Pormaskar Axelsonsspa

Pormaskar är en av de vanligaste formerna av acne. Personer med fet hud har större chans för att få pormaskar, men det kan drabba alla hudtyper. Det kan verka frestande att klämma ut den svarta pricken, men det kan orsaka ärr och andra skador. Lugn, i den här artikeln får du all information du behöver för att lära dig att bli av med dina pormaskar och förhindra att framtida bildas. Välkommen till Axelsons Pormask Guide.

Pormaskar är bara en av de saker som vi accepterar som en del av vår huds ständigt föränderliga utseende. När vi ser dem fokuserar vi mer på att bli av med dem än att ta itu med de bakomliggande orsakerna till varför vi får dem. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om pormaskar, vad du ska tänka på och hur du kan behandla och bli av med en pormask.

Men varför dyker dessa irriterande små porer upp i flock och på de områden som exponeras mest – så som våra axlar, bröstkorg och ansikte? Som om det inte vore nog, ofta dyker de också upp vid väldigt opassande tider. Precis innan en stor fest som man förberett sig för i 2 månader, innan presentationen inför 600 personer eller lagom till första dejten. Vi alla har dem och skulle vilja bli av med dem en gång för alla!

Men vad är dessa små svarta prickar som vi ser på huden egentligen?

Det ska vi titta närmare på nu.

Vad är en pormask?

En pormask syns som en upphöjning med en svart eller mörk prick på huden. Pormaskar uppstår oftast på grund av tilltäppta hårsäckar eller porer. Vi har porer över hela kroppen som används som öppningar för hårstrån, svett och talg. När en por täpps igen av döda hudceller, talg eller smuts så bildas en pormask.

Som vi nämnde tidigare är pormaskar vanligast att få i ansiktet, på ryggen, axlarna och på bröstkorgen. På dessa delar av kroppen finns ofta många talgkörtlar och porer vilket ger en större chans att pormaskar dyker upp just här. Personer som har fet eller oljig hud kan ha lättare att få pormaskar än de med mindre fet hud eftersom oljan eller talgen som produceras av huden kan vara bidragande till att porerna täpps igen.

Känner du igen dig? Såhär kan pormaskar se ut:

Vad kan orsaka pormaskar?

Det är inte bara fet hur som kan orsaka pormaskar. Såklart finns med massor med skäl till varför pormaskarna fortsätter att dyka upp. Ålder och hormonella förändringar är en vanlig faktor till pormaskar. Pormaskar är också vanligast under puberteten när förändringen i hormonnivåerna utlöser en topp i talg produktionen. Man pormaskar drabbar personen i de flesta åldrar. Några exempel på faktorer som kan påverka pormaskar är:

 • Mediciner
 • Tjocka eller tunga fuktighetsbevarande medel
 • Solskyddskrämer
 • Hormoner
 • P-piller
 • Irritation i hårsäckarna
 • Överproduktion av hudceller
 • Mycket svettningar
 • Rakning eller andra aktiviteter som öppnar upp poren
 • Blockera eller täppa porer med smink eller kläder
 • Stress

Det pratas en del om att det du dricker eller äter kan påverka akne och pormaskar. Mejeriprodukter och livsmedel som höjer blodsockernivån så som kolhydrater kan spela en roll i att utlösa akne eller pormaskar.

Men till det vi alla vill veta, hur blir vi av med pormaskarna? Är det bästa att trycka eller poppa pormasken eller ska man lämna dem i fred?

Lämna i fred (!) tänker ni, helt omöjligt. Man vill ju inte ha de svarta prickarna på huden och önskar inget annat än att hitta ett sätt så de försvinner direkt. Lite lugnande fakta är att det är helt normalt och behöver inte beror på att din hud är oren. Så du behöver inte känna dig ofräsch även om du inte tycker dina pormaskar tillför något positivt till ditt vackra utseende.

Men varför är dem svarta om det inte finns smuts? Den svarta eller mörka färgen på pormasken kommer från oxiderat melanin och oftast inte från smuts.

Skillnaden mellan en finne eller en gul por och pormaskar är att en pormask inte är smärtsam eftersom den inte är inflammerad så som en finne.

En finne är vanligtvis stängd, medan en pormask öppnar huden runt den tilltäppta poren och tillåter luft att tränga in gör att den insamlade talgoljan eller döda hudceller kan oxidera och bli svart eller ibland gulaktig. Pormaskar har en upphöjd struktur men de är plattare än finnar.

Verktyg, tömning och borttagning av pormask

Äntligen! Här kommer grymma tips på vad det finns för alternativ för att ta bort envisa pormaskar.

Du kommer säkert hitta något du inte trodde eller tänker på!

Mobiltelefonen

Din bästa vän, (nästan). Det kan vara så att din mobiltelefon kryllar med bakterier, och det är den enhet som tillbringar mest tid tryckt mot ditt ansikte. En rekommendation är att rengöra och torska av sin telefon med ett antibakteriellt medel för att undvika bakterier mot huden.

Sängen

Du kan bli förrådd av din varma fluffiga kudde! En plats där många människor inte inser att bakterier lurar, är i din egen säng. Du tappar tusentals hudceller varje minut som dessutom har bakterier på sig som fastnat någon gång under dagen. Eftersom de flesta av oss spenderar en stor del av livet i sängen, med kinden mot kudden är det naturligt att många av de hudceller vi tappar hamnar på kudden. Det innebär att bakterierna också hamnar där. Tvätta kudden och kuddfodralet för att hjälpa till att minska pormaskarna och andra olägenheter på huden.

Din ansiktsrengöring

Det kan verka lite konstigt. Men att använda en alldeles för stark och aggressiv rengöring för att ta bort bakterier från huden kan ha motsatt effekt och göra känslig hud med benägen för infektioner. En mild tvålfri rengöring borde vanligtvis räcka. Prata med din hudterapeut för att få rätt rengöring för din hud. Se även våra produkter här.

Träning

Utan tvekan är en svettigt pass på gymmet bra för din allmänna hälsa, men att inte duscha ordentligt efter träningen kan vara en dealbreaker för frisk hud och pormaskar.

Ett tips är att ta en vanlig kall dusch för att tvätta bort svett och bakterier innan man slår på värmen i öppnar porerna med ånga.

Behandla pormaskar hemma

Behandla pormaskar hemma

De flesta människor hanterar och behandlar sina pormaskar hemma eller hos en hudterapeut. Det finns många myter och motsägelser om hur man bör behandla pormaskar. Det kan vara bra att testa sig fram för att se vad som fungerar för just dig. Ett alternativ är att få professionell hjälp hos exempelvis en hudterapeut om du känner dig osäker eller tycker det är svårt att få bukt med pormaskarna.

Här kommer en tips på vad du kan göra själv:

Rengöring

Skrubb för att försiktigt exfoliera ansiktet kan hjälpa. Leta efter de produkter som är doftfria och tillämpad för känslig hud. Försök undvik allt som gör din hud för torr. Produkter finns att köpa i butiker som säljer hudvårdsprodukter eller hos oss på Axelsons SPA. Se våra produkter här.

Det kan vara viktigt att torka upp huden ordentligt för att minska överdriver oljeproduktion. Men om du torkar ut huden för mycket kan problemet med pormaskar förvärras eftersom det kan stimulera en extra produktion av olja i körtlarna.

Regelbunden peeling

Tidigare kanske du har hört att exfoliering ger en negativ effekt på akne. Detta kan vara sant för inflammatorisk akne, eftersom processen kan orsaka ytterligare rodnad och irritation. Men för pormaskar kan regelbunden peeling hjälpa till att ta bort alltför stora mängder döda hudceller som kan leda till igensatta porer. Processen kan också försiktigt ta bort befintliga porer.

Fokusera på alfa- och beta-hydroxisyror (AHA och BHA). Glykolsyra är den vanligaste typen av AHA och salicylsyra är en vanigaste BHA syran. Läs vår artikel om AHA och BHA syra här.

Makeup och kosmetika

Försök att använda produkter som inte täpper igen porerna utan låter huden andas. Dessa produkter kan kalas icke-komedogena produkter. Dessa produkter minskar uppbyggnaden av död hud och håller porerna öppna och genererar inga orenheter.

Lermasker

Lermasker anses ofta must-haves för fet hud. De fungerar genom att hämta smuts, olja och andra element från dina porer. När det gäller pormaskar kan lermasker till och med lossa och ta bort tilltäppta porer. Vissa lermasker innehåller även svavel som är en annan ingrediens som hjälper till att bryta ner döda hudceller dom kan vara orsaken till dina pormaskar.

Tänk på underliggande förhållanden

Alla andra hudproblem, såsom eksem eller rosacea, kan göra behandlingen av hudormar lite svårare. Det kan vara bra att låta en specialist ta hand om och ta bort pormaskarna i dessa fall.

Vila och avkoppling

Att få tillräckligt med vila och undvika stress kan också hjälpa, eftersom stress kan trigga talgproduktionen. Se till att ge dig själv möjligheten att slappna av och ha tillräcklig med tid för återhämtning.

Sov inte med smink

I slutet av en lång dag är kanske det sista du vill göra är att sminka av dig. Men att sova med smink kan jämföras med att be om fler pormaskar. Om du lämnar sminket över natten kan till och med icke- komedogena produkter täppa dill dina porer. Förutom pormaskar kan ögonsmink leda till ögonirritationer eller infektioner.

Undvik porremsor och andra tömningsmetoder i hemmet

Som du säkert vet så är det inte bra att trycka, klämma eller skrapa på någon form av akne. Ändå kan det vara frestande att göra dessa saker för att bli av med de irriterande pormaskarna. Under de senaste åren har det kommit fler masker, porremsor och klämningsverktyg som lovar rena porer.

Även om porremsor och masker kan hjälpa till att ta bort skräp från dina porer, kan de också ta bort element som faktiskt hjälper din hud. Detta inkluderar naturliga oljor och hårsäckar. Om du tar bort alla dessa element kan din hud torka ut och bli irriterad. När irritation inträffar kan dina talgkörtlar gå överlevnadsläge och producera ännu mer olja – vilket resulterar i fler pormaskar.

Andra metoder inkluderar professionella metall- eller plastverktyg. Som nybörjare kan det vara svåra att hantera och kan förvandlas till en källa för sår eller till och med ärr. Dessa verktyg används oftast av hudterapeuter eller hudläkare som har flera års utbildning.

Vissa hormonella förändringar går inte att komma undan, men det finns en hel del andra saker du kan undvika för att försöka blir av med dina pormaskar. Vi ger en lista på saker du bör låta bli.

 • Fuktiga miljöer
 • Trånga kläder som stänger täpper till huden
 • Hudprodukter med alkohol eftersom de kan torka ut huden

Växtbaserad behandling

Teträd, timjan, aloe vera och rosenoljor verkar alla erbjuda antibakteriella fördelar och kan rekommenderas vid acne. Dessa växtbaserade behandlingar kan även användas vid pormaskar. Testa dig fram och vad som fungerar på dig.

Behöver man besöka en läkare?

Pormaskar kommer sällan att behöva till ett läkarbesök om inte allvarlig akne redan finns. De är lätta att identifiera och diagnostisera utifrån deras utseende.

Om du inte börjar se förbättring kan du överväga att se en läkare för att få hjälp med att behandla dina pormaskar.

Referenser

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532967/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/71615.php

https://www.netdoctor.co.uk/beauty/skincare/a28962/blackheads-need-to-know/