acneärr

Acneärr – Förebygg och behandla acneärr

De allra flesta är väl medvetna om vad acne är och många drabbas någon gång av acneärr som ser ut som fläckiga röda partier i ansiktet. Med effektiv acneärr behandling kan din hud se frisk och hel ut igen. Det går att dämpa och få bort acneärr och så gäller det att förebygga med en god hudvårdsrutin.

varför får man acneärr

Varför får man acneärr?

När hormonmönstret i din kropp av olika skäl förändras, det kan vara att du kommer i puberteten eller att du får i dig hormoner till exempel via preventivmedel, kan det leda till acne. Hormonförändringen kan påverka talg-produktionen i din hud.

Samtidigt som det blir mer talg i en por kommer hormonförändringen också att leda till att porens öppning blir mindre. Då blir det svårt för talgen att ta sig ut ur poren. Den naturligt förekommande acnebakterien stängs då in i poren och det uppstår en inflammation.

Acneärr beror på dåligt behandlad acne. Det här tål att skrivas igen. Dåligt behandlad acne ger acneärr! Det här är nyckeln till hur du bör ställa dig till acne som hudåkomma. Om du tar hand om den på rätt sätt så tidigt som möjligt minskar risken för att du får ärr till följd av acneutbrott.

När det översta hudlagret skadas kan det också ha påverkat hudlager som finns längre ner. Såret som har bildats kommer långsamt att fyllas av granulationsvävnad. Det här är hudens sätt att laga skadan och vävnaden utgörs av kollagenfiber.

Kollagenfibrerna kommer att läka såret och när det här sker kan det till sist bli till ett synligt ärr. Det är detta som är acneärret som kan vara mer eller mindre synligt.

Tre huvudsakliga typer av acneärr är:

  1. Atrofiska – Dessa ser ut som gropar i huden och beror på att sår inte läkts korrekt. Då det inte bildas tillräckligt med bindvävnad blir det en grop i huden.
  2. Hyperatrofiska – Här ligger ärret istället som en upphöjning på huden. Huden har skapat underordnad vävnad där den var inflammerad och resultatet är en liten upphöjning.
  3. Keloider – Det här är ärr som växer och blir större. De är vanligast förekommande vid brännskador men kan också uppkomma av acne.

hur kan du får bort acneärr

Hur kan du få bort acneärr?

Sanningen är den att det är svårt att helt få bort ärr. Detta särskilt om det rör sig om svåra acneärr till följd av längre tid av obehandlad acne. Den goda nyheten är att du kan minska ärrbildningen så pass att acneärren inte syns nämnvärt. Ju snabbare du kommer igång med din behandling, ju bättre!

Några metoder för att få bort acneärr är:

  • Kräm – Massera in med en kräm som är till för att behandla ärr. När du masserar in krämen kommer du också att stimulera blodcirkulationen i huden. Massage med kräm kan ha en mjukgörande effekt som minskar ärrens storlek och synlighet. Det är välkänt att bättre blodcirkulation förbättrar sårs läkningsprocess.
  • Peeling – Det finns olika typer av peeling för att få bort acneärr. Du kan till exempel använda dig av fruktsyror för hemmabruk eller få en professionell behandling med fruktsyra eller kemisk peeling.
  • Kryobehandling – Med kryometoden kan en läkare frysa din hud. Därefter kommer en injektion av kortison att göras i ärret. Det här är en långsiktig behandling och det kan dröja över ett år innan du ser resultat av den.
  • Laser – Det går också att behandla med laser för att skada huden igen och få igång en ny sårläkning som ger ett finare ärr. Det krävs flera laserbehandlingar för att huden ska bli slät och fin igen.
  • Mikrodermabrasion – Det här är en bra behandling för dig med torr hud och stora porer. Med kristaller får man bort det övre lagret av huden för att på så vis minska ärrens storlek och jämna ut.
  • Massage – Du kan också massera utan kräm med en maskin eller för hand. Idag är det välkänt att massage med massagepistol och liknande massageverktyg kan lindra smärtan från ärr och stimulera bättre läkning.
  • Injektioner med hyaluronsyra – Det kan också vara möjligt att behandla atrofiska ärr som är som gropar med injektioner av hyaluronsyra. Det här är en form av botoxbehandling som varar så länge som syran ligger kvar i huden. Behandlingen måste alltså upprepas med jämna mellanrum.

behandla acneärr

Bästa acneärr behandlingen är smart hudvård

Den allra bästa behandlingen av acneärr är den förebyggande behandlingen. Men om du redan har acneärr du vill bli av med kan vi rekommendera kemisk peeling. Kom gärna in på en konsultation gällande kemisk peeling i Stockholm eller kemisk peeling Malmö. Genom att sköta din hudvård på ett vettigt sätt kan du minska risken för att din acne ger upphov till ärr. Det hela börjar med lämplig rengöring.

Axelsons SPA behandlingar

Viktiga punkter för förebyggande acneärr behandling

Rengöring

Välj rätt produkter för rengöring av din hud. Tänk på att ansiktsvatten och andra former av rengöring för ansiktet kan hjälpa din hud att suga åt sig mer av den kräm som du sedan applicerar.

Rengöringen ska vara en hjälp och inte leda till ytterligare irritationer som i sig kan leda till ärr. Se alltså till att du väljer bästa möjliga produkt!

Krämer mot acne

Du bör också använda dig av hudkräm som är särskilt till för den som har problem med acne. Ett bra exempel på detta är 1.0 Tea Tree Booster som på ett naturligt sätt hjälper dig att behandla och motverka blemmor och kvisslor.

Tea Tree har länge använts för att oljan är antibakteriell, verkar mot svamp och ger antioxidativ effekt. Med en djupgående rengörande effekt kan du minska på uppkomsten av gula finnar som du vill klämma på.

Både morgon och kväll

Se till att du behandlar din hud med rengöring och rätt krämer och serum både morgon och kväll. Under natten kan du också sova med en mask som behandlar på djupet och ger din hud det stöd den behöver för att klara av tilltäppta porer med överproduktion av talg och acnebakterier.

Kläm inte finnar och undvik acneärr!

Om du vill slippa acneärr behandling bör du vara medveten om att du absolut inte ska klämma dina finnar. När du klämmer och pillar på pormaskar kan du förvärra situationen. Dels är det så att du på fingrarna har bakterier som ytterligare kan irritera och leda till nya blemmor. Dels kan själva klämmandet skada vävnaden omkring poren som inflammerats.

Det spelar ingen roll om du använder handskar eller ett redskap för att försöka få bort pormaskar och finnar. Klämmer du för hårt kan körtlar såväl som ådror skadas och då kan det till sist bli så att finnen till sist blir till ett ärr.

Där ärret finns kan hår inte växa och dessutom blir huden hård och svår att hålla fuktig. Det är knappast värt den lilla stunden av tillfredsställelse du hade då du fick ut talg ur finnen!

Receptfria mediciner mot acne

Det finns receptfria mediciner mot acne som du använder direkt på huden vid ett utbrott. Dessa är gjorda för att öppna poren bättre så att talgen kan ta sig ut. De är också gjorda för att minska på mängden bakterier i poren för att på så vis motverka inflammationen som kan uppstå omkring den.

Tea tree olja är ett exempel på en helt naturlig produkt som har antiinflammatoriska egenskaper. Det är inte nödvändigtvis så att du måste använda dig av kemiska preparat för att få bort acne och därmed slippa vidare acneärr behandling.

Om du har allvarligare problem kan det vara så att du behöver ett receptbelagt medel mot acne som till exempel Tetracyklin. Samtidigt som du behandlar med medicin för oralt bruk är det också bra att behandla på ytan med naturliga produkter som hämmar uppkomsten av inflammation.

Viktigt med systematisk behandling

Oavsett om du behöver ta bort acneärr eller just nu ser på sätt att behandla din acne för att förebygga mot ärr är det viktigt med en systematisk behandling. Det går inte att dutta lite då och då med en kräm mot acne för att lyckas.

Du får räkna med att det kommer att ta flera veckor, ibland upp till 8 veckor, innan du ser effekt av en anti-acne behandling. Effekten får du bara om du är regelbunden och inte hoppar över att göra rent och smörja in med de produkter som du väljer.

Tålamod är ju en dygd och med acne är det verkligen värt att jobba med denna egenskap. Om du bara är noggrann med att inte hoppa över din behandling av acneärr eller av acnen finns det god chans till riktigt fina resultat.

Vänta inte med att få hjälp!

Om du har behandlat din acne under några veckors tid utan att hoppa över en behandling och fortfarande inte ser någon skillnad är det viktigt att du söker hjälp. Rekommendationen är att ge de receptfria medicinerna mot acne två månader innan du vänder dig till din vårdcentral för kraftfullare tag.

Vid riktigt svåra acnebesvär bör du få hjälp av en specialist. Det kan vara en distriktsläkare som har stort intresse och kunskap av acne och acneärr eller en hudläkare. Tänk på att ju snabbare du får rätt hjälp, ju mindre besvär blir det senare med ärrbildning som irriterar och ser ful ut.

Några vanliga myter om acneärr

Det finns en hel del skrönor om acneärr som verkligen inte stämmer men som du på något vis ändå har lagt på minnet som en sanning. Nu ska vi kika på några av de allra vanligaste myterna om acneärr som kan vara bra att veta sanningen om.

Kombinationer av krämer ger bättre resultat

När du använder en kräm för att behandla dina acneärr kanske du tror att det blir bättre resultat om du smetar på med en annan kräm samtidigt. De ska ju båda vara bra mot acneärr och då blir det dubbelt så effektivt med båda två.

Det här är en myt! Olika krämer för att få bort acneärr är gjorda för att fungera på olika sätt. Det kan till och med bli så att en acnekräm drar ner på effekten hos den andra. Dessutom kan det vara så att du är särskilt känslig mot en ingrediens. Om du blandar krämerna hejvilt kommer du inte att märka vilken det är som leder till mer rodnad.

Med andra ord ska du hålla dig till de produkter som din hudterapeut rekommenderar och inte blanda för att få mer styrka.

Du kan sola för att dölja ärr

Det låter underbart. En stund i solariet eller på stranden och så syns dina acneärr mindre. Tanken här är att solbränna omkring ärret får det att blandas in i huden på ett bättre sätt. Saken är den att ärr är mycket känsligare för UV-strålar och du riskerar att skada ärrbildningen ännu mer med ditt solande. 

Det kan alltså bli så att ärret får en mörkare färg varpå det syns ännu bättre. Om du ska sola med acneärr är det bäst att du använder dig av en bra solkräm som skyddar hela ansiktets hud. Sola inte för att få bort acneärr, det fungerar inte!

Man får bara acneärr i ansiktet

Det här är också en myt. Det går att få acneärr precis överallt. Anledningen till att acneärr är vanligare i ansiktet är att det här är en del av vår kropp som är lättare att komma åt. Du kan inte klämma finnar på samma sätt på ryggen så där får de läkas på ett bättre sätt. 

Med detta sagt kan det ändå uppstå ärr på din rygg, på axlar, bröst, nacke och i hårbotten på grund av acne. Om du har svår acne på ryggen kan det eventuellt vara så att du vill behandla med medicin för att undvika ärrbildning.

Det går inte att göra något åt ärr

Kanske har någon sagt till dig att det är hopplöst. Det finns inget du kan göra åt dina acneärr! Det här är en myt som du verkligen inte ska tro på. Du kan behandla acneärr och du kan minska risken för att nya kommer att uppstå.

Du får vänta till acnen är borta för att behandla ärr

Inte sant! Du kan börja ta bort acneärr även om du fortfarande lider av acne. Samtidigt som du behandlar den ärrbildning som har uppstått använder du dig av rätt typ av rengöring och ytbehandling för att se till att det inte blir fler!

Du behöver ingen läkare för att klara av svår acne

Kanske kan du klara av din svåra acne utan hjälp men det är en onödig risk att ta. När acne beror på svåra hormonrubbningar är det klokt att konsultera med en expert som också kan se på de underliggande orsakerna som kan behöva sin egen behandling. I vissa fall kan det vara bra att gå till en läkare men för många räcker det att få hjälp av en hudexpert. Du är alltid varmt välkommen till oss på Axelsons SPA för att se hur vi kan hjälpa dig med dina acneärr.