serum

Serum för effektiv och skräddarsydd hudvård

När du vill få ut lite mer av din hudvård kan ett serum vara en stor hjälp. Med ett serum för ansikte får du en viktig boost som kan fungera som ett stöd för andra krämer som du använder. I och med att det finns lite olika typer av serum med specifika aktiva ingredienser är det viktigt att du väljer rätt sort för din hud.

Här ska vi se lite närmre på vad serum är och hur du kan använda denna fina produkt för att skydda och återfukta din hud.

vad är serum

Vad är ett serum?

Det kallas ofta för booster serum och det ger en tydlig bild av vad det handlar om. Oavsett om det är ett vitamin c serum eller ett retinol serum är tanken att din hud ska få en skjuts för hälsa och vackert utseende. Det kan handla om att ge huden mer fukt och näring eller att stimulera en bättre kollagenproduktion, eller både och.

Serum är gjorda för att med aktiva ingredienser ta sig ner på djupet där det kan påverka din huds hälsa på ett effektivt sätt. Det finns serum för ansikte såväl som serum för hår. Här kommer vi att fokusera mest på ansiktsserum men det kan vara bra att veta att du kan hitta produkter som till exempel serum för ögonfransar eller håret på huvudet.

Det som utmärker ett serum är att det är en produkt som du använder på hudens yta för att få en effekt på djupet. Eftersom ett serum som regel innehåller en hög andel aktiva molekyler så tar det sig igenom hudens yta på ett effektivt sätt. Dessutom bör den höga koncentrationen av aktiva ingredienser leda till synbara resultat på kort tid.

Nu kanske du undrar varför man ska hålla på och dutta med c vitamin serum eller niacinamide serum om dessa ingredienser ändå finns i den vanliga ansiktskrämen. Det här är en fråga som inte har ett bestämt svar. Fast det finns studier som indikerar att det kan finnas fördelar med att använda både serum och ansiktskräm.

Ansiktskrämen kan göra serumets verkan effektivare. Detta eftersom ansiktskrämen kan fungera lite som en blockering samtidigt som den förser huden med mer av de aktiva ingredienser som även kan finnas i serumet.

Du kan se ett serum som ett litet vapen mot:

olika typer av serum

Olika typer av serum och deras fördelar

Det finns en rad olika typer av serum som kan ha lite olika effekt beroende på din hudtyp och eventuella hudproblem som du lider av. Det räcker inte att se på serum bäst i test för att få den önskade effekten. Om du vill förebygga och behandla dina hudproblem ska du aktivt leta efter rätt typ av hudserum. Många besöker oss på Axelsons SPA för en behandling men visste du att vi även kan hjälpa dig hitta rätt serum? Du är varmt välkommen in till oss så hjälper vi dig.  

Med det sagt låt oss ändå se rent allmänt på några fina fördelar som du kan ha av olika typer av serum.

Anti aging

Det här är samlingsnamnet på en ganska stor grupp med hudserum som är till för att få din hud att se yngre ut. Bland dessa produkter finner vi serum med ingredienser som kan stimulera kollagenproduktion. Det är vanligt med ämnen som retinol i anti-aging serum.

Hyaluronsyra serum är också populära inom denna kategori. Det rör sig i grund och botten om hudvårdsprodukter som föryngrar hudens utseende genom att släta ut och ge lyster. 

Serum som ger en ljusare hudton

Serumprodukter som är till för att ge ljusare hudton är ofta fulla av antioxidanter. De kan också ha ingredienser som på olika sätt bekämpar pigmentering. Många menar att vitamin C serum är bäst på detta. Och det är klart. C vitamin serum är samma sak som en chock av antioxidanter så det kan ligga något i detta.

Det finns fler ingredienser som ger samma effekt som kojicsyra, mjölksyra och glykolsyra. När det handlar om att försöka behandla fläckar är det dock viktigt att förstå att det inte alltid räcker med ett serum. Det här är något som är viktigt att diskutera med en kunnig hudterapeut.

Fuktgivande serum

Serumprodukter som är till för att bekämpa torr hud har ofta ingredienser som har förmågan att ge fukt på djupet. Hyaluronic acid serum är ett exempel på detta. Hyaluronsyran kan binda vatten i huden. Det kan leda till att huden framstår som fylligare och yngre.

Ju äldre vi blir desto sämre fungerar kroppens naturliga produktion av hyaluronsyra. Det kan ge märkbara resultat i våra ansikten eftersom det innebär att kollagenproduktionen påverkas negativt. Med ett effektivt hyaluronsyra serum går det att motverka den negativa trenden. Det här är ett serum som både behandlar och verkar på ett förebyggande sätt.

Hyaluronsyran som tillsätts med kräm kan binda vatten i de övre hudlagren under en kortare tid. Det är detta som gör att huden efter insmörjning genast kan få mer lyster och se fylligare ut. Dessutom kan hyaluronsyra temporärt ha en viss effekt på finare linjer i ansiktet.

För att ge en ordentlig fuktighetsboost är det vanligt att serum med hyaluronsyra även innehåller vitamin B5 som även kan användas som kosttillskott. Kombinationen anses vara särskilt effektiv för att få hud att framstå som mjukare och väl fuktad.

Serum mot akne

Akne uppstår då porer täpps igen och blir inflammerade. Det här går att motverka och behandla med hudprodukter som innehåller ämnen som ger sig på ansamlingen av döda hudceller som täpper till samt själva inflammationen.

Serum mot akne innehåller ofta salicylsyra just för att den både exfolierar och verkar mot inflammationen. Niacinamide serum kan också vara mycket bra val då du ska använda serum mot akne. Niacinamide är en typ av B3 vitamin som är antiinflammatoriskt.

Den här typen av serum kan vara mycket viktiga att använda i tonåren. Både för pojkar och flickor. Det är viktigt att komma ihåg att akne som inte behandlas på rätt sätt kan lämna akneärr efter sig. Dessa är mycket svårare att behandla med serum och ansiktskräm längre fram då själva aknen har lagt sig.

Serum som slåss mot fria radikaler

Serum som slåss mot fria radikaler är i grund och botten serum med antioxidanter. De fria radikalerna kan skada din hud och tanken är att du med serum mot fria radikaler får ett effektivt skydd.

Serum mot fria radikaler kan innehålla ämnen som:

Reparerande serum

När du vill förbättra din huds look och känsla kan det vara aktuellt med serum som verkar reparerande. Serum med glykolsyra ger denna effekt. Det här är en AHA-syra som kan ta sig ner på djupet i huden.

I huden kommer glykolsyran att påverka bindningar mellan hudceller. Det kan leda till en förnyelse av huden samtidigt som det blir lättare att bli av med de döda hudcellerna. Resultatet är hud som framstår som smidigare och som har en fin lyster och ton.

Exfolierande serum

Det här är en typ av serum som fungera som peeling på din hud. Det fungerar genom att serumets syra tar sig ner i huden och där bryter upp cellbindningar. På så vis kan döda hudceller frigöras tillsammans med talg som annars hade riskerat täppa till porer. Ett typiskt exempel på en ingrediens i serum som har den exfolierande effekten är salicylsyra.

välj rätt serum

Välj rätt serum för dig

Med så många olika ämnen och typer av serum att välja från kan det kännas lite svårt att veta vad som kommer att vara bäst för dig. Det här är ju en produkt som kan påverka din hud markant. För det första ska du fråga dig vad du vill få ut av ditt serum.

När du har svaret på den frågan är det lättare att se på vilka ämnen som ger det önskade resultatet. Det är klart att du också kan gå på område i enlighet med din ålder eller det hudproblem som du har. Efter 35 är det många som fokuserar på anti-aging serum helt enkelt för att dessa tar hand om linjer och missfärgningar som börjar dyka upp.

Om du har torr hud kan det vara klokt att satsa på ett ansiktsserum som är särskilt bra på att återfukta och det på djupet. Har du känslig hud ska du vara noga med att välja ett serum med ingredienser som inte kommer att verka irriterande på din hud.

Vad gäller pigmentfläckar är c-vitamin serum ett mycket bra val. De har gott om antioxidanten vitamin C och det kan ge flera fina effekter på huden. Utöver att det kan leda till att fläckarna blir ljusare kan serum med C vitamin också göra linjer och rynkor mindre synliga. Det här är även en ingrediens att beakta när du vill behandla akneärr.

Om du vill att serumet ska ge en exfolierande effekt och hjälpa dig att bli av med döda hudceller bör du välja en typ av innehåller salicylsyra, glykolsyra eller mjölksyra. Det är ämnen som kan påverka din hud så att den blir lenare och mjukare efter behandling med serumet.

hur använder man serum

Hur använder du serum?

Normalt sett används ett serum innan du lägger på andra hudvårdsprodukter som ansiktskräm och sedan solkräm och vårdande smink. Det går att se serumet som en bas som kommer att vårda din hud under alla andra hudvårdsprodukter som du använder.

Du kan använda serum på morgonen direkt efter ansiktstvätt innan du smörjer in med ansiktskrämer och sminkar dig. På kvällen kan du lägga på ett serum efter att ha använt en bra toner. Det finns serumprodukter som är särskilt bra att använda på kvällen då de får sitta i ostört över en hel natt då du sover.

Det är vanligt att använda serum två gånger per dag men det finns inget som säger att du inte skulle kunna applicera oftare. Det krävs sällan mer än några droppar eller en minimal klick som du sedan kan dutta på och smörja in där du behöver behandlingen. Vissa serum ska du smörja in över hela ansiktet och även över dekolletage.

Kan ett booster serum ersätta ansiktskrämen?

Det kan verka lite förvirrande när ett serum tycks fungera precis som en ansiktskräm. Då kan du undra om det verkligen behövs både och. Serumet kan ju återfukta precis likadant som dagkrämen eller nattkrämen gör.

Fast det är viktigt att förstå att du inte bör ersätta din ansiktskräm med ett serum. När du väl har lagt på serumet är det faktiskt viktigt att fortsätta med en ansiktskräm som packar in serumet så att det kan verka bättre i din hud.

Ett serum kan förstärka din hudvård och det särskilt när du kombinerar det med rätt typ av hudvårdsprodukter. Med ett serum kan det bli så att din dagkräm och nattkräm fungerar bättre. Med tanke på detta borde det vara uppenbart att du bör använda både och för att få riktigt goda resultat.

Tips för dig som vill börja med serum

Du kan alltid välja ett bra serum som har de ingredienser som du tror att din hud behöver. Men ett gott tips är att börja med en analys av din hy hos en hudterapeut. Då vet du bättre vilken typ av serum du bör använda och du kan få bra förslag.

Dessutom kan en hudvårdsterapeut tala om för dig hur du kan kombinera ansiktstvätt, toner, serum och ansiktskräm på bästa möjliga sätt. Det är information du får stor nytta av då du vill förebygga och behandla de hudproblem du har. Du är alltid välkommen in till oss på Axelsons SPA om du behöver hjälp med att hitta ett serum som passar just dig!