Få bort påsar under ögonen

Har du påsar under ögonen? Eller mörka ringar under ögonen som gör att det ser ut som du inte sovit på flera veckor?

Lugn, vi hjälper dig!

Många kämpar idag med att få bort påsar och mörka ringar under ögonen med otaliga och ibland dyra produkter. Vad du kanske inte visste är att det finns en hel del andra alternativ och sätt för att få bukt med problemen. I den här artikeln kan du läsa om 12 saker du kan göra för att få bort de mörka ringarna och påsarna under ögonen.

Innan vi berättar om våra 12 supertips för att få bort påsar under ögonen och mörka ringar under ögonen går vi igenom vad som kan vara orsaken till att detta problem existerar för så många idag.

Axelsons Odengatan

Varför får man påsar under ögonen?

Har du någonsin tittat i spegeln efter en lång, sömnlös natt och upptäckt mörka cirklar under ögonen? Chansen är stor att du förmodligen såg skuggor på grund av puffiga ögonlock. De mörka områdena kan också vara ”hål” under dina ögon som utvecklas som en normal del av åldrandet. Tänk på att skuggor inte är samma sak som äkta mörka ringar under ögonen.

När du åldras försvagas vävnadsstrukturerna och musklerna som stödjer dina ögonlock. Huden kan börja sjunka och fett som normalt är begränsat till området runt ögat kan flytta sig till området under ögonen. Dessutom kan utrymmet under dina ögon samla på sig vätska. Det i sin tur gör att området under ögat kan verka puffigt eller svullet.

Påsar under ögonen och mörka cirklar under ögonen kan förekommer av många orsaker. Det kan röra sig om ärftliga ansiktsdrag, stress och individuella hudegenskaper. Vi har gjort en lista över de vanligaste orsakerna till problemet och som även kan förvärrar effekten. Känner du igen dig?

 • Brist på sömn
 • Uttorkning
 • Rökning
 • Åldrande
 • Kronisk trötthet
 • Allergier
 • Eksem
 • Ärftlighet – påsar under ögonen kan gå i familjen
 • Pigmenteringsproblem
 • Solexponering
 • Vätskeretention (svullnad), särskilt när du vaknar eller efter en salt måltid

Mörka ringar under ögonen

Även om vem som helst kan ha Mörka ringar under ögonen är chansen större att du får det ju äldre du blir. Tack vare att mängden fettvävnad och kollagen minskar samt att du ofta får tunnare hud som kommer med åldrande blir de rödblåa blodkärlen under dina ögon tydligare. Men anledningen till varför du kanske har mörka ringar under ögonen kan även bero på:

 • Mörka ringar runt ögonen ärvs ofta (kallas periorbital hyperpigmentering).
 • Mörkare hudtoner är mer benägna att ha mörka cirklar under ögonen.
 • Feber och allergier kan orsaka mörka cirklar under ögat.
 • För vissa människor kan exponering för solen få kroppen att producera mer melanin, pigmentet som ger huden dess färg. Detta kan leda till mörka cirklar under ögonen

Den goda nyheten är att påsar under ögonen är vanligtvis ett kosmetiskt problem och sällan ett tecken på ett allvarligt underliggande medicinskt tillstånd. Samtidigt vill vi kanske inte ha kvar dem så fortsätt läsa för att lära dig hur du kan bli av med dina ögonpåsar för gott!

Få bort påsar under ögonen hemma

Hur får man bort påsar under ögonen

Att dricka mer vatten och applicera en kall komprimering kan hjälpa till att krympa påsar under ögonen snabbt. På längre sikt är det enda sättet att minska påsar under ögonen att göra viktiga livsstilsförändringar. Detta gäller särskilt om dina påsar eller mörka ringar är ärvda genetiskt.

Som tur är finns det mycket du kan göra själv som kan hjälpa till att minska eller eliminera svullnad under ögonen och utseendet på skuggor eller mörka ringar. Nedan kan du läsa om 12 saker som du kan göra själv och som fungerar!

1. Kyl ner ögonen.

En kall komprimering kan minska påsar under ögonen. Ett tips är att testa kylda skedar, gurkskivor eller tepåsar. Du kan också blöta en ren handduk med kallt vatten. Placera den fuktiga handduken runt dina ögon i några minuter. Tryck mycket försiktigt mot ögonen men kom ihåg att inte trycka för hårt. Bäst är att göra detta när du sitter upprätt. Vad du väljer att använder spelar mindre roll. Det viktiga är att det kyler ner området runt ögonen.

Tepåsar med superkrafter! Såhär använder du det:

Te är inte bara gott och bra att dricka. Du kan faktiskt använda koffeinhaltiga tepåsar under ögonen för att hjälpa till med mörka påsar. Koffeinet i teet innehåller kraftfulla antioxidanter och kan därför blodflödet till huden runt ögonen.

Gör såhär:

 • Doppa två tepåsar i kokat vatten i 3 till 5 minuter.
 • Låt tepåsarna kyla i kylen i 20 minuter.
 • Pressa sedan ut den extra vätskan och applicera tepåsarna på området under ögat.
 • Låt tepåsarna vara kvar i 15 till 30 minuter.

2. Se till att du får tillräckligt med sömn.

Dålig eller för lite sömn kan ge mörka ringar och påsar under ögonen. Genom att försöka sova tillräckligt mycket och få mer kvalitetssömn kan du minska svullnad runt ögonen och dina mörka ringarna. De flesta experter rekommenderar sju till nio timmars sömn dagligen.

Om du har problem med att somna och sover dåligt kan du testa dessa tricks för att få en bättre natts sömn:

 • Försök att skapa ett sömnschema det vill säga en fast tid du går och lägger dig på och vaknar.
 • Undvik koffeinhaltiga drycker och livsmedel 6 till 12 timmar före sänggåendet.
 • Undvik alkoholhaltiga drycker runt sänggåendet.
 • Avsluta alla måltider och snacks två timmar innan du lägger dig.
 • Försök att inte träna några timmar före sängdags.
 • Stäng av tv-apparater, mobiltelefoner och andra elektroniska enheter en timme före sänggåendet.

3. Sätt ner saltkaret!

Salt hjälper din kropp att hålla kvar vatten i din kropp. Fantastiskt bra knep om du är uttorkad. Men för mycket salt bidrar till att vattnet samlas i din kropp och kan göra dig svullen överlag. Det är därför en middag fylld med salt kan resultera i påsar under ögonen morgonen efter.

Genom att begränsa salt i din kost kan du minska ansamlingen av vätskor i vävnaderna under natten som kan leda till påsar under ögonen. Att äta för mycket salta livsmedel kan vara roten till dina påsar under ögonen men det kan också leda till andra hälsoproblem som hjärtsjukdomar och stroke.

Du kanske tänker ” men jag saltar inte så mycket”. Det kan absolut vara fallet. Men boven i dramat kan vara maten du köper. Har du tänkt på hur mycket salt som finns i din lunch du köpt eller i dina favoritsnacks?

Ett sätt att omedelbart sänka saltet i din kost är att undvika att äta förpackade, bearbetade livsmedel. Försök istället att äta mer färsk frukt och grönsaker där du kan kontrollera saltinnehållet.

4. Hantera dina allergier.

Allergisäsongen och vattniga, puffiga ögon går hand i hand. Men det finns goda nyheter: De receptfria läkemedel som du tar för dina allergier, förkylningar eller bihåleinfektion hjälper också till att minska effekten av påsar under ögonen som uppkommit i samband med allergi – tillsammans med din rinnande näsa.

Försök att minska dina allergisymtom i den utsträckning som är möjlig. Undvik de saker som orsakar dina allergier när du kan.

5. Använd en nässköljningskanna.

Har du någonsin provat använda en nässköljningskanna? Du vet den som liknar en liten tekanna? Det är nämligen så att skölja näsan med en sådan kan hjälpa dig med påsar under ögonen.

Kannan används för att hälla saltvatten i en näsborre och låta den rinna ut den andra. Det kanske låter konstigt men det kan hjälpa till att spolar rent och tar bort rester i dina bihålor från säsongens allergier, förkylningar och infektioner. Vilket i sin tur kan hjälpa till att bli av med påsar under ögonen och mörka cirklar.

Såhär använder du en nässköljningskanna:

  • Koka upp vatten 0,5 liter vatten i en kastrull och ha i 1 tesked salt.
  • Kyl sedan ned vattnet till kroppstemperatur före användning.
  • Fyll din nässköljningskanna med din saltvattenlösning
  • Luta huvudet i sidled över diskbänken.
  • Placera pipen på nässköljningskannan i den övre näsborren den som nu är närmare taket.
  • Andas genom munnen när du försiktigt häller lösningen i näsborren.
  • Lösningen ska rinna genom den ena näsborren och ut i den andra.
  • Upprepa denna process med huvudet lutat åt andra hållet och genom andra näsborren.
  • Skölj din kruka efter användning. Gärna med filtrerat eller destillerat vatten men kokat vatten går också bra.

Om du väljer att testa den här metoden hemma och har tillgång till destillerat eller steriliserat vatten använd det för att skapa din saltvattenlösning. Annars kan du också använda kokt kranvatten som har svalnat till kroppstemperatur d.v.s. 36-37 grader.

6. Ta bort ditt smink innan du går och lägger dig. 

Ifall du går till sängs med sminket på är det dags att sluta med det. Genom att förbättra din nattliga rutin kan du på ett enkelt sätt undvika påsar under ögonen. Särskilt viktigt är det att tvätta ansiktet före sängen varje natt.

Det finns flera skäl till varför du inte ska sova i smink. Om du sover med mascara eller annan ögonmakeup kan du få in smink i ögonen vilket att resultera i att de blir irriterade. Du kan även få en allergisk reaktion eller ännu värre utveckla en infektion som skapar rodnad, svullnad och andra irriterande symtom.

Vissa påstår till och med att om att man glömmer att tvätta ansiktet kan det orsaka rynkor eller skada huden på andra sätt. Hur? När du sover i smink utsätter du din hud för fria radikaler. Detta har potential att skapa det som kallas oxidativ stress som kan bidra till förtidigt åldrande.

7. Dra ner på alkoholen.

Att dricka alkohol bidrar till uttorkning. Det i sin tur kan orsaka påsar under ögonen. Alkohol kan försvaga din kropp överlag. När den försvagas tar ofta det känsliga området runt ögonen mer stryk och det är mer troligt att det sjunker in i en påse. Om du unnar dig ett glas vin eller en drink är det därför viktigt att du dricker vatten innan du lägger dig och använder en fuktighetskräm runt ögonen.

Tips! Om du vill ha en läskande drink utan att använda alkohol kan du ta ett glas mousserande smaksatt vatten eller blanda vanligt vatten med frukt.

8. Skydda dina ögon mot UV-strålar

Du gör antagligen mycket för att skydda din kropp från för mycket solljus. Det du kanske missar är att vara extra försiktiga med ditt ansikte. För mycket sol kan göra att huden runt ögonen sjunker in eller bidra till att du får rynkor. Det bästa skyddet är att ta på hatten och skydda ditt ansikte mot solens starka strålar. Du kan även använda solskyddsmedel och solglasögon

Att skydda din hud mot solens strålar kan även hjälpa till med ett antal dermatologiska problem som tillexempel:

 • Tidigt åldrande
 • Hudcancer
 • Missfärgning

Om du undrar hur du bäst skyddar dig mot solen kan du läsa vår artikel om solbränna.

9. Ät mer kollagen och vitamin C.

Att öka ditt intag av C-vitamin kan hjälpa din kropp att absorbera mer hyaluronsyra. Denna essentiella syra finns naturligt i kroppen. Samtidigt minskar den lagrade mängden med åldern. Det betyder att din hud kan börja sjunka in runt ögonen.

Eftersom musklerna och vävnaderna som stöder dina ögonlock försvagas med åldern gäller det att stärka dessa. Det kan du göra genom att få i dig livsmedel rika på vitamin C och aminosyror. Dessa i sin tur hjälper till med kollagenproduktionen. Med kollagenrika livsmedel kan du öka dina nivåer av hyaluronsyra och skapa en friskare hud. Det motverkar att din hud börja sjunka in och hjälper dig med påsar under ögonen.

Bra källor till vitamin C inkluderar:

 • Apelsiner
 • Röd paprika
 • Grönkål
 • Brysselkål
 • Broccoli
 • Jordgubbar

10. Rök inte.

Vill du ha en annan anledning till att sluta med din ohälsosamma vana? Det finns massor med anledningar att sluta röka. Det du kanske inte viste är att rökning kan torka och försvaga huden i ansiktet. Säg nej till cigaretter och rädda dig från skrynkliga och hängiga ögon.

Rökningen kan bidra till en snabbare kollagenförlust. Detta gör den känsliga huden under dina ögon ännu tunnare, vilket leder till mer synliga blodkärl, rynkor, missfärgning och till och med ögon påsar och mörka cirklar. Rökning utarmar också din kropps C-vitamin, som är den vitamin som ansvarar för att skapa hälsosamt kollagen i din hud.

Att sluta röka hjälper också till med en mängd andra hälsoproblem. Du kan lägga till år till ditt liv, bli av med färgade tänder och minska dina chanser att utveckla diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

11. Överväg ögonkräm.

Naturligtvis är det bästa sättet att motverka påsar under ögonen och mörka ringar att äta bättre, sova mer, sluta röka och skydda huden. Men som hjälp på vägen kan du också överväga att använda en ögonkräm gjord för att minska dessa effekter.

Det finns flera bra krämer eller lotions för att minska påsar under ögonen eller mörka ringar. Prata med en hudterapeut för att få hjälp med rätt produkt för dig.

På Axelsons SPA erbjuder vi produkter från ledande hudvårds- och spamärke som kan hjälpa dig att minska och förhindra påsar och ringar runt ögonen. Läs om våra produkter här.

12. Undvik uttorkning

Vatten utgör cirka 60 procent av din kroppsvikt. Med tanke på detta kanske det inte är förvånande att uttorkning kan bidra till påsar under ögonen. Att öka ditt vattenintag kan därför hjälpa. 

Gillar du inte vatten? Den goda nyheten är att alla vätskor räknas till din dagliga totala mängd. Fortfarande är vatten ett kalorifattigt alternativ. Försök med kolsyrat vatten, smaksatt vatten eller till och testa vatten med frukt i. Varmt eller kallt örtkoffeinfritt te är ett annat bra val.

Påsar under ögonen sjukdom

Behöver man uppsöka en läkare?

Du kanske inte gillar hur de ser ut, men påsar under ögonen är vanligtvis ofarliga och behöver inte läkarvård. Det är inte förens svullnaden är svår, ihållande, smärtsam, kliande eller röd som det kan vara en god idé att söka hjälp.

Annars är du mer än välkommen att läsa mer om våra behandlingar som till exempel Dermastamp som kan öka kollagenproduktionen eller vårt naturliga ansiktslyft. Känner du dig osäker på vad du ska välja tveka inte att kontakta oss på Axelsons SPA. Vi kan berätta mer om hur vi kan hjälpa dig med påsar under ögonen och hur vi kan föryngra din hy.