Hyaluronsyra – Kroppens eget fuktgivande dundermedel!
Du har säkert sett ordet hyaluronsyra som en viktig ingrediens i hudvårdsprodukter och som ämnet som kan injiceras för att behandla rynkor och ojämnheter i huden. Det går att använda allt från hyaluronsyra tabletter till hyaluronsyra injektioner för att hjälpa huden att återfå sin naturliga smidighet och fuktighet.
Hyaluronsyra är ett naturligt ämne som din kropp producerar. Men när produktionen i din kropp inte är tillräcklig kan det vara dags för hyaluronsyra kosttillskott, krämer eller injektioner för att ta hand om huden på ett effektivt sätt.
Vad är hyaluronsyra?
Vi skulle framförallt kunna kalla hyaluronsyran för en slags magnet för fukt. Ren hyaluronsyra är samma sak som HA, det vill säga Hyaluronic acid. I vår kropp finns detta ämne i våra vävnader där det verkar för att ge fukt. Vi har hyaluronsyran i huden, leder, ögon och mer.
Det låter kanske som att HA är frätande, det är ju en syra, men det stämmer inte. För rent biologiskt rör det sig faktiskt om en typ av socker som heter glykosaminglukan. I kroppen binder molekylerna i denna sockerart fukten i huden. När detta sker ser huden både slätare och fylligare ut. Det är anledningen till att hyaluronsyra serum såväl som injektioner med ämnet är så populära.
Effekten är anti-aging och det går att använda syran för att forma och fylla ut där ålderns tand har satt sina spår. Det här kan fungera med kräm såväl som med mesoterapibehandlingar och injektioner.
Vad är hyaluronsyra bra för?
Hyaluronsyrans huvudsakliga funktion i vår hud är att binda fukt och det gör den på ett otroligt effektivt sätt. Hyaluronsyran kan nämligen binda tusen gånger sin egen vikt. Den ser till att vi får en stötdämpande effekt i vår hud men är också anledningen till att huden ser slät och fyllig ut.
Hyaluronsyra för din hud
Tillsammans med kollagen ser hyaluronsyran i vår hud till att hudens struktur förblir hälsosam. Hälften av hyaluronsyran som finns i vår kropp är koncentrerad i huden där den är avgörande för hudens fuktighetsgrad.
Med åldern minskar den naturliga produktionen av HA syra i vår hud och då kan det vara dags att få mer av ämnet på andra sätt.
Notera att du kan:
- Ta hyaluronsyra tillskott för att förhindra den minskade naturliga produktionen i din kropp. Genom att äta hyaluronsyra som tillskott kan du få en boost i hela kroppen. Om du tar hyaluronsyra tabletter på 120–240 mg per dag under en månads tid kan det förbättra hudens fuktighetsgrad och leda till mindre problem med torr hud.
- Behandla rynkor med detta ämne helt enkelt för att hud med god fuktighet upplevs som smidigare med färre rynkor och linjer.
- Applicera hyaluronsyra serum direkt på huden för att behandla rodnader såväl som rynkor och linjer.
- Få injektioner med hyaluronsyra filler för att förbättra hudens fyllighet och smidighet.
- Bli behandlad med mesoterapi som får ner syran till undre hudlager utan några nålstick.
Som medel mot ledsmärtor
Något som inte många är medvetna om är hyaluronsyrans roll i våra leder. Där fungerar den smörjande medel. När det här fungerar som det ska är risken för smärta på grund av ben som rör sig mot varandra minimal.
Den som lider av osteoartros får väldigt ont i lederna då sjukdomen sliter på lederna. Det går att behandla mot smärtan med hyaluronsyra tabletter. Du kan också få en hyaluronsyra injektion i knä eller på annan plats där smörjning kan hjälpa mot artros-smärtan. Injektioner är dock inte alltid det bästa valet då det kan leda till biverkningar.
Det finns dock studier som har visat att en hyaluronsyra behandling med injektioner som kombineras med tillskott kan ge smärtlindring som håller längre med färre injektioner.
Kan bidra med snabbare sårläkning
En annan spännande fördel med hyaluronsyra som du kanske inte känner till är att ämnet kan påskynda kroppens sårläkning. När det uppstår en sårskada kommer kroppen helt naturligt att producera mer hyaluronsyra för att påskynda läkningen genom att reglera inflammation.
När man har applicerat hyaluronsyran direkt på sår på huden har det visat sig att sårets omfattning och smärtan som upplevs minskar snabbare än då ingen behandling ges. Hyaluronsyran fungerar även på ett antibakteriellt sätt så det betyder att risken för infektion minskar när den används för sårbehandling.
Intressant i det här sammanhanget är att du givetvis får denna effekt med en hyaluronsyra kräm i ansiktet. Där kan hudproblem som akne ge upphov till sår och det finns en stor fördel med hudvårdsprodukter som har en antibakteriell effekt just när det finns problem med akne och rodnader.
Men det är inte bara på huden utvärtes som denna effekt har noterats. Man har också sett att läkningen efter operationer i munnen kan bli snabbare då man applicerar hyaluronsyra direkt på tandköttet.
Lindra torra ögon med ögondroppar med hyaluronsyra
Torra och irriterade ögon kan behandlas med hyaluronsyra ögondroppar. Det är ganska vanligt att uppleva irritation i ögonen då tårproduktionen kan vara reducerad eller då tårvätska försvinner från ögat för snabbt.
Hyaluronsyran med sin fina förmåga att binda vätska används ofta i ögondroppar. Så lite som 0.2–0,4% hyaluronsyra i ögondroppar har visat sig kunna reducera symtom som torra ögon. Det finns också kontaktlinser med hyaluronsyra som avges långsamt för att behandla torra ögon på ett effektivt sätt. Ämnet kan också användas under ögonoperationer för att reducera risken för inflammation och för att få en bättre sårläkning.
Finns det hyaluronsyra biverkningar att vara medveten om?
Biverkningar av hyaluronsyra är ovanliga när det rör sig om serum med hyaluronsyra eller annan vanlig hyaluronsyra hudvård. När du använder en ansiktskräm med c vitamin och hyaluronsyra lär du inte uppleva några besvär av detta. Men om du till exempel får hyaluronsyra injektioner kan det vara så att du får blåmärken där nålen sticker.
Mycket ovanliga biverkningar är inflammatoriska förändringar eller att det behandlade området får en strukturförändring. Allergiska reaktioner sker mycket sällan och det beror på att det ändå rör sig om en kroppsegen substans som våra kroppar känner igen och accepterar.
Det finns inte tillräckligt många studier på hur gravida och mammor som ammar reagerar på detta ämne. Därför ges dessa grupper rådet att vara försiktiga med hyaluronsyra kapslar och tillskott. Om du vill använda hyaluronsyra som gravid är det med största sannolikhet okej att använda ansiktskräm med hyaluronsyra. Men rådgör med din barnmorska eller läkare innan du börjar med något nytt med detta ämne.
Det finns studier som har visat att cancerceller är känsliga mot hyaluronsyra och att de faktiskt skulle kunna växa snabbare om kroppen får mer av detta ämne i form av hyaluronsyra pulver och andra produkter som tas oralt. På grund av detta frånråds personer med cancer eller som har haft sjukdomen från att ta orala hyaluronsyra preparat.
10 frågor och svar om hyaluronsyra
Här är några mycket vanliga frågor om hyaluronsyra.
1. Är hyaluronsyra farligt?
Det har forskats en hel del om hyaluronsyra men inte ens större doser tycks vara farliga. Detta oavsett om det rör sig om hyaluronsyra ögondroppar eller serum med hyaluronsyra. Det är förstås viktigt att injektioner av ämnet görs på rätt sätt för att minska risken för infektioner och för fyllnader som inte blir som planerat.
2. Kan hyaluronsyra användas till annat än hudvård?
Ja, du kan som sagt behandla artros knä med hyaluronsyra och så finns det behandlingar med hyaluronsyra för hund och häst. I och med att detta ämne är så viktigt för kroppens naturliga funktion kan det vara aktuellt för mer än skönhetsbehandlingar.
3. Hur framställs hyaluronsyra?
Din kropp är bästa producenten av hyaluronsyra men när du får tillskott eller injektioner med ämnet är det framtaget på syntetisk väg. Man använder sig av bioteknik för att tillverka hyaluronsyran. Detta sker med bakteriell fermentering och metoden är ganska dyr vilket bidrar till att hyaluronsyra är så pass dyrt.
En gång i tiden framställde man hyaluronsyra från tuppkam men så är det inte längre. Det är också en kostsam metod som inte kan anses vara etisk då det går att skapa syran på syntetisk väg.
4. Vad heter hyaluronsyra på engelska?
Hyaluronsyra på engelska är hyaluronic acid.
5. Kan man äta hyaluronsyra?
Ja, men det ska vara ett hyaluronsyra tillskott som är särskilt för detta. Det är inte att rekommendera att försöka ta ögondroppar med hyaluronsyra oralt eller andra produkter med ämnet som är till för utvärtes bruk som kosttillskott.
6. Hur ofta behöver jag hyaluronsyra?
Om du vill vårda din hud med en bra hyaluronsyra kräm behöver du dagliga behandlingar hemma. Vad gäller professionell hudvård och mer avancerade hyaluronsyra behandling kan det vara så att du behöver detta några gånger per år.
Hur ofta du behöver behandling med hyaluronsyra beror på vad du behandlar och vilka resultat du vill få. Det finns kurer som kan innebära 4–10 behandlingstillfällen beroende på hur behandlingen är uppbyggd och fungerar.
7. Vad används Biocell Collagen ii + hyaluronsyra för?
Det här är ett kosttillskott som är populärt bland kroppsbyggare men faktiskt också bland de som behöver mildra ledsmärta. Biocell collagen + hyaluronsyra är framtaget för att kombinera kroppens egna byggstenar (kollagen, kondroitin och hyaluronsyra). Det finns också Biocell Collagen typ2 plus hyaluronsyra.
8. Fungerar hyaluronsyra mot artros?
Hyaluronsyran kan inte ses som ett läkemedel mot artros men det finns gott om studier som visar att du kan få en smärtdämpande effekt både med hyaluronsyra kosttillskott och med injektioner.
9. Hur kan jag hitta bästa hyaluronsyra serum?
Det är viktigt att du får rätt serum för dina behov. På grund av detta är det inte alltid möjligt att gå enbart på hyaluronserum bäst i test artiklar. Ju mer du förstår om din hudtyp, ju lättare blir det att hitta rätt serum och andra produkter med hyaluronsyra för dig.
10. Är det säkert med hyaluronsyra i läppar?
Det är lika säkert med behandling av läppar som andra områden i ansiktet så länge som du får en korrekt behandling av en utbildad hudterapeut.
5 fakta om hyaluronsyra
Här är några spännande fakta om hyaluronsyra som du kanske inte kände till sedan tidigare.
1. Kärt barn har många namn
Hyaluronsyra har lite olika namn beroende på den molekylstruktur som ämnet har. Hyaluronan eller Sodium hyaluronat är en version som kan ta sig lite djupare ner i huden. Den här typen är också lite skarpare på att binda fukt. Det finns även Sodium hyaluronat cross-polymer som kan ta sig djupt ner i det undre hudlagret där den fuktgivande effekten blir mer påtaglig.
2. Kan bli billigare
Det är välkänt att hyaluronsyra är dyrt för att den syntetiska produktionen är kostsam. Men under senare år har tekniken utvecklats och det kan mycket väl bli så att detta ämne blir billigare i framtiden. Det kan påverka kostnaden för att till exempel få regelbundna filler- och meso-behandlingar med hyaluronsyra.
3. Kollagen och hyaluronsyra
Kopplingen mellan hudens kollagen och hyaluronsyra är fukten. Kollagen består mestadels av vatten och är det ämne som kan få huden att se yngre ut. Hyaluronsyran återfuktar huden och är därmed en viktig samarbetspartner med collagen i kampen mot linjer och rynkor.
4. Skydd mot fria radikaler
Under de senaste tjugo åren har det forskats flitigt omkring hyaluronsyrans effekter. Man har bland annat sett att högre nivåer av HA tycks öka skyddet mot fria radikaler. Det är också en anledning till att ämnet anses vara så effektivt för vacker hud och då särskilt i ansiktet.
5. Sodium hyaluronat kan vara det bästa valet
När du ser Sodium hyaluronat (SH) i listan med ingredienser ska du veta att det här kan vara snäppet bättre än HA. SH är ett salt som kommer från HA men som kan tas upp snabbare av huden.