Torr hud - torr hud i ansiktet

Torr hud – Allt du behöver veta om torr hud i ansiktet

Huden i ansiktet kan kännas lite som ett mysterium. Att ha torr hud i ansiktet kan innebära en hel del obehag. Många av oss har till exempel torra läppar. Du ska dock veta att du ganska snabbt kan göra något åt den torra huden. Till att börja med handlar det om att skapa en rutin som är bra för dig med produkter som fungerar på rätt sätt.

Här ska vi gå igenom allt du behöver veta för att behandla torr hud i ansikte på rätt sätt för snabbare resultat!

Varför får du torr hud

Varför får du torr hud?

Orsaken till torr hud kan variera. När fettet i din överhud på olika sätt påverkas kan du uppleva det som torrhet i huden. Det finns några huvudsakliga områden som du bör vara medveten när du ställer dig frågan varför du får torr hud.

Vanliga orsaker är:

Din ålder

När vi blir äldre minskar det antal talgkörtlar som finns i huden. Det innebär att den naturliga fetthalten i överhuden också minskar. Med färre talgkörtlar är risken för torr hud mycket större. När du blir äldre är det viktigare än någonsin att stötta huden med god hudvård eftersom det naturliga oljeinnehållet minskar.

Rekommendationen är att få en god rutin redan i yngre ålder för att undvika torr hud då du blir äldre. Just nu kanske du bara upplever torr hud under vintertid. Men om du inte sköter din hur på ett bra sätt då du åldras kan detta bli något som du får dras med året om.

Hur du rengör din hud

Du är säkert medveten om att huden på dina händer blir torr om du tvättar den ofta med starka tvålar. Ansiktets hud tvättar du inte lika ofta men den kan också påverkas av de produkter som du gör rent med. 

Om du rengör ditt ansikte mer än två gånger per dag kan det leda till att huden torkas ut. Att bara tvätta med vatten kan vara något som orsakar torrare hud i ansiktet. Särskilt om vattnet är för varmt. 

Genetiska orsaker

Det är också viktigt att förstå att torr hud kan ha genetiska orsaker. Du kan ärva problemet och därmed behöver du inte klandra dig själv för att du inte började med hudkräm i tonåren. Vissa är helt enkelt predisponerade för att få torr hud i ansikte och på kroppen.

Sjukdomar som ger torr hud

Det finns också sjukdomar som kan ha symtom i form av torr hud. Eksem är ett exempel på detta. Allergier kan leda till torr hud i ansikte som flagnar och det kan se riktigt illa ut. Här kanske det inte hjälper enbart med bra krämer för torr hud. Det kan vara så att du även behöver behandla med medicin för att få ordning på huden.

Den som lider av sjukdomar som har med ämnesomsättningen att göra som till exempel diabetes eller njursjukdom kan också drabbas av hud som är torr. Här kan det också vara så att det kommer att krävas medicinering för att öka hudens fuktighet och slippa torr hud i ansikte och på kroppen.

En paradox här är att mediciner du tar för sjukdomar som vi nämnt ovan kan leda till torr hud. Även produkter som är till för finnar kan ha en uttorkande effekt som skapar obalans i ansiktet.

Din kost och din hud

Det finns de som hävdar att alla hälsoproblem har med maten att göra. Vad gäller huden är det känt att brist på A-vitamin kan leda till hud som är torr. Det kan vara så att du behöver se över din kost för att få i dig alla vitaminer och mineraler som din hud behöver för att må bra och se hälsosam ut.

Forskning har visat att det är bättre att satsa på vällagad mat men visst kan du dra nytta av vitaminpiller för att få i dig mer av vitaminer som du annars missar.

Väder och vind

Väder och vind kan också påverka din hud i ansiktet. Särskilt då du inte skyddar den med bra hudvårdsprodukter. Ett smart tips är att klä din hud liksom du klär din kropp. Fetare produkter under kalla torra årstider och lättare produkter under sommaren.

Vad kan du göra åt det

Vad kan du göra åt torr hud i ansiktet?

Det finns mycket som du kan göra åt torr hud i ansiktet! Även om du lider av extremt torr hud kan du ganska snabbt märka skillnad med korrekt hudvård. Ett tips är att boka tid på en hudklinik där du får din hud analyserad. Då får du också råd och tips som är skräddarsydda för dig.

Axelsons SPA behandlingar Malmö Stockholm

För att behandla din torra hud kan du lära dig en god hudvårdsrutin

Morgonrutin

Börja på morgonen med rengöring som gynnar din hud till exempel med ett ansiktsvatten som är ett essence vatten och som förbereder för din hudkräm på ett bättre sätt. Eftersom torr hud kan upplevas som irriterande och även ge en rodnad i ansiktet är det klokt att välja produkter som behandlar detta.

En K-Ceutic kräm är perfekt för dig med torr hud och rodnader. Den verkar lugnande och reparerar huden. Det här är också ett bra val om du lider av hudproblem som Rosacea och du får ett fint skydd mot yttre påverkan som till exempel högt solskydd mot solens skadliga strålar.

Välj din hudkräm i enlighet med årstid men också i enlighet med hur din hud mår. Om du just har genomgått en hudbehandling med laser eller annan form av kemisk kirurgi behöver du något som ger lite mer än en enklare dagkräm.

Smink

Se också över ditt smink och hur det kan verka vårdande för torr hud samtidigt som du ser bra ut. Idag finns det vårdande sminkprodukter som mjukgör och återfuktar. Har du extremt torr hud bör du verkligen se hur du kan dra nytta av smink som hudvård.

Kvällens rutin

När det blir dags att sminka av och förbereda huden för natten ska du också dra nytta av bra produkter. Med ansiktsvatten som förbereder huden för att dra åt sig din nattkräm ordentligt kan du göra stor skillnad.

Tänk på det lite som att se till att din hud är som en fuktad trasa som kommer att dra åt sig hudkrämens ämnen på ett effektivt sätt. Det här gör du bäst med ett ansiktsvatten. Vanligt vatten är basiskt och har inte samma effekt på din hud.

På kvällen kan du använda ett serum som till exempel Peptide4 Antioxidant serum som också är perfekt på morgonen innan dagkräm och sminkning. Med ett bra serum ökar du fukten och hjälper huden att reparera sig själv. Peptide4 serum har hyaluronsyra som dessutom ger en utslätande effekt.

hudvård och vitaminer

Hudvård och vitaminer

Du vet säkert att många hudkrämer har olika vitaminer som sägs vara bra mot torr hud och mot rynkor. Hudvård och vitaminer går hand i hand. Torr hud av vitaminbrist är inte ovanligt och visst kan det vara så att du genom att tillföra vitaminer med krämer och via kosten ser skillnad på kort tid.

Exempel på vitaminer som kan förekomma i hudkrämer för torr hud är:

  • E-vitamin – E-vitamin fungerar som skydd för cellens membran och man pratar om att detta vitamin kan motverka fria radikalers negativa effekt på huden. Det är anledningen till att det förekommer i många hudvårdsprodukter.
  • C-vitamin – Vitamin C kan också vara ett vapen mot torr hud eftersom detta vitamin är viktigt för att hudens cellförnyelse ska fungerar. Vitaminet är med och stöttar kollagensyntesen som är så viktig för vår hud.
  • K-vitamin – När det finns K-vitamin i en hudvårdsprodukt mot torr hud beror på det på att detta vitamin har egenskaper som kan verka reparerande i hudvävnaden. Det här är också något som kan göra att en rodnad och svullnad går ner och försvinner.
  • MSM – Metylsulfonylmetan kan också vara ett ämne som hjälper mot torr hud. Det beror på att detta ämne har svavel som är en viktig beståndsdel i hudens kollagen.

Om du har torr hud av vitaminbrist är det förstås också klokt att se över din kost. Tänk på att saker som vad du äter och när kan påverka hur stort upptag av vitaminer du får. Se över din livsstil och få i dig ämnen som omega-3 i större utsträckning för att med en god hudvårdsrutin få bukt med din torra hud!

Intensivare behandling vid extremt torr hud

När du lider av extremt torr hud kan det krävas lite mer än en vanlig hudvårdsbehandling som är anpassad till årstid. Du kan till exempel använda dig av en Hydramemory mask med hög koncentration av hyaluronsyra. En bra mask kommer att ge dig ett skydd mot uttorkning samtidigt som du får lindring.

Ansiktsmasker för torr hud kan du använda på kvällen och faktiskt också över natten då du sover för riktigt intensiv behandling. När torr hud i ansiktet flagnar bör du dock kontrollera att du inte har sår. Om du har sår på grund av sprickor i den torra huden är det viktigt att du väljer intensivvårdande produkter som fungerar även för skadad hud.

huskurer torr hud

Några smarta huskurer för torr hud

När du väntar på bästa hudvårdsprodukterna för torr hud kan du testa några smarta huskurer som kan ge snabb lindring. En torr hud huskur kan genomföras med sådant som finns i ditt skafferi och kylskåp.

Avokado

Det är bara att mosa och lägga som mask i ansiktet. Avokadon har en härlig effekt och är helt naturlig. Fungerar också då den börjar bli för gammal för att äta.

Bananer

Om bananerna börjar bli bruna ska du inte kasta i sopen då du lider av torr hud. Mosa och lägg på som ansiktsmask. Bananer sägs även vara bra som en kräm mot rynkor.

Kokosolja

Du kan laga mat med den och du kan behandla torr hud i ansiktet med kokosoljan. Missa inte att kokosolja fungerar mycket effektivt för torra händer. Det här är en torr hud huskur som fungerar för hela kroppen!

Mjölk

Du kan behandla din hud med mjölk. Mjölksyran behandlar och reparerar. Faktum är att mjölksyran ofta återfinns i masker som är till för att lindra vid hudbesvär som eksem. Känslan efter att ha smort in huden med mjölk är mycket behaglig och det här fungerar bra med lite fetare mjölksorter.

Honung

Har du honung hemma har du bästa behandlingen mot torr hud! Honungen kommer att mjukgöra men också verka skyddande för huden i ditt ansikte och kropp.

Yoghurt

Du kan också göra en ansiktsmask med yoghurt för att få snabb lindring av torr hud. Tillsätt lite kakao för att få mer antioxidanter som tillför din torra hud mer näring.

Äggula

Om du gör en egen mask hemma med någon av ingredienserna ovan kan du också tillsätta äggula. Äggulan är fet och därför används den ofta i masker för hår och för hud. Det går också bra att smörja in ansiktet enbart med äggula. Lägg på som en mask och tvätta av när den har torkat.

Några snabba tips för att behandla torr hud

Sist men inte mins ska vi ge dig en liten checklista med snabba tips som du kan använda dig av nu för att ta hand om torr hud i ansikte.

  • Datorn – Ha en hudkräm vid datorn och tänk på att skärmen kan verka uttorkande på din hud. Ta pauser och sitt inte för länge nära skärmen för att hjälpa din hud!
  • Dra ner på värmen i duschen – Duscha inte ansiktet med hett vatten under en längre stund. När du tvättar ansiktet i duschen bör du dra ner temperaturen till ljummen.
  • När det är minusgrader utomhus – Vänta en liten stund efter att ha smort in ansiktet innan du går ut. Om du är våt i ansiktet av kräm kan den i minusgrader få en uttorkande effekt.
  • Vatten – Glöm inte bort att dricka vatten. Du behöver inte överdriva men 1,5 liter per dag är ett bra mått på hur mycket du behöver för att din kropp och din hud ska må bra.