Fotbad - Gör ett eget fotbad hemma

Fixa fotbad hemma – Tips och råd för mjuka och fina fötter

Att göra ett fotbad hemma är lättare än vad du tror. Har du trötta eller slitna fötter eller vill du bara lyxa till vardagen på ett enkelt sätt? Ser du också fram emot att komma hem och ta av dig skorna och vila fötterna? Då bara måste du läsa den här artikeln.

Vi kommer berätta om fem olika typer av fotbad som du kan göra hemma och som hjälper dig att skämma bort dina fötter. Eller varför inte överraska och skämma bort någon du tycker om?

Axelsons SPA fot

Varför fotbad?

Du tänker antagligen inte på att dina fötter får stå ut med mycket under dagen. De rör på sig ständigt, bär din vikt samtidigt som de oftast är instängda i ett par strumpor och skor. Som grädde på moset gör det faktum att du bär skor att dina fötter kan utsättas för ytterligare tryck. Det är därför ingen överraskning att dina fötter kan känna sig trötta, svaga eller svullna i slutet av dagen.

Att vila fötterna är ofta till hjälp mot dina trötta fötter. Men ett skönt fotbad är ännu ett bättre alternativ. Den enkla handlingen att blötlägga dina fötter kan minska trötthet, svullnad och göra att du känner dig avslappnad. Perfekt sätt att återhämta dig på samt göra dig redo att möta nästa arbetsdag. Lider du av nageltrång kan även ett fotbad hjälpa väldigt mycket med att lindra besvären.  Men hur gör du och vad ska du ha i ditt fotbad hemma?

Fotbad hemma

Fotbad hemma

Du kanske velar inför att göra ett fotbad hemma för att du tror att det är en jobbig process som tar massa tid. Den goda nyheten är att du har fel.  Att göra ett fotbad är en snabb process och du kan göra ett enkelt fotbad med stor verkan enkelt.

Det bästa av allt är att många av de ingredienser som är bra att använda i ditt fotbad kan många gånger redan finnas i ditt kök eller skafferi. Dessutom kan du själv experimentera med olika dofter och metoder som passar dig.

Alldeles strax kommer du kunna läsa om hur du på bästa sätt gör ett fotbad hemma. Innan vi går in på det är det bra att berätta vad du behöver. Vi lovar att hålla den delen kort så du kan sätta igång.

Fotbad hemma – Vad behövs

Det du behöver för att göra ett avslappnande och helande fotbad hemma förutom vatten är:

Något att doppa fötterna i – En skål eller balja som dina fötter får plats i. Det finns speciella fotbad att köpa men en vanlig balja fungerar fint. Har du ingen balja kan plastlåda eller bunke också funka även om det kanske inte känns lika lyxigt. Tänk på att det är bra med lite extra utrymme runt fötterna. eterisk

Eterisk olja – Eterisk olja är olja som utvinns ur växtdelar såsom bark, blommor, frukt, blad eller frön och kan ha olika doft och egenskaper. De kan ha antibakteriella egenskaper, vara antiinflammatoriska och kanske framförallt hjälpa dig att slappna av. Eteriska oljor finns att köpa på nästan alla hälsokostbutiker.

Det var allt! Här kommer fem olika fotbad du lätt kan göra hemma.

Fotbad med pepparmynta

Det finns många fördelar med pepparmynta. Bland annat har oljan visat sig ha många fördelar när den används inom aromaterapi . Den ger ökad energi, fungerar ångestdämpande och verkar lugnande och avkopplande för trötta muskler. Ett fotbad hemma med mynta har en förstärkande effekt på både hud och muskler. Dessutom kan den inte bara hjälpa dig att minska inflammation utan också erbjuda välbehag för dina trötta och ömma fötter.

Detta behöver du för att göra ett fotbad med pepparmynta:

 • En stor skål eller balja
 • 4 droppar eterisk olja med pepparmynta
 • 2 droppar eterisk olja med citronmeliss
 • 3-4 droppar eterisk olja med eukalyptus
 • 1/2 sked kokosolja

Gör såhär:

Tappa upp varmt vatten i skålen eller baljan och tillsätt sedan eteriska oljorna och kokosolja i ditt fotbad.

Låt vattnet svalna i några minuter och blötlägg sedan fötterna i cirka tjugo minuter.

Efter fotbadet kan du klappa fötterna torra och sedan applicera lite kokosolja som hjälper att behålla och ge ytterligare fukt.

Fotbad med bikarbonat

Fotbad med bikarbonat

När du tillsätter bikarbonat i fotbadet så bildas koldioxid. Koldioxidbad erbjuds på SPA-anläggningar eftersom koldioxid till viss del kan tas upp av kroppen via huden. Varför koldioxidbad anses vara en hälsokur beror på att upptaget av koldioxid i kroppen hjälper till att öka blodcirkulationen, vidga blodkärlen och gör så att syre kan transporteras lättare till kroppens vävnader.

Detta behöver du för att göra ett fotbad med bikarbonat:

 • En stor skål eller balja
 • 1 matsked bikarbonat

Gör såhär:

Tappa upp varmt vatten i baljan eller skålen och tillsätt en matsked bikarbonat i ditt fotbad.

Låt vattnet svalna i några minuter och blötlägg sedan fötterna i cirka tjugo minuter.

OBS! Du bör använda rent bikarbonat som är fri från aluminium.

Fotbad med Bakpulver

Att göra ett fotbad med bakpulver är extra bra för dig som har illaluktande fötter efter en hel dag med skor. Bakpulver har en antimikrobiell effekt och kan vara effektiv för att motverka bakterier och svampar. Det ger också ett riktigt avkopplande fotbad.

Detta behöver du för att göra ett fotbad med bakpulver:

 • En stor skål eller balja
 • 3 matskedar bakpulver
 • Några droppar med eterisk olja

Gör såhär:

Tappa upp varmt vatten i baljan eller skålen och tillsätt sedan bakpulvret och eterisk oljan.

Låt vattnet svalna i några minuter och blötlägg sedan fötterna i cirka 15 minuter.

Ett annat tips – Visste du att du kan använda bakpulver för att fräscha upp dina skor?  Lägg lite bakpulver i skorna för att undvika fotsvett och lukt!

Fotbad hemma med Kamomill

Kamomill är en lugnande ört och rekommenderas ofta som te före sängdags. Det du kanske inte vet om kamomill är att du också kan använda det i ditt fotbad hemma. Att ha kamomill örter i fotbadet kan ge vissa antiinflammatoriska egenskaper och hjälper till att återfukta fötterna och läka torr och skadad hud. Sedan luktar det även fantastiskt gott!

Detta behöver du för att göra ett fotbad med kamomill:

 • En stor skål eller balja.
 • 6 kamomilltepåsar eller några teskedar torra kamomillörter.
 • Några droppar med din personliga favorit av eterisk olja. Vårt förslag är lavendel.
 • 2-3 matskedar honung.

Gör såhär:

Tappa upp tillräckligt med varmt vatten i din balja eller skål så att vattnet täcker foten och vristen.

Tillsätt tepåsarna eller kamomill örterna och låt dessa ligga i fotbadet ca 5 minuter. Ta sedan ur tepåsarna eller sila ut de torra kamomillörterna om du använder det. Tillsätt sedan honungen och den eteriska oljan.

Blötlägg fötterna i 20-30 minuter och klappa fötterna torra med en ren handduk när du är klar.

Enkelt fotbad hemma med salt

Ett väldigt enkelt fotbad som du kan göra är ett med vanligt grovt salt. Allt du behöver är:

 • Vegetabilisk olja t.ex olivolja
 • Lite Grov salt
 • Några droppar av eterisk olja – Testa pepparmyntan eller varför inte eucalyptus?

Gör såhär:

Tappa upp varmt vatten i din balja och blanda i oljan, saltet och eteriska oljan.

Blötlägg fötterna i 15-20 minuter och njut av vardagslyxen på ett enkelt sätt och snabbt sätt!

Lyxa till ditt fotbad

Lyxa till ditt fotbad hemma

Vill du ta ditt fotbad till nästa nivå har vi samlat lite extra tips du kan låta dig inspireras utav.

Skapa en avkopplande miljö

Bestäm var du vill ha ditt fotbad och dämpa sedan ljuset. Sätt på lite musik som du tycker är avkopplande. Zen musik, klassisk musik och naturljud är alla mycket avkopplande. Varför inte tända några levande ljus för en mysig stämning.

Om du istället vill ha ett förfriskande fotbad så kan du välja ett rum med mycket naturligt ljus i. Dra undan gardinerna från fönstren och släppa in det naturliga ljuset.

Se bara till att du har allt du behöver i närheten så som handdukar, skrubb, fil, lotion och strumpor eller tofflor.

Förgyll med en kopp te

Gör en ritual av ditt fotbad och förbered en kopp te innan du sätter dig i fotbadet. Tycker du inte om te kan du alltid ha ett glas vatten med dig kanske med lite frukt eller bär i.

Skrubba fötterna efter eller under ditt fotbad

När du blötlagt dina fötter i fotbadet är det ett bra tillfälle att skrubba dina fötter. Genom att ta bort hård och skadad hud från fötterna får du mjukare och finare fötter. Du kan göra detta genom att använda en handduk, fotfil eller svamp.

Att använda en skrubb kan ge ännu bättre resultat. Skrubben hjälper dig att rensa bort döda hudceller och efterlämnar en len och mjuk känsla. Fotskrubb kan du göra själv men det går även att handla på apotek eller i butik som säljer hudvårdsprodukter. Efter du skrubbat kan det vara ett bra läge att klippa, fila och fixa till dina naglar.

Återfukta efter fotbad

Återfukta fötterna efter fotbad

En av de viktigaste anledningarna till varför du gör ditt fotbad är att återfukta fötterna. När du gett fötterna ett skönt fotbad och skubbat bort hård och död hud är det viktigt att ge huden fukt.

Fotkräm är bästa alternativet eftersom den är avsedd för just fötter, men vanlig hudkräm går såklart också bra. En bra fuktkräm mjukgör inte bara dina fötter direkt utan skyddar också mot kommande påfrestningar på fötterna.

Mjukgör dina naglar H3

Med en bra nagelolja mjukgör du dina naglar långt ner i nagelplattan. Med mjuka naglar lindrar du och undviker nageltrång. Myrra olja är ett fanatiskt sätt att enkelt och snabbt reparera dina naglar på.

Glöm inte att ta hand om dina fötter regelbundet

Många glömmer tyvärr att ta hand om sina fötter. Vårt vardagsliv sliter på dessa och att investera lite tid och energi kommer inte bara ge dig friskare fötter. Du kommer må mycket bättre! Att göra ett fotbad hemma är en perfekt start. Men vill du ta ditt välmående till nästa nivå kan ett besök hos en medicinsk fotvårdsterapeut vara nödvändligt.

Axelsons SPA erbjuder en mängd hälsosamma och härliga fotbehandlingar. Du kan komma till oss och få fotvård, massage och medicinsk fotvård. Om du vill skämma bort dina fötter är du varmt välkommen att boka en tid hos oss. Du kan även läsa mer om behandlingen här: vad är medicinsk fotvård. Du kan också hitta härliga produkter till dina fötter på våra anläggningar.

Referenser

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5694587/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4090492/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30671361

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2502580

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12017929