Hälsprickor Axelsonsspa

Hälsprickor – förebygg, behandla och huskurer

Lider du av hälsprickor? Vill du bli av med dem en gång för alla? Då har du kommit helt rätt. I den här artikeln kan du läsa om hur du kan behandla hälsprickor med enkla huskurer och vad som orsakar hälsprickor. Men innan vi tittar på det är det bra om du vet att det är hälsprickor du lider av!

Axelsons SPA fot

Symptom på hälsprickor

Hälsprickor kan drabba både vuxna och barn. I de flesta fall är spruckna hälar inget allvarligt eller farligt. Men vad för symptom är vanliga och är det hälsprickor som du lider av?

De synliga symptomen av hälsprickor är vanligtvis väldigt uppenbara – Huden på foten eller hälen spricker och orsakar obehag eller smärta. Vid mer extrema fall kan ibland sprickorna även blöda. När huden spricker eller blöder kan bakterier leta sig in och orsaka infektioner. Tecken på infektion inkluderar rodnad, svullnad och att huden känns varm. Man kan också känna igen symtomen genom att det är smärtsamt att gå på foten eller när områden utsätts för tryck.

Men vad är det som gör att dessa sprickor uppstår? I nästa stycke går vi igenom vad som kan orsaka spruckna hälar och hur du kan behandla dem.

Varför uppstår hälsprickor?

Varför uppstår spruckna hälar?

Grundorsaken till hälsprickor är vanligtvis otillräckligt med fukt. Det i sin tur kan bero på många olika anledningar. Det kan tillexempel orsakas av:

  • Uttorkning eller att du dricker för lite vatten
  • Användning av uttorkande eller skarpa tvålar för att tvätta fötterna
  • Kallt väder som i sin tur torkar ut huden
  • Att duscha eller bada väldigt varmt
  • Att skubba fötterna väldigt mycket så de blir torra
  • Blötläggning av fötterna för länge och för ofta
  • Att inte regelbundet fukta eller smörja med fuktighetskräm eller lotion

Men det är inte den enda anledningen och det finns flera potentiella svar till varför man får hälsprickor.

  • Diabetes
  • Vissa hudtillstånd som psoriasis, eksem och svampinfektioner kan orsaka att huden torkar och ökar då sannolikheten för sprickbildning.

När fötterna blir torra kan sprickor uppkomma ganska enkelt. Hälkudden vill automatiskt expandera utåt. Den torra huden är inte tillräckligt flexibel för att expandera och spricker istället.

Med andra ord om huden inte har tillräckligt med fukt så kan hälsprickor bildas. De kan orsaka obehag och smärta, framförallt kan det bli plågsamt att gå på spruckna hälar. När huden på fotens och hälens botten blir för torr kan huden spricka och i vissa fall kan det till och med leda till infektioner i hälsprickorna. Därför kan det vara bra att försöka förebygga hälsprickor vilket vi ska titta på nu.

Att tänka på - AxelsonsSpa torra fötter

Att tänka på vid torra fötter

Torra fötter är som sagt orsaken och ett varningstecken för att du kan få sprickor i huden. När du har torra fötter kan du tänka på att undvika vissa saker för att inte utveckla hälsprickor och istället påbörja att behandla dina torra fötter innan problemet blir värre. Det du kan tänka på att undvika när du upplever att du har väldigt torra fötter är bland annat:

  • Långvarigt stående, särskilt på hårda golv.
  • Övervikt – vilken ökar trycket på fettkudden under hälen
  • Öppna skor ökar trycket på fettkudden i hälen och möjliggör att huden kan expandera i sidled.
  • Kom även ihåg att Bad och dusch kan förvärra torr hud:
  • Undvik för varmt vatten, försök sänka graderna lite och använd ljummet vatten.
  • Begränsa tiden i duschen eller badet till 5-10 minuter
  • Använd endast mild rengöring eller duschkräm
  • Torka huden försiktigt med handduk
  • Applicera fuktkräm direkt efter ett bad eller dusch

Sedan har vi även vissa sjukdommar som kan påverka dina fötter. Både diabetes och fetma är två av de största riskfaktorerna för hälsprickor. Diabetiker upplever troligen hälsprickor mer ofta eftersom skador på nerverna i fötterna från okontrollerat blodsocker kan orsaka torr hud. Diabetiker är också mer benägna att få en infektion i hälsprickorna än icke-diabetiker. Det är därför viktigt att undersöka fötterna och vara uppmärksam på tecken för sprickor och infektioner.

Fetma i sin tur ökar risken för hälsprickor eftersom övervikten lägger mer vikt på hälkudden. Detta medför att hälkudden expanderar mer än vanligt och gör att den torra huden spricker av trycket.

Har du utvecklat hälsprickor och tycker det är svårt att bli av med problemet som kommer vi i nästa del av denna artikel ge dig flera bra tips på huskurer och behandlingar av hälsprickor.

Hälsprickor huskur

Behandlingar, tips och huskurer av hälsprickor

Det är såklart bäst att förebygga torra fötter och hälsprickor så långt det går. Men har du redan fått hälsprickor är det bästa att påbörja behandling av dessa så snart som möjligt. Här kommer du kunna läsa om tips på hur du kan behandla hälsprickor. Det mesta kan du göra hemma själv.

  • Fila försiktigt!
    Man skulle kunna tro att man kan behandla problemet genom att fila bort torr hud och sprickor. Detta kan göra tillståndet värre och irritera huden. Om huden blir irriterad av friktionen som filningen ger kan kroppen svara med att bygga upp ännu mer hud som skydd. Detta kan innebära ännu mer förhårdnader och sprickor. Man kan fila väldigt lätt och ytligt för att ta bort de värsta förhårdnaderna. Fukta alltid huden innan du filar, exempelvis med ett fotbad i 20 minuter.
  • Smörj fötterna
    Smörj in fötterna med fotkräm som är avsedd för hälsprickor eller som ger fukt och är mjukgörande. Stäng in fukten från fotkrämen i huden genom att lägga ett lager med vaselin eller annan ocklusiv fuktighetskräm när den mjukgörande krämen gått in i huden. En ocklusiv fuktighetskräm ökar absorptionen av ingredienserna under den och hjälper till att hålla fukten inne i huden.
  • Bomullsstrumpor
    Använd bomullstrumpor som är gjorda av 100% bomull över natten efter att du applicerat lotion eller annan fuktgivande kräm. Detta kan hjälpa till att:

    Hålla fukten från krämen inne
    Låter huden andas
    Håller lakanen rena från kräm eller lotion

  • Hudlim
    Du kan snabba på läkningen av dina hälsprickor genom att applicera ett hudlim i själva hälsprickan. Det hjälper till att hålla ihop huden och skapar en skyddande barriär. Då kan sprickorna läka snabbare och det kan också hjälpa till att ta bort en del av smärtan.
  • Ricinolja
    Ricinolja är en av de bästa oljorna för att mjukgöra och exfoliera. Ricinolja kan användas 3-4 gånger i veckan för att smörja upp huden, muskulaturen, senorna, blodkärlen och lederna. Massera hälarna lätt med oljan tillsammans med vatten under 10 minuter och själv av med varmt vatten.
  • Använd skor eller sulor som stödjer foten
    Genom att använda skor som ger stöd för hälen kan du minska trycket på hälkudden. Detta innebär att huden inte behöver expandera lika mycket och kan minska chansen för att torr hud spricker. Skor med stängd häl hjälper också till att läka sprickor eftersom det ger stöd åt det utsatta området. Undvik sandaler, tofflor och flip-flops eller andra skor som är öppna om hälen.
  • Andra naturliga ingredienser
    Det finns många naturliga ingredienser som hjälper till att återfukta och mjukgöra huden vid hälsprickor. Här nedan hittar du vår lista med olika ingredienser som du ofta hittar hemma och som du kan använda som huskur för hälsprickor.
  • För att återfukta:Oliv – eller vegetabilisk olja
    Sheasmör
    Mosad banan
  • För att hålla fukten inne:Paraffinvax
  • Mjukgörande i fotbadet:Vinäger

Även om din hud kan visa tecken på förbättring efter den första behandlingen, kan det ta flera dagar eller veckor för sprickorna att läka. Under och efter denna tiden bör du tänka på att bära skor som passar ordentligt och vara noga med att ge dig själv korrekt fotvård för att förhindra nya hälsprickor.

Få professionell hjälp

Om du vill få professionell hjälp med dina hälsprickor har vi på Axelsons SPA i Stockholm och Malmö den rätta behandlingen för dig. Genom att boka en medicinsk fotvårds behandling hos oss kan du få hjälp med dina hälsprickor och torra fötter. Du kan även få hjälp med andra fotbesvär så som nageltrång, fotsvamp eller liktorn. Dessutom ingår rådgivning om hur du kan ta hand om dina fötter på ett bättre sätt. Läs mer här: Medicinsk fotvård

I vissa allvarligare fall av hälsprickor med infektioner eller om du har diabetes bör du rådfråga med en läkare.

Tyckte du om den här artikeln får du inte missa våra artiklar om fotbad hemma, liktorn och nagelsvamp!

Intresserad av fotvård? Du vet väl att Axelsons Institute erbjuder en yrkesutbildning i medicinsk fotvård?