Hemmagjord ansiktsmask Axelsonsspa

Hemmagjord ansiktsmask – Gör din egen ansiktsmask

De flesta ingredienserna som du behöver för att göra en egen enkel hemmagjord ansiktsmask finns ofta i ditt köksskåp. I den här artikeln kommer du kunna läsa om hur du med enkla recept kan göra en effektiv ansiktsmask hemma som passar just din hud.

Visste du till exempel att livsmedel som avokado, honung eller banan kan vara effektiva mot vissa vanliga hudproblem? Häng med oss i artikeln och få flera bra recept på naturliga ansiktsmasker och viktiga tips om hur du går tillväga för att få bäst resultat.

Axelsons Odengatan

Hemmagjord ansiktsmask

Det är enkelt och kan vara väldigt effektivt att göra göra bra ansiktsmasker hemma. Att ha bra och fin hud handlar till viss del om gener men också om hur du tar hand om huden. Det är viktigt att du har en bra hudvårdsrutin. Tumregeln för de allra flesta är att den innehåller rengöring, peeling och fukt.

Många besöker våra spa-anläggningar för att upprätthålla en hälsosam och fin hud. Samtidigt finns det massor du kan göra hemma själv som kan ge bra resultat. En av våra hemmagjorda ansiktsmasker är ett bra exempel på det.

Det finns mycket en bra hemmagjord ansiktsmask kan hjälpa dig med. Exempelvis kan det  lugna dig och din hud efter en stressig dag, återfukta din hud eller hjälpa dig att ta bort pormaskar.

Vill du ha professionell hjälp står våra dörrar alltid öppna. Men en hemmagjord ansiktsmask är en bra ide oavsett om du vill spara pengar eller känner dig lite extra kreativ i köket. Fortsätt läsa och hitta ett recept på en ansiktsmask som passar just dig och som du kan testa redan ikväll.

Att tänka på

Hemmagjord ansiktsmask – Att tänka på

Många naturliga ämnen kan göra underverk för huden och är dessutom helt utan tillsatser. En naturlig hemmagjord ansiktsmask kan vara både uppfriskande och avkopplande. Det är viktigt att ta hänsyn till om din hud är torr, fet eller känslig när du ska välja rätt ansiktsmask. Men innan vi går vidare till våra fantastiska recept på hemmagjord ansiktsmask ska vi gå igenom några saker du bör tänka på innan du sätter på din ansiktsmask.

För att du ska maximera effekten av din hemmagjorda ansiktsmask och för att inte skada och irritera huden går vi här igenom några viktiga råd och tips.

Tips och råd vid ansiktsmask:

 • Tvätta ansiktet med vatten och mild rengöring innan du applicerar din ansiktsmask. Detta hjälper ansiktsmasken att tränga ner i din hud lättare.
 • Följ råden för hur länge du ska ha på din ansiktsmask. Vanligtvis mellan 10-30 minuter. Under denna tid blir det möjligt för ingredienserna att tränga genom din hud och ge maximal effekt. Lämnar du ansiktsmasken på för länge kan det resultera i att du får en irriterad hud.
 • Efter du har tvättat av din ansiktsmask kan det vara bra att applicera en ansiktskräm.
 • Välj din ansiktsmask efter din hudtyp. Om du har fet hud eller acne bör du välja en ansiktsmask utan olja för att inte täppa till porerna.
 • Använd inte en ansiktsmask om du märker att din hud blir irriterad eller om du får allergiska reaktioner så som klåda, utslag eller rodnad.
 • Även om din hemmagjorda ansiktsmask gör under för huden bör du inte använda ansiktsmask varje dag eller natt. 1-2 gånger i veckan är att rekommendera.
 • När du tvättar av din ansiktsmask bör du inte skrubba huden för mycket. Försök att tvätta av din ansiktsmask försiktigt och lugnt för att inte orsaka irritation och rodnad.

Men nu till det viktiga, 5 superbra recept för hemmagjorda ansiktsmasker.

Hemmagjord ansiktsmask

5 recept på ansiktsmask hemma

Följ våra enkla recept och skäm bort dig själv med en naturlig ansiktsmask som du enkelt kan göra hemma själv. Många råvaror som du ofta kan hitta i ditt kök kan användas för att göra en fantastisk ansiktsmask.

Återfuktande ansiktsmask

Återfuktande ansiktsmask med en näringsboost

Denna återfuktande ansiktsmask med honung, kakao och avokado är bra för dig som har torr hud och behöver få näring och fukt. Denna ansiktsmask täpper inte till dina porer så som många hudläkemedel för torr hud tenderar att göra. Avokado är extremt fuktgivande, kakao är en utmärkt hudlugnande antioxidant och honung är antibakteriell och antiinflammatorisk. En perfekt kombination.

Vad du behöver:

 • 1 halv mosad avokado
 • 1 matsked honung
 • 1 matsked kakao

Mosa och blanda ihop ingredienserna till en jämn smet. Vips så är din återfuktande ansiktsmask klar. Applicera på hela ansiktet och låt verka i 10-15 minuter. Skölj sedan av med ljummet vatten.

På tal om torr hud. Har du torra händer, torra läppar eller torr hud? Då får du inte missa denna fantastiska artikel: torra händer.

Ansiktsmask pormaskar

Hemmagjord ansiktsmask pormaskar

Gör din egna hemmagjorda ansiktsmask mot pormaskar med vårt enkla recept som innehåller äggvita, citronjuice och hushållspapper. Äggvita hjälper dig att ta bort döda hudceller, tenderar att absorbera överskott av olja och stramar upp din hud. Citron ger din hud lyster och hjälper till att rensa upp din hud med hjälp av citronsyran och c-vitaminet.

Vad du behöver:

 • Äggvita från 1 ägg
 • 1 tesked citronsaft
 • Hushållspapper

Börja med att skumma äggvitan och blanda sedan ner citronsaften. Lägg ett lager av ansiktsmasken på området du vill behandla. Lägg sedan på hushållspapper och lägg på ytterligare ett lager av ansiktsmasken på pappret så det klistras fast på huden. Låt verka  i 15 minuter. Dra sedan av pappret och skölj med kallt vatten för att stänga dina porer.

Peel off - Ansiktsmask peeling

Hemmagjord ansiktsmask med peeling effekt

Denna ansiktsmask med yoghurt, apelsin och aloe vera ger dig en jämnare hud med fin lyster. Vanlig yoghurt är en bra källa till naturlig mjölksyra som är utmärk för peeling. Mjölksyran är effektiv för att ta bort döda hudceller och smuts från din hud. Det ger dig en  ljusare, klarare och mjukare hud. Apelsinen bidrar med c-vitamin och citronsyra som bekämpar fria radikaler och reparerar huden. Aloe vera är lugnande och ger näring.

Vad du behöver:

 • 1 matsked vanlig yoghurt
 • 2 teskedar färsk apelsinjuice
 • 1 tesked aloe vera gel

Rör ner alla ingredienserna i en skål. Applicera blandningen på ansiktet med mjuka cirkulära rörelser. Låt ansiktsmasken torka 10 minuter. Skölj sedan noggrant av med ljummet vatten.

Ansiktsmask acne och finnar

Hemmagjord ansiktsmask mot acne

Den här ansiktsmasken mot acne kan hjälpa till att lugna inflammationer, bekämpa bakterier och rensa porer. Just när det gäller acne kan det variera väldigt från hud till hud gällande vad som hjälper för olika acneproblem. Vi ger tips på en hemmagjord ansiktsbehandling som innehåller gurkmeja och honung.

Gurkmeja är naturligt antiinflammatorisk och kan bidra till att minska inflammationer i huden. Honung är också naturligt antibakteriell och är dessutom rik på antioxidanter vilket hjälper till att lugna inflammera hud och förhindrar framtida utbrott.

Vad du behöver:

 • ½ tesked gurkmeja
 • 1 matsked honung

Blanda ihop ingredienserna och applicera på huden. Låt sitta i 10-15 minuter. Skölj sedan av med vatten, gärna ljummet,

Ansiktsmask för oljig hud

Ansiktsmask för oljig hud

Fet hud kan innebära att det fastnar mycket föroreningar och smuts på huden. Vi ger ett fantastiskt recept på ansiktsbehandling hemma med banan och honung. Banan är ett mycket bra livsmedel att göra en ansiktsmask för fet hud med. Banan har egenskaper som kan jämföras med en mild peeling som tar bort smuts och överflödig olja från hudens yta. Honungen i sin tur ger skydd genom antioxidanter och gör även att huden får en fräsch lyster.

Vad du behöver:

 • 1 mosad banan
 • 1 matsked honung

Mosa bananen och blanda ner honungen. Applicera på huden och låt sitta 15 minuter. Skölj sedan av med ljummet vatten.

Innan du springer iväg och testar våra effektiva men enkla hemmagjord ansiktsmasker är det bra om du läser vad du ska tänka på i vårt nästa stycke.

Innan du sätter på dig en mask

Att tänka på innan du sätter på din hemmagjorda ansiktsmask

Hemmagjorda ansiktsmasker är helt säkra att göra. Men det finns några få saker du ska tänka på innan du sätter på din ansiktsmask på huden.

 1. Det finns vissa livsmedel eller produkter som du bör undvika att sätta direkt på huden utan att blanda ut dem. Citron och äppelcidervinäger är två livsmedel som du inte bör lägga på direkt på huden. Dessa ingredienser har många bra funktioner och passar bra i flera ansiktsmasker men bör inte appliceras ensamma direkt på huden. Men varför är det så? Just dessa livsmedel kan göra huden känslig för ljus och orsaka blekning av huden.
 1. Använd ansiktsmasken samma dag som du gör den. Vissa ingredienser och livsmedel som utsätts för luft kan bli dåliga och innehålla bakterier om de står för länge. För att vara säker bör du göra din ansiktsmask med färska ingredienser och använda den inom en timme efter att du blandat den.
 1. Testa så din hud tål din nya hemmagjorda ansiktsmask innan du sätter den på hela ditt ansikte. Du kan exempelvis testa din ansiktsmask på ett litet område eller på halsen för att se hur huden reagerar innan du applicerar över hela ansiktet.Hudvårdsprodukter som köps i butiker genomgår noggranna tester och innehåller konserveringsmedel och anti-irriterande medel. Råvaror och livsmedel kan tyckas vara ett mer naturligt alternativ, trots det är det bäst att testa och se hur din hud reagerar.
 1. Glöm inte kontrollera utgångsdatumet på de produkter och livsmedel du tänker använda i din hemmagjorda ansiktsmask. Tänk så här: om du inte skulle äta det, är det ingen bra ide att sätta det på huden.

Vi hoppas du hittat tillräckligt med information om vad du bör tänka på och att du redan nu är på väg ut i köket för att blanda ihop din egna härliga ansiktsmask.

Vill du skämma bort dig själv eller någon annan eller vill du ha professionel hudvårds hjälp kan vi hjälpa dig på flera olika sätt. Axelsons SPA i Stockholm och Malmö erbjuder både peeling, hudvård och ansiktsbehandlingar. Du kan välja och vraka bland våra behandlingar här. Några som kan vara extra relevanta för dig som läst den här artikeln kan t.ex vara vår klassiska ansiktsbehandling eller kemisk peeling.