exfoliera

Exfoliera hud för effektivare hudvård

När du lär dig mer om hudvård dyker du snart på uttrycket exfoliera. Det här är samma sak som att avlägsna döda hudceller eller att skrubba bort det yttersta lagret av din hud. Det kan vara mycket viktigt att exfoliera huden för att få ut mer av de hudvårdsprodukter som du sedan applicerar. Det är därför som ansiktstvättar kan innehålla sådant som ger en exfolierande effekt.

Nu är det förstås så att din kropp på ett naturligt sätt gör sig av med död hud. Du ömsar hud cirka en gång i månaden. Det är inget du tänker på men det sker. Fast det händer att döda hudceller inte helt försvinner. Då kan du uppleva att du får torr hud och den syns som flagor. Dessutom kan döda hudceller som ligger kvar på huden vara med och täppa till porer.

Det här är exempel på sådant som du kan lösa med hjälp av exfoliering eller peeling som vi också kan kalla det för. Läs vidare för att få veta mer om varför och hur du ska exfoliera hud som en del av din hudvårdsrutin.

vad är exfoliering

Vad menas med exfoliering?

Vad betyder exfoliera? Det här är ju inte direkt ett svenskt ord men vi har vant oss vid att använda det som en svensk version av engelskans exfoliate. I praktiken handlar det om att få bort hudceller som är döda som en form av skönhetsbehandling. Exfoliera betyder att ta bort det som finns längst ut på det övre hudlagret. Det kan vara en blandning av talg, döda hudceller och bakterier.

fördelar exfoliera hud

Fördelar med att exfoliera

Varför ska du exfoliera ansiktet och andra delar av kroppen? Det finns flera anledningar till att göra detta till en vana. Det är numera välkänt att exfoliering av huden kan få den att framstå som friskare samtidigt som du får bättre upptag av de ämnen som ingår i dina hudvårdsprodukter.

Exfoliering kan även:

 • Verka förebyggande mot tilltäppta porer.
 • Vara en orsak till att produktionen av kollagen förbättras vilket kan ge fylligare hud som upplevs som mer ungdomlig.
 • Leda till att din hud tillverkar mer kollagen och det kan göra att huden uppfattas som mer elastisk.

En mycket stor fördel med exfoliering som del av din hudvårdsrutin är att det här är så enkelt att göra. Du måste inte gå till en hudklinik för att få de fina effekterna av exfoliering. 

Fysisk exfoliering kan du få till med skrubbprodukter såväl som med borstar och filar. Ett gott exempel på detta är när du väljer att exfoliera fötter med en fotfil. Du jobbar mekaniskt för att få bort lager med döda hudceller.

olika metoder att exfoliera

Olika metoder för att exfoliera hud

För fysisk exfoliering kan du använda dig av lite olika material och metoder. Om du ska exfoliera torr hud kanske det inte krävs så mycket kraft. Det hela beror lite på var du vill skrubba bort hud och hur många lager det rör sig om. Ibland räcker det inte att exfoliera fötter med fotfil. Det kan krävas kniv för att skära bort gammal hud.

Några vanliga verktyg för fysisk exfoliering är:

 • Borste
 • Fil
 • Skrubb-boll
 • Skrubb-handske
 • Pimpsten
 • Microneedling (görs bara på klinik)

kan det vara farligt med att exfoliera

Kan det vara farligt med exfoliering?

Du lär inte hamna i en livshotande situation bara för att du är lite för idog med ditt skrubbande. Men visst kan exfoliering leda till att din hud blir irriterad om du inte gör på rätt sätt. Om du exfolierar med verktyg som är för att exfoliera kroppen i ansiktet kan det riva upp och skada huden.

Om din hud blir irriterad kan det ge rodnad och även leda till att huden blir torr. Om du då fortsätter att exfoliera torr hud kan du vara inne i en ond cirkel. Då är det viktigt att sluta med skrubben och istället behandla med ett lämpligt serum och ansiktskräm för att återfukta.

Dessutom kan det vara så att du inte ska använda en produkt som skrubbar dagligen. Det finns ansiktstvättar med exfolierande effekt som vissa kan använda varje dag. Andra kan bara använda den här typen av tvätt en till två gånger per månad följd av en fuktgivande ansiktsmask.

hur väljer du rätt skrubbprodukt

Hur väljer du en skrubbprodukt?

Det finns gott om produkter som du kan använda för allt från att exfoliera läppar och resten av ansiktet till att exfoliera fötter. Du kan ju till och med exfoliera tänder! För att välja rätt måste du betänka vad det är som ska skrubbas.

Några viktiga tips att tänka på är:

 • Ta reda på vad produkten är till för. En kräm som du ska exfoliera benen med ska inte användas i ansiktet.
 • Blanda inte produkter. Det kan kännas som en bra idé att ha en ansiktstvätt som exfolierar ansiktet som du använder direkt efter en mask med skrubb. Saken är dock den att många olika skrubbprodukter kan leda till skada på huden.
 • Var vaksam om hudens behov. Det kan vara så att du behöver byta produkter i enlighet med din hudtyp och hur huden mår. Här är det alltid en fördel att gå med jämna mellanrum till en hudterapeut som kan tala om för dig vad som är bästa valet för din hud just nu.

Axelsons SPA behandlingar Malmö Stockholm

Gör en egen skrubb hemma

Om du inte vill komma in till oss på Axelsons SPA för en härlig kroppspeeling eller ansiktsbehandling kan du göra en egen skrubb hemma. Du har antagligen ingredienser till en hemmagjord skrubb som du kan exfoliera ansiktet med hemma. Om du vill exfoliera bikinilinjen eller andra platser på kroppen kan det fungera fint med en egen blandning av helt naturliga ingredienser.

Om du blandar socker och mjölk så kommer du att få en blandning som har syror som fungerar exfolierande på din hud. Grovmalt kaffe ger en grövre skrubb som du kan exfoliera ryggen och benen med. Om du finmaler kaffet får du en bra skrubb för att till exempel exfoliera hårbotten med.

Just kaffe kan tack vare sitt innehåll av antioxidanter vara positivt för din huds kollagenproduktion. Det finns studier som visar att manukahonung kan verka läkande om du har sår på huden. Så det är inte så dumt att blanda kaffet med den honungen för att få en egen hemmagjord skrubb som kan göra underverk.

Farinsocker kan också verka exfolierande. Du kan blanda det med kokosolja eller varför inte med naturlig yoghurt. Men det gäller att skrubba snabbt när du använder dig av socker som snart smälter i vätskor.

exfolierande syror

Syror som kan fungera exfolierande – Kemisk peeling

Det finns också något som kallas för kemisk peeling. Den fungerar med olika typer av syror som tar sig ner i din hud och påverkar den inifrån. Kemisk peeling är känd för att fungera effektivare än fysisk exfoliering.

Några exempel på ämnen som fungerar på detta vis är:

 • AHA-syror. Det finns olika typer av AHA-syror som till exempel mjölksyra, citronsyra och glykolsyra som kan ingå i hudvårdsprodukter för att ge peeling effekten.
 • BHA-syror. Det här är syror som kan ta sig djupt ner i huden och verkligen göra en skillnad då de kan slå sönder bindningar mellan hudceller. Salicylsyra är ett exempel på en BHA-syra som ofta används för behandling av akne men också för att jämna ut huden och få den att se yngre ut.
 • Retinoider. Det här är ämnen som också kan ses som derivat från A-vitamin. Ett exempel på den här typen av kemisk peeling är retinol som ofta finns med som en ingrediens i anti-aging produkter.

Kemisk peeling kan fungera mot:

 • Akne
 • Stora porer
 • Solfläckar
 • Ärr
 • Linjer och rynkor
 • Fläckig hud

Bästa exfolieren för din hudtyp

Bästa exfolieringen för din hudtyp

Det är viktigt att välja exfoliering produkter i enlighet med din hudtyp. När du väljer rätt med tanke på din hud så minskar risken för att exfoliering ska leda till irritation. Om du är osäker kan du komma in till oss på Axelsons SPA i Stockholm och Malmö. Vi kan hjälpa dig med rådgivning och vilka produkter som kan passa just dig.

Exempel på hudtyp och passande peeling:

Känslig hud

Om du har känslig hud och lätt blir irriterad av starka hudvårdsprodukter kan det vara klokt att satsa på en kemisk peeling med BHA-syra. Du bör vara försiktig med grov fysisk peeling. Tänk också på att rådgöra med hudterapeut innan du börjar skrubba. Det är viktigt för dig att veta hur ofta du ska exfoliera för bästa resultat utan irritation.

Tänk på att känslig hud också kan bero på ett underliggande problem som eksem. Ta reda på om så är fallet för att kunna behandla din hud på rätt sätt.

Torr hud

När huden är torr kan det vara väldigt bra att använda en exfoliering produkt med AHA-syror. Den här typen av peeling produkter fungerar ofta på ett återfuktande sätt som gör din hud gott.

Fet hy

Fet och oljig hud kan kräva lite mer kraft. Dessutom är det vanligt att den som har oljig hy klarar av lite starkare exfoliering. Det kan till exempel fungera med en borste som har lite hårdare strån eller som drivs med en motor. Det bör också gå bra med lite grövre korn i fysiska peeling produkter.

Normal hud

Normal hud kan behandlas med vanlig fysisk exfoliering såväl som med kemisk peeling. Har du normal-hy bör du kunna testa de allra flesta metoderna utan större risk för irritation. Det är upp till vad du gillar bäst.

Kombinationshud

När huden är både oljig och torr så måste du behandla varje område i ansiktet på rätt sätt. Det kan betyda att du kan skrubba fysiskt över ett område men att du använder AHA-syra-produkter på annat område. Här kan det vara så att du behöver få professionell hjälp för att det ska bli rätt.

Hud med akne

Om du har problem med akne är det klokt att använda exfolierande produkter med retinoider eller med salicylsyra. De fungerar effektivt och bör också vara säkra att använda.

Några vanliga frågor om exfoliering

När ska jag exfoliera?

Det vanligaste är att exfoliera antingen på morgonen eller på kvällen innan du applicerar andra hudvårdsprodukter. När du får bort döda hudceller kan de produkter du använder fungera bättre. Om du har känslig hud kanske du inte exfolierar fysiskt mer än en gång per vecka men du använder krämer och ansiktstvätt med syror som ger peeling effekt på djupet.

Om du har sår på huden ska du inte skrubba. Om du får medicinsk peeling måste du följa instruktionerna för den noga.

Kan jag exfoliera ansiktet hur ofta jag vill?

Det beror på din hudtyp. Oljig hud kan du exfoliera så ofta som du har behov av. Torr hud ska du vara lite försiktigare med. Skadad hud ska du inte exfoliera.

Vad gör jag om min peeling irriterar huden?

Tvätta genast bort peeling produkten. Om du märker att det fortsätter att klia och du har problem med rodnad kan det hjälpa med en antihistamintablett som du kan köpa utan recept från läkare. 

Om du upplever allvarliga symtom som svullen tunga, svårigheter att andas eller smärtor i bröstet ska du söka vård akut och även ta med dig den peeling du använde.

Är mikrokulor farliga?

Det är ganska vanligt med peeling produkter som exfolierar med mikrokulor som är gjorda av plast. Dessa har förbjudits i vissa stater i USA. Men inte för att de är farliga för dig utan för naturen. 

I och med att kulorna är så små så åker de rätt ut i naturen med avloppet för det är svårt att sila bort så små kulor. Det finns naturliga mikrokulor och de är inte farliga vare sig för dig eller för naturen.

Är professionell exfoliering bäst?

För riktigt goda resultat och korrekt analys av din hud är det bäst att låta ett proffs hjälpa dig med exfoliering. Men det betyder inte att produkterna du använder hemma inte är bra. Hudvård hemma har sin plats och den blir ännu bättre när du bygger den på den peeling och rådgivning du fått av din hudterapeut.