Vad är SPF?

Det är inte allt för sällan vi hör talas om att ”denna produkt har SPF 30”, eller att ”du bör ha SPF i din makeup”. Då kan man ställa sig lite frågande vad är egentligen SPF och varför ska jag ha det?

Med SPF (Sun Protection Factor) menar man ett filter som antingen filtrerar bort eller blockerar strålarna från solen. SPF anger endast skyddet mot UVB, men ju högre SPF dess då mer skyddar den också mot UVA.

För att förstå hur en produkt skyddar med SPF märker många leverantörer sina produkter med ”skydd mot UVB & UVA ” för att man ska se tydligt.

Kläder skyddar också huden till viss del, man brukar säga att en vit skjorta/blus motsvarar ungefär SPF 7 medan jeans faktiskt ger totalt skydd. Det kanske kan verka förvirrande för att en del tycker att SPF 10 kan kännas högt medan någon annan tycker SPF 50 kan kännas som ett högt skydd.

Men att vi alls använder produkter med SPF kommer vi tillbaka till SPFs mening, nämligen vi ska skydda oss från solen.

Vad skyddar vi oss mot och varför?

Man brukar dela in UV- strålarna vi skyddar oss ifrån solen i UVA, UVB, UVC och en annan strålning som inte kommer från solen men också viktig att skydda sig ifrån är HEV.

UVA strålningen kommer från både Solen och Solarium (solarium högre andel än sol). UVA gör pigmentet mörkt, men det tränger också in i hudens djupare skikt. Det farliga med UVA strålningen är att de åldrar huden i förtid och kan hos vissa orsaka hudcancer.

 

Det är främst UVB strålningen som gör att vi bränner oss, men är också delaktig i att huden åldras. Den tränger inte lika djupt ner som UVA i huden. Vårt ozonskikt, som vi nu på senaste tid haft mycket på tal tillsammans med förståelsen för kilmatkrisen, filtrerar bort stora delar av den skadliga delen av UVB-strålningen. Den begränsar helt enkelt den på jordytan. Det är bland annat därför det är så viktigt att vi är rädda om ozonskiktet.

En positiv del med UVB är att den startar D-vitaminproduktionen i huden, men rekommendationen är samtidigt att det endast behövs 15-20 minuter aktiv utomhusvistelse i solen för att maxa den mängd D-vitamin dos.

Det som också till viss del kan ge en positiv effekt är att UVB ökar produktionen av vissa celler i huden, och gör huden tjockare, vilket hindrar strålningen från att tränga in i vävnaden. Det är alltså inte bara den bruna färgen som många tror, som skyddar eller gör oss toleranta mot solen utan ökade produktionen i cellerna som UVB-strålningen ger.

 

Viktigt att poängtera är att huden inte utvecklar naturligt skydd via solarium, utan endast genom solen. Du utvecklar inte naturligt skydd om du bränner dig eller bli röd i solen. Utan skadar då istället huden.

 

UVC- strålningen når tack och lov så når inte den jordytan eftersom den absorberas av atmosfären. Det som däremot UVC- strålning används ibland för är i speciallampor för att döda bakterier.

 

Sist ut har vi HEV-ljus (High Energy Visible light), även kallat blåljus, som också är ett ljus vi bör skydda oss ifrån. Dessa finner vi i skärmar från datorer, Ipads och våra mobiltelefoner. Det har många negativa effekter som vi precis pratat om med UVA och UVB strålning. Några exempel är pigmenteringar och rynkor, alltså hudens åldrande i förtid. Idag har många mobiler funktionen att stänga av HEV-ljus, men trots det är det bra att skydda sig, då vi lätt exponeras för detta.

Hur skyddar vi oss bäst mot solens strålar?

Vi rekommenderar alltid att ha ett högst skydd, minst SPF 30, men gärna SPF 50, för att vara ordentligt skyddad. Många är rädda för att aldrig bli bruna med hög SPF, men de allra flesta blir ändå härligt solkyssta som dessutom håller lite längre och är jämnare i färgen. Det tar bara lite längre tid för vissa än annars, men samtidigt minskar du riskerna från UV-strålarna betydligt och du slipper bränna dig (vilket då istället resulterar i en ojämn färg, fjällningar och en skadad hud).

Ändå kan det faktisk hända att man bränner sig i solen. En bränd hud blir röd, ibland svider/bränner/hettar det och är huden ordentligt skadad kan blåsor uppstå.

Uppsök alltid läkare vid allvarliga brännskador (oavsett om det är från solen eller annat).

Njut av vårt härliga väder och sola sunt! Behöver du tips och råd, är du varmt välkommen att kontakta oss eller besöka någon våra anläggningar i Stockholm eller Malmö.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *