salicylsyra

Salicylsyra för peeling av fet hy och aknebehandling

Ibland kan det vara läge att börja om från början och då behövs det en bra peeling. Med salicylsyra kan du exfoliera bort gamla hudceller för att lämna plats för ny frisk hud. Det här är en metod som du kan utföra hemma eller på en klinik. Det är dock viktigt att vara medveten om att salicylsyra peeling måste utföras på rätt sätt för att inte skada huden.

vad är salicylsyra

Vad är salicylsyra?

Salicylsyra kan även kallas för BHA som står för Beta Hydroxy Acid. Det här är en betahydroxidsyra som finns naturligt i växter och bär. I Sverige finner du salicylsyra i bär som lingon och hjortron men det går också att ta fram syran på syntetisk väg.

Salicylsyran är ingen ny innovation. Den har känts till i över 2000 år och har använts för hudvård inom olika kulturer. Därmed finns det lång erfarenhet av att använda syran för peeling av hud. Fast idag har konceptet utvecklats en hel del och du kan få peeling med salicylsyra som är perfekt anpassad till din hudtyp och de hudproblem som du behöver behandla.

Det som är så unikt med salicylsyran är att den kan tränga sig ner i porer och där lösa upp talg och celler som ligger packade. Det betyder att du med en salicylsyra peeling kan lösa upp proppar som finns i porer och därmed behandla allt från pormaskar till problematisk akne och gropig hud.

hur fungerar salicylsyra

Hur fungerar salicylsyra peeling?

Grundkonceptet är detsamma oavsett om du utför en salicylsyra peeling hemma eller på klinik. En blandning med syran kommer att läggas på ansiktet eller utvalt område på kroppen. Produkten får sitta i och sedan tas den bort. Då kommer död och torr hud att följa med och det går att fortsätta med korrekt behandling som kan främja kollagenproduktion och frisk hud.

Det är viktigt att förstå att tidsaspekten är otroligt viktig när det handlar om denna syra. Detta oavsett om det gäller en behandling med salicylsyra för pormaskar eller för ovanligt fet hy. Om syran får sitta i för länge kan det skada huden. Det är också därför som hemmaprodukter med denna syra aldrig är lika starka som de som professionella hudterapeuter och hudläkare använder sig av.

Det går att göra egen salicylsyra med hjälp av värktabletter som har acetylsalicylsyra och vatten men det här blir inte samma sak som de färdiga hudvårdsprodukterna med syran. Dessutom kan det innebära en risk att försöka blanda själv utan att veta hur starkt det blir och hur länge peelingen ska sitta i.

fördelar salicylsyra

Fördelar med salicylsyra hudvård

Det finns en rad fina fördelar med att använda en kräm med salicylsyra för att få effektiv hudvård. Peeling effekten ger goda resultat av flera anledningar. 

Salicylsyran kan:

 • Få bukt med tilltäppta porer. Den får bort döda hudceller och olja som byggts upp i porerna och som kan leda till problem med akne.
 • Fungera som peeling och få bort hudceller genom att cellernas kopplingar störs. Det här kallas för den desmolytiska effekten.
 • Verka antiinflammatoriskt.  Det krävs inte mycket salicylsyra för att få den antiinflammatoriska effekten. Det här kan få betydelse då du genomför en peeling för att behandla akne som är ett tillstånd där porerna har inflammerats.

salicylsyra behandling

Vad kan du behandla med salicylsyra?

Idag används salicylsyra för en rad olika typer av hudbehandlingar. Med salicylsyra produkter kan du:

 • Behandla akne. Du får bort döda hudceller och olja som sitter fast i porer och gör det lättare för huden att åter producera nya friska hudceller som inte täpps till med olja.
 • Behandla melasma. Melasma är en hormonell pigmentering som ofta syns i ansiktet. Ökad melaninproduktion i huden leder till fläckar. De mörkare partierna kan bli ljusare eller helt försvinna med hjälp av en behandling med salicylsyra.
 • Ta bort solfläckar. Det här är också ett område där man ibland tar till syran för att få ordning på de fläckiga partierna som uppkommit på grund av solande utan ordentligt solskydd.
 • Mildra fräknar. En del tycker att de är fina men om du tillhör de som helst vill att dina fräknar ska synas mindre eller försvinna helt kan en behandling med salicylsyra vara en möjlighet.
 • Jämna ut huden. Den exfolierande effekten gör att huden kan få en jämnare struktur och ton. Detta särskilt om du kombinerar behandlingen med preparat som har liknande effekt som hudvårdsprodukter med peptider eller retinol.

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan att behandla med salicylsyra själv och att få professionell hjälp. Det här är en metod som kräver finjustering. Även om du köper salicylsyra som är känd för att fungera kanske det inte blir de önskade resultaten då den inte är tillräckligt stark för dig.

För att få ut mesta möjliga av salicylsyra mot porer och andra hudproblem ska du för det första få en analys och konsultation med en hudterapeut. Det gör att du kan få bättre insikt i vilka typer av salicylsyra peeling som kan fungera för dig. Om du får veta att du behöver en starkare behandling behöver du ju inte slösa din tid och dina pengar på produkter som ändå inte kommer att fungera som tänkt.

För kroppen eller för ansiktet?

Det finns produkter med salicylsyra som är till för kroppen och inte för ansiktet. De kan vara mycket starkare och ha en högre procentdel syra. Det är viktigt att förstå att en salicylsyraprodukt som är till för kroppen inte ska användas i ansiktet för det kan vara för starkt. Det här är inget du vill chansa med. Är produkten för torr hud på dina hälar ska du inte chansa på att den även tar hand om din akne!

är salicylsyra farligt

Är salicylsyra farligt?

Ja, salicylsyra kan absolut vara farligt. Salicylsyra är farligt om du försöker äta den. Värktabletter innehåller en mycket liten mängd av syran. I större mängder kan du råka ut för förgiftning med risken för att skada organ och kanske till och med dö.

Om du inte provsmakar din produkt med salicylsyra för hudvård är det dock ingen fara för den här typen av förgiftning. Fast var medveten om att salicylsyra i för stora mängder på huden också kan ge salicylsyra biverkningar.

Salicylsyra i ansiktet är inte ofarligt om du har för stark syra för länge. Det tål att upprepas för du vill verkligen inte uppleva vad som händer om du råkar ut för detta. Dessutom kan syran vara farlig vid kontakt med ögonen.

Det kan vara tryggt att för hemmabehandlingar välja mildare produkter som är svåra att överdriva med. Läs alltid produktbeskrivningen och ta reda på vilka risker som finns med syran. Se sedan till att hålla dig till instruktionerna för att undvika farliga situationer.

Det finns personer som absolut inte ska använda sig av salicylsyra:

 • Gravida. Om du funderar på salicylsyra som gravid ska du veta att detta frånråds. Prata med din hudterapeut för att se om det finns en säker behandling för dig.
 • Den som är allergisk. Om du vet att du är allergisk mot acetylsalicylsyra ska du undvika peeling produkter med denna syra. 
 • Om du tar isotretinoin preparat. Det här är mediciner som drar ner på produktionen av fett i talgkörtlarna.
 • Om du har dermatitis. Det här kallas också för hudceliaki och är en form av hudsjukdom. Om du lider av den ska du inte peela med salicylsyra.
 • Hudcancer. Om du har konstaterad hudcancer ska du inte behandla området med cancern med salicylsyra.

Nu ska det sägas att vanliga salicylsyra peeling produkter normalt sett är milda. Det är ovanligt med biverkningar. När du får en kemisk peeling på klinik kommer den ju att vara skräddarsydd vad gäller styrka på syra och tid som den sitter i ansiktet. Det betyder också att det inte är särskilt troligt att du upplever några biverkningar av salicylsyran.

Det kan dock hända att du upplever vissa lättare biverkningar efter en peeling som:

 • Rodnad
 • Kittlande känsla i huden
 • Hud som flagnar
 • Ökad känslighet mot solen

Fler användningsområden

Det är inte bara ansiktet som kan behandlas med salicylsyra. Denna syra används för olika typer av kroppsvård. Några exempel på andra behandlingar är:

 • Fotvård. Du kan använda en fotkräm med salicylsyra för att få ordning på torr hud som har packats och blivit till förhårdnader. 
 • Vårtor. För att behandla vårtor med salicylsyra kan det vara så att du måste behandla över natt. Det är också viktigt att det bara är den drabbade huden som utsätts för syran. Här kan det vara så att du får använda salicylsyra plåster för att behandlingen ska vara säker och effektiv.
 • Hårvård. Det går att behandla med salicylsyra i hårbotten och med salicylsyra schampo kan du jämna ut färgen på håret. Salicylsyra kan ha en effekt mot mjäll och det är en anledning till att detta ämne kan finnas med i särskilda mjällschampon.
 • Handvård. Använd en mask för händerna med salicylsyra för att få bort torr hud. Det här kan göra att dina händer med hjälp av din vanliga handkräm blir mjukare och finare.

5 saker du inte visste om salicylsyra

Här är 5 spännande saker om salicylsyra som du kanske inte kände till sedan tidigare.

1. Salicylsyra finns överallt

Du finner salicylsyra överallt. Några exempel på var du hittar denna syra är:

 • Mandlar
 • Äpplen
 • Gurkor
 • Körsbär
 • Russin

2. Lipidlöslig

Den stora skillnaden mellan BHA och AHA syror är att BHA syror är lipidlösliga. AHA syror kan inte ta sig in i oljiga platser men BHA syror kan det. Förenklat betyder det att salicylsyra kan bryta upp klistret som håller ihop våra hudceller och då kan det hända saker. Det är det här som gör salicylsyra till en så fantastisk exfoliant, alltså ett ämne som får bort döda hudceller från din hud.

3. Mindre talg-produktion

När du behandlar din hud i ansiktet med salicylsyra så är en bieffekt att din talg-produktion kan reduceras. För många som har problem med akne är det just en kraftig produktion av talg som gör att porerna ofta inflammeras. Salicylsyran kan verka förebyggande mot detta genom att påverka den produktionen.

4. BHA bygger inte

Många tror att BHA, salicylsyra, fungera uppbyggande som AHA syror gör. Men det finns inga studier som stödjer detta. Utan det handlar mer om att bana väg för hälsosam produktion av kollagen. Det kan förstås vara något som leder till att det ändå blir fylligare hud än vad som hade varit fallet om de döda hudcellerna och talgen hade fått vara kvar.

5. Tar du för mycket är det lite som med huvudvärkstabletter

Intressant att notera är att en överdosering av salicylsyra på huden kan få kroppen att reagera i likhet med en överdosering av huvudvärkstabletter med samma acetylsalicylsyra. Det blir en förgiftning som faktiskt kan vara farlig. Så se till att du vet vad du gör när du väljer att behandla din hud med produkter som har salicylsyra!