Hälsprickor Axelsonsspa.se

Hälsprickor kan orsaka obehag, smärta och framförallt kan det bli plågsamt att gå på spruckna hälar. När huden på fotens och hälens botten blir för torr kan huden spricka och i vissa fall kan det leda till infektioner i hälsprickorna.

Torra fötter och hälsprickor är ett ganska vanligt problem hos både män och kvinnor. En undersökning från USA visar att 20 procent av befolkningen upplever problem med spruckna hälar och torra fötter. Hälsprickor kan drabba både vuxna och barn. I de flesta fall är spruckna hälar inget allvarligt eller farligt.

Läs vidare för att få information om de bästa huskurerna för behandling och förebyggande av hälsprickor.

Symptom på hälsprickor

De synliga symptomen av hälsprickor är vanligtvis väldigt uppenbara – Huden på foten eller hälen spricker och orsakar obehag eller smärta. Ibland kan sprickorna även blöda. När huden spricker eller blöder kan bakterier leta sig in och orsaka infektioner. Tecken på infektion inkluderar rodnad, svullnad och att huden känns varm. Man kan också känna igen symtomen genom att det är smärtsamt att gå på foten eller när områden utsätts för tryck.

Men vad är det som gör att dessa sprickor uppstår? I nästa stycke går vi igenom vad som kan orsaka spruckna hälar och hur du kan behandla dem.

Varför uppstår spruckna hälar?

Vanligtvis orsakas torr hud och spruckna hälar av otillräckligt med fukt. Det kan bero på många olika anledningar bland annat brist på hyaluronsyra. Men det finns flera potentiella svar till varför man får hälsprickor. Det kan tillexempel orsakas av:

 • Uttorkning eller att du dricker för lite vatten
 • Användning av uttorkande eller skarpa tvålar för att tvätta fötterna
 • Kallt väder kan torka ut huden
 • Att duscha eller bada väldigt varmt
 • Att skubba fötterna väldigt mycket så de blir torra
 • Blötläggning av fötterna för länge och för ofta
 • Att inte regelbundet fukta eller smörja med fuktighetskräm eller lotion
 • Diabetes
 • Vissa hudtillstånd som psoriasis, eksem och svampinfektioner kan orsaka att huden torkar och ökar då sannolikheten för sprickbildning.

När fötterna blir torra kan sprickor uppkomma ganska enkelt. Hälkudden vill automatiskt expandera utåt. Den torra huden är inte tillräckligt flexibel för att expandera och spricker istället.

Torra hälar

Att tänka på vid torra fötter

När du har torra fötter kan du tänka på att undvika vissa saker för att inte utveckla hälsprickor och istället påbörja att behandla dina torra fötter innan problemet blir värre. Det du kan tänka på att undvika när du upplever att du har väldigt torra fötter är bland annat:

 • Långvarigt stående, särskilt på hårda golv.
 • Övervikt – vilken ökar trycket på fettkudden under hälen
 • Öppna skor ökar trycket på fettkudden i hälen och möjliggör att huden kan expandera i sidled.
 • Bad och dusch kan förvärra torr hud.
 • Undvik för varmt vatten, försök sänka graderna lite och använd ljummet vatten.
 • Begränsa tiden i duschen eller badet till 5-10 minuter
 • Använd endast mild rengöring eller duschkräm
 • Torka huden försiktigt med handduk
 • Applicera fuktkräm direkt efter ett bad eller dusch

Diabetes och fetma är två av de största riskfaktorerna för hälsprickor. Diabetiker upplever troligen hälsprickor mer ofta eftersom skador på nerverna i fötterna från okontrollerat blodsocker kan orsaka torr hud. Diabetiker är också mer benägna att få en infektion i hälsprickorna än icke-diabetiker. Det är därför viktigt att undersöka fötterna och vara uppmärksam på tecken för sprickor och infektioner.

Fetma ökar risken för hälsprickor eftersom övervikten ger mer vikt på hälkudden. Detta medför att hälkudden expanderar mer än vanligt och gör att den torra huden spricker av trycket.

Har du utvecklat hälsprickor och tycker det är svårt att bli av med problemet som kommer vi i nästa del av denna artikel ge dig flera bra tips på huskurer och behandlingar av hälsprickor.

Huskurer och behandlingar av hälsprickor

Det är såklart bäst att förebygga torra fötter och hälsprickor så långt det går. Har du redan fått hälsprickor är det bästa att påbörja behandling av dessa så snart som möjligt. Här kommer du kunna läsa om tips på hur du kan behandla hälsprickor. Det mesta kan du göra hemma själv.

 • Fila försiktigt!
  Man skulle kunna tro att man kan behandla problemet genom att fila bort torr hud och sprickor. Detta kan göra tillståndet värre och irritera huden. Om huden blir irriterad av friktionen som filningen ger kan kroppen svara med att bygga upp ännu mer hud som skydd. Detta kan innebära ännu mer förhårdnader och sprickor. Man kan fila väldigt lätt och ytligt för att ta bort de värsta förhårdnaderna. Fukta alltid huden innan du filar, exempelvis med ett fotbad i 20 minuter.
 • Smörj fötterna
  Smörj in fötterna med fotkräm som är avsedd för hälsprickor eller som ger fukt och är mjukgörande. Stäng in fukten från fotkrämen i huden genom att lägga ett lager med vaselin eller annan ocklusiv fuktighetskräm när den mjukgörande krämen gått in i huden. En ocklusiv fuktighetskräm ökar absorptionen av ingredienserna under den och hjälper till att hålla fukten inne i huden.
 • Bomullsstrumpor
  Använd 100% bomullsstrumpor över natten efter att du applicerat lotion eller annan fuktgivande kräm. Detta kan hjälpa till att:

  Hålla fukten från krämen inne
  Låter huden andas
  Håller lakanen rena från kräm eller lotion

 • Hudlim
  Du kan snabba på läkningen av dina hälsprickor genom att applicera ett hudlim i själva hälsprickan. Det hjälper till att hålla ihop huden och skapar en skyddande barriär. Då kan sprickorna läka snabbare och det kan också hjälpa till att ta bort en del av smärtan. Hudlim (CCS lösning) går att köpa på apoteket.
 • Ricinolja
  Ricinolja är en av de bästa oljorna för att mjukgöra och exfoliera. Ricinolja kan användas 3-4 gånger i veckan för att smörja upp huden, muskulaturen, senorna, blodkärlen och lederna. Massera hälarna lätt med oljan tillsammans med vatten under 10 minuter och själv av med varmt vatten.
 • Använd skor eller sulor som stödjer foten
  Genom att använda skor som ger stöd för hälen kan du minska trycket på hälkudden. Detta innebär att huden inte behöver expandera lika mycket och kan minska chansen för att torr hud spricker. Skor med stängd häl hjälper också till att läka sprickor eftersom det ger stöd åt det utsatta området.
  Undvik sandaler och flip-flops eller andra skor som är öppna om hälen.
 • Andra naturliga ingredienser
  Det finns många naturliga ingredienser som hjälper till att återfukta och mjukgöra huden vid hälsprickor. Vi har listat ingredienser som du eventuellt har hemma och kan använda som huskur för hälsprickor.

  För att återfukta:

  • Oliv – eller vegetabilisk olja
  • Sheasmör
  • Mosad banan

För att hålla fukten inne:

  • Paraffinvax

Mjukgörande i fotbadet:

  • Vinäger

Även om din hud kan visa tecken på förbättring efter den första behandlingen, kan det ta flera dagar eller veckor för sprickorna att läka. Under och efter denna tiden bör du tänka på att bära skor som passar ordentligt och vara noga med att ge dig själv korrekt fotvård för att förhindra nya hälsprickor.

Få professionell hjälp

Om du vill få professionell hjälp med dina hälsprickor har vi på Axelsons SPA den rätta behandlingen för dig. Genom att boka en medicinsk fotvårds behandling hos oss kan du få hjälp med dina hälsprickor och torra fötter. Du kan även få hjälp med andra fotbesvär så som nageltrång, fotsvamp, nagelsvamp eller liktorn. Dessutom ingår rådgivning om hur du kan ta hand om dina fötter. Läs mer om medicinsk fotvård

I vissa allvarligare fall av hälsprickor med infektioner eller om du har diabetes bör du rådfråga med en läkare.