkulation som i sin tur ökar risken för inflammation det drabbade området.

Huden rodnar, får djupt röda partier och svullnar. Blodkärlen vidgas och det uppstår knottror som är inflammerade. Det kan också bildas blåsor med var i ansiktet. Utöver att det inte ser bra ut är känslan brännande och mycket obehaglig.

Olika typer av Rosacea

Olika typer av rosacea

Det finns huvudsakligen fyra olika typer av rosacea. Varje typ har sina unika symtom och tyvärr är det fullt möjligt att ha flera typer av rosacea samtidigt.

De fyra rosacea typerna är:

 • Typ 1 – Erythematotelangiectatic rosacea (ETR). Denna typ leder till rodnad, flusher och blodkärl som syns.
 • Typ 2 – Papulopustular rosacea. Denna variant kallas också för akne rosacea för symtomen är utbrott som ser ut som akne. Typen drabbar vanligtvis kvinnor i medelåldern.
 • Typ 3 – Rhinophyma rosacea. Det här är en ganska ovanlig typ av rosacea som drabbar huden på näsan. Huden blir tjockare. Det är mest män som drabbas av den här typen av rosacea som brukar komma tillsammans med någon av de andra varianterna.
 • Typ 4 – Okulär rosacea. Det här är en form av rosacea som drabbar ögonregionen. Rosacea i ögon kräver en alldeles särskild form av behandling och bör inte lämnas obehandlad utan konsultation med hudläkare.

Är det rosacea? Symtom på hudsjukdomen

Är det akne eller rosacea? Det är inte alltid lätt att veta detta. Särskilt om du har haft problem med akne tidigare. Det går inte att se på rosacea bilder online för att fastställa om du har drabbats av denna hudsjukdom.

Mild rosacea kan se ut som vanlig hudirritation eller lättare akne. Men din hudläkare eller hudterapeut kan enkelt ställa en diagnos och tala om för dig om det verkligen rör sig om hudsjukdomen. En hudterapeut kan också undersöka om det rör sig om en annan hudsjukdom.

Det är viktigt att du undersöker detta noga. Det är inte bra att börja med rosacea behandling på egen hand. Om du behandlar med rosacea kräm och egentligen lider av något annat får du ju inte den önskade effekten. Det är slöseri på både tid och pengar och kan i värsta fall leda till att din hudirritation förvärras.

Vid rosacea är det vanligt att uppleva besvär och irritation i huden som finns:

 • I pannan
 • Över näsan
 • På kinderna
 • På hakan

De vanligaste symtomen för rosacea enligt 1177 är:

 • Rodnad i huden
 • En stickande varm känsla
 • Ytliga blodkärl som syns
 • Blåsor med var eller knottror

Rosacea symtom kan även inkludera besvär i ögonen. Dina ögon kan vara irriterade eller bli röda av en rosacea-inflammation.

För män som drabbas av rosacea på näsan kan symtomen vara så kraftiga att det ser ut som att näsan har blivit större. Det beror på att talgkörtlarna växer och då kan formen på näsan också framstå som ojämn. Det här är inte vanligt men det är symtom för rosacea som kan vara bra att vara medveten om.

orsak

Vad kan orsaka rosacea?

Det är som sagt inte helt känt vad som orsakar rosacea. Det tycks vara så att en rad olika saker bidrar till hudsjukdomens utveckling och effekt. Det kan också vara så att kombinationer av olika saker leder till rosacea.

Det vi vet med säkerhet är att det finns saker som kan förvärra sjukdomen. Vi har nämnt kryddig mat som något som kan ha negativ effekt. Kanel, tomater, citrusfrukt och choklad kan ha samma effekt. Det här är individuellt och betyder att du som drabbats av rosacea måste vara uppmärksam om vad du äter och hur det påverkar utslagen i ditt ansikte.

Du kanske får sluta med kaffe och te eller i varje fall dra ner på din konsumtion för att dra ner på rosacea besvären.

Några andra möjliga orsaker till rosacea är:

 • Demodex. Det här är en form av kvalster som kan föra med sig Bacillus oleronius bakterien.
 • Helicobacter pylori är en form av bakterie som finns i våra tarmar. Den kan vara en orsak till rosacea.
 • Cathelicidin protein. När detta protein förekommer kan det också innebära en risk för att du drabbas av rosacea. 

Faktorer som ökar risken för utveckling av rosacea

Vi kan också peka ut några riskfaktorer för utveckling av rosacea.

 1. Det är vanligast med rosacea i åldrarna 30 till 50.
 2. Rosacea förekommer oftare hos ljushyade personer med blont hår och blå ögon.
 3. Merparten drabbade är kvinnor.
 4. Rosacea kan vara genetiskt betingad. Människor med skandinaviskt eller keltiskt ursprung drabbas oftare.
 5. Rosacea kan vara ärftligt.

Rosacea behandling

Rosacea behandling

Det går inte att bota rosacea men det går att kontrollera symtomen så pass att sjukdomen inte stör dig och inte märks. Det är viktigt att du tar hand om din hud. Ett gott råd är att använda skonsamma produkter som är vattenbaserade. Det kan vara klokt att undvika hudvård med olja när du lider av rosacea.

Vi börjar med att se på vad du bör undvika om du har rosacea. Undvik produkter med:

 • Alkohol
 • Mentol
 • Trollhassel
 • Exfolierande effekt

Det här är ingredienser som kan förvärra dina symtom. Det är också viktigt att betänka vad i din omgivning som kan förvärra symtomen. Försök att undvika: 

 • Kall luft och blåst
 • Starkt solsken och hetta
 • Alkohol
 • Heta drycker
 • Kryddad mat

Om du kan undvika stress och se till att du sover ordentligt kan det också ha en förebyggande effekt mot rosacea. Kanske vill du testa yoga för att komma bättre till ro och dra ner på utvecklingen av stresshormon i din kropp.

För att upptäcka vad det är som triggar igång rosacea hos dig bör du föra en dagbok för mat och aktivitet. När rosacean blossar upp kan du ta en titt på hur dina senaste dagar har sett ut. Då kan du upptäcka sådant som du bör undvika. Det kan vara allt från det smink du använder till hur du dricker ditt kaffe. Så det kan ta lite tid att komma fram till exakt vad det är som har negativ effekt på din hud.

Plocka bort saker i din kost och notera när rosacea försvann och när den kom tillbaka. Det går att förändra en hel del och kanske kan du minska behovet av medicinsk behandling bara genom att lära dig mer om rosacea kost.

Aktiv behandling av rosacea

Rosacea behandling kan också bestå av medicin eller specifika behandlingsmetoder. Exempel på detta är:

 • IPL mot rosacea. Laserbehandlingar kan bli aktuella vid svåra fall av rosacea.
 • Antibiotika. Det finns kräm mot rosacea med antibiotika och din läkare kan skriva ut antibiotika som du tar som medicin oralt.
 • Ögonmedicin. Det här kan bli en nödvändighet vid rosacea i ögonen så kallad okulär rosacea.
 • Microdermabrasion. Det här är en form av hudslipning som kan vara en hjälp för att slipa ner tjock hud. Det kan bli aktuellt till exempel vid rosacea på näsa.

Din hudläkare eller hudterapeut kan ta fram en plan för dig. Du är varmt välkommen till oss på Axelsons SPA. Vi har olika behandlingar och produkter som kan hjälpa dig. Den kan inkludera förändringar i din kost såväl om den bästa krämen mot rosacea med antibiotika.

Bra att tänka på när du har rosacea

Utöver en plan från din hudläkare eller hudterapeut finns det en hel del som du kan göra hemma för att vårda och skydda din hud. När du väljer hudvårdsprodukter är det viktigt att de är milda och kanske helt oparfymerade.

Det är klokt att undvika peeling produkter som är starka och tvålar med ämnen som irriterar din hud. Kolla noga om ditt ansiktsvatten har alkohol eller trollhassel. Det är ingredienser du bör undvika! Det är viktigt att använda smink för rosacea hud såväl som att hålla en vettig rosacea diet.

Kom ihåg att be om råd vad gäller rosacea och bästa krämen för dig när du är hos din hudterapeut eller hudläkare. Undvik kortisonkrämer. De kommer inte att hjälpa dig utan kan istället göra att dina besvär blir värre.

Vågar du testa alternativa behandlingar mot rosacea?

Det finns en rad olika typer av alternativa behandlingar mot rosacea. Honung mot rosacea är ett exempel som inte kan ses som någon större risk. Oavsett om du använder dig av produkter för rosacea från apoteket eller ser vad som finns i kyl och fruktskål ska du testa försiktigt. Var medveten om hur olika behandlingar påverkar dig och sluta genast med produkter som ökar irritationen i din hud.

Receptfria läkemedel mot rosacea ska bara användas om du är säker på att du har denna hudsjukdom. Tänk också på hur en rosacea kräm ska användas. Det är viktigt att behandla under hela perioden som rekommenderas. Du kan också behöva bli undersökt av din hudterapeut för att se om det är dags att avsluta behandling eller förändra den för bättre effekt.

Tips för dig som har fått rosacea konstaterad

Utöver att du behöver få hjälp med bra rosacea produkter och tips för hur dessa ska användas kan det vara skönt med emotionellt stöd. Du kan hitta stödgrupper online där du kan tala med andra som har samma hudsjukdom. Det mentala stödet är oerhört viktigt. Det kan dra ner en hel del på stressen om du får veta av andra att det går att leva med rosacea och att hålla hudsjukdomen i schack.

Tänk långsiktigt och inför förändringar som till sist kan leda till att du väldigt sällan får utbrott av rosacea i ditt ansikte. Visst är det bra med en kräm mot rosacea som snabbt ger resultat. Men det bästa är förstås om du kan reda ut vad som fungerar som triggers för dig och ta tag i detta.